Spartac Chilat

Testarea produselor ecologice: Problema cu care se confruntă producătorii autohtoni

214
(reînnoit 11:18 15.04.2019)
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", președintele Comitetului Sectorial pentru Agricultură al Camerei de Comerț și Industrie, Spartac Chilat, a enumerat problemele cu care se confruntă producătorii locali în domeniul agriculturii ecologice și care ar trebui să fie rolul statului în acest proces.
Testarea produselor ecologice: Problema cu care se confruntă producătorii autohtoni

Tot mai des auzim despre agricultura ecologică și despre târgurile de produse eco organizate de către producătorii locali. În același timp, cu greu găsim produse ecologice pe rafturile magazinelor. Acest lucru se întâmplă din cauza că producătorii autohtoni se confruntă cu dificultăți majore la capitolul certificarea produselor alimentare eco.

În prezent, în Republica Moldova, nu există un laborator care ar putea certifica producția eco. Aceasta necesită o perioadă de testări care durează în timp și fără de care consumatorul nu poate fi sigur de calitatea produselor respective.

"Sistemul de certificare ecologică este puțin mai complicat. Investiția în asemenea laboratoare este una costisitoare, iar un agent economic nu își poate asuma aceste cheltuieli", a menționat Spartac Chilat.

Mai mult decât atât, nici țările vecine precum România și Ucraina nu dispun de aceste laboratoare. Astfel, cea mai scurtă cale pentru producătorii autohtoni de obținere a certificării produselor sunt laboratoarele din Bulgaria, Polonia, Olanda sau Germania.

"Ia mult timp livrarea acestor probe și primirea rezultatelor. Acest proces îngreunează afacerea producătorului", a declarat Chilat.

Spartac Chilat spune că această problemă ar putea fi soluționată doar cu suportul autorităților și instituțiilor internaționale donatoare.

"De fapt, s-au lansat niște inițiative pentru acreditarea unui laborator în Moldova, menit să testeze calitatea producției, cel puțin pentru comercializarea acestora pe piața internă din Moldova. Totuși, rămâne de muncit la acest capitol", a subliniat invitatul.

În fiecare sâmbătă, la piața Eco Local Farmer’s Market, producătorii autohtoni comercializează produse ecologice precum pomușoare, fructe și legume, mirodenii, pâine, vinuri, sucuri, gemuri, conserve – peste 35 de categorii. Totodată, pentru prima dată în Moldova, este pusă în vânzare pâine artizanală, certificată ecologic.

Dintre cei peste 50 de producători înregistrați pentru cel de-al doilea sezon de comercializare a produselor alimentare Eco Local Farmer’s Market, 14 sunt certificați ecologic.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

214
Tagurile:
teste de laborator, producători autohtoni, producători, agricultură, produse ecologice
Tematic
Dezvăluirile unui țăran adevărat despre agricultura ecologică din Moldova
Hrană ecologică, direct de la producătorii autohtoni: Iată unde o puteți găsi
Iurie Mărgineanu

Ai fost insultat pe rețelele de socializare? Află cum poți obține despăgubiri morale

878
(reînnoit 10:06 24.01.2021)
Există multe cazuri în care persoanele sunt ofensate, jignite, amenințate și insultate pe rețelele de socializare.
Ai fost insultat pe rețelele de socializare? Află cum poți obține despăgubiri morale

Avocatul Iurie Mărgineanu a declarat că aceste cazuri în care sunt înregistrate atacuri verbale la adresa unei persoane pe rețelele de socializare pot fi soluționate în instanțele de judecată, iar persoana a cărei onoare și reputație a avut de suferit poate primi, printr-o hotărâre a judecății, despăgubiri morale din partea denigratorului.

Prejudiciul moral constă în rezultatul dăunător direct al unei fapte ilicite și culpabile, prin care se aduce atingere valorilor cu conținut nepatrimonial care definesc personalitatea umană. Determinarea compensațiilor bănești cuvenite persoanei vătămate este lăsată la lumina și înțelepciunea judecătorului care, de la caz la caz, va aprecia în funcție de anumite criterii valoarea compensației, pentru a nu crea pentru victimă posibilități de câștig nejustificat.

"În general, legiuitorul nu stabilește cuantumuri concrete. Fiecare caz este individual, iar instanței de judecată îi revine rolul să pătrundă în adâncul acestor evenimente și să vadă cât de mult a avut de suferit persoana. Legiuitorului îi revine să stabilească echilibru de proporționalitate și echitate a acestei despăgubiri", a precizat avocatul.

Totodată, avocatul Iurie Mărgineanu susține că identitatea persoanei poate fi stabilită cu ușurință chiar dacă mesajul a fost scris de pe un cont anonim.

"Persoana poate fi depistată ușor cu ajutorul secțiilor din cadrul Ministerului de Interne și al Procuraturii Generale, care pot verifica emailul și celelalte elemente de unde a parvenit acest mesaj. Dacă se stabilește cu certitudine cine este această persoană atunci îl puteți acționa în judecată. Mai mult decât atât, față de această persoană poate fi aplicată și o contravenție administrativă", a explicat avocatul.
Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova
878
Tagurile:
prejudiciu, rețelele de socializare, despăgubiri
Tematic
Iată ce ar trebui să știi despre profesia de avocat
Cum pot recupera banii șoferii care și-au avariat mașinile din cauza gropilor din asfalt


Загрузка...
Vadim Cușnir

Cum facem bani cu ajutorul rețelelor de socializare?

702
(reînnoit 15:59 23.01.2021)
Vadim Cușnir, manager al comunității Social Media în Culise, a vorbit în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal” despre tehnicile eficiente de promovare a startup-rilor pe rețelele de socializare.
Cum să facem bani cu ajutorul rețelelor de socializare?

Utilizate eficient, rețelele de socializare ne ajută să vindem un produs, să facem mai mulți bani sau să devenim renumiți. Pentru aceasta este suficient să aplicăm simple tehnici de marketing, să transmitem mesaje coerente și ingenioase și să avem răbdare. Despre pașii care trebuie urmați, în acest scop, a vorbit în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, Vadim Cușnir, manager al comunității Social Media în Culise.

Persoanele care încep afaceri mici sunt încurajate să facă, periodic, live-uri pe rețelele de socializare. Această tehnică atrage atenția publicului care, ulterior, va solicita sau va recomanda produsul sau serviciul promovat.

”Există așa o persoană care se numește Corina. Ea face cursuri de engleză. În decurs de jumătate de an a devenit cunoscută în Chișinău datorită live-rilor pe rețeaua de socializare. O dată în săptămână ea făcea un live și vorbea despre activitatea ei. În prezent, ea este tăguită de fiecare dată când cineva se interesează despre cursuri de limba engleză. Ce a ajutat-o pe ea? Faptul că făcea constant live și vorbea despre activitatea ei”, a povestit Vadim Cușnir.

Storytelling este o altă tehnică de promovare eficientă a unei activități pentru rețelele de socializare. Aceasta reprezintă o poveste despre activitatea unei persoane sau instituții, relatată simplu și captivant.

”Povestești de ce ești implicat în această activitate. Vorbești despre dificultățile prin care ai trecut, cu ce provocări te confrunți și care este feedback-ul clienților. Este cea mai ușoară metodă de a atrage atenția. Textul trebuie să fie scurt și să respecte acea structură predată în școală:  introducere, cuprins și încheiere. Începutul unui storytelling trebuie să fie captivant. Fie începem cu un citat, fie cu o întrebare. Iar în text trebuie să se regăsească mesajul din citat sau răspunsul la întrebare”, a precizat Vadim Cușnir.

Ce greșeli trebuie evitate în procesul de promovare a unei afaceri pe rețelele de socializare aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

702
Tagurile:
bani, rețele de socializare, facebook
Tematic
Soarta businessului mic după semnarea Acordului de liber schimb Moldova-China
Concursul de idei de afaceri care a stârnit curiozitatea tinerilor antreprenori


Загрузка...

Imagini spectaculoase: Un cârd de flamingo roz pe laguna din Izmir - Video

0
(reînnoit 14:35 24.01.2021)
Un cârd de flamingo roz pe o lagună din Izmir din TurciaUn cârd de flamingo roz pe o lagună din Izmir din TurciaUn cârd de flamingo roz pe o lagună din Izmir din Turcia

Un cârd de flamingo roz s-a așezat în laguna Chakalburnu din Izmirul turcesc. În imagini puteți vedea cum se odihnesc păsările care pe suprafața apei. Zona este bine protejată de vânturi, ceea ce le permite păsărilor să se distreze în liniște.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Turcia, Izmir, flamingo
Tematic
Nebunie totală pe Tik Tok: Cursă auto în Capitală - Video


Загрузка...