Oltea Boldureanu

Ce mâncăm în Post? Sfatul nutriționistului pentru o alimentație corectă

731
(reînnoit 14:46 10.04.2019)
Nutriționiștii recomandă câteva alimente sănătoase, pe care este bine să le consumaţi în Postul Mare.
Ce mâncăm în Post? Sfatul nutriționistului pentru o alimentație corectă

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", nutriționista Oltea Boldureanu a prezentat un meniu de post complet, divers și bine structurat, care respectă toate necesitățile organismului. Acesta este bogat în vitamine, minerale şi ceilalți nutrienţi de care avem nevoie.

La mic dejun, nutriționista vă îndeamnă să consumați sucuri naturale din fructe și legume, proaspăt stoarse. O altă sugestie pentru un mic dejun gustos și sănătos este o salată de fructe. Aceasta nu necesită o digestie complexă și oferă o doză de energie pentru întreaga zi.

La prânz consumați proteine vegetale cum ar fi: legume, năut, linte, fasole sau mazăre. Acestea trebuie combinate cu o salată proaspătă de legume și verdețuri: varză, mărar, ardei, ceapă verde, roșii sau urzici.

"Încă o idee ar fi să consumați mei, hrișcă, orez și porumb, pe care la fel trebuie să le combinați cu o salată", a spus nutriționista.

Cina este recomandată să fie consumată cu trei ore înainte de culcare. Această masă trebuie să fie una uşoară pentru a nu îngreuna digestia. Pentru o cină de post alegeți legume coapte, cartofi cu dovlecel, o supă de legume sau salată.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

731
Tagurile:
alimentație sănătoasă, post, nutriționist
Tematic
Sfaturile nutriționistului: Alimente de post care îți pun silueta în pericol
Victor Nichituș

Ce se va întâmpla pe scena politică dacă la prezidențiale învinge un candidat de dreapta

67
(reînnoit 20:33 23.09.2020)
Comentatorul politic și jurnalistul Victor Nichituș consideră că un candidat de dreapta, dacă va învinge la prezidențiale, se va confrunta cu mari probleme în ceea ce privește realizarea promisiunilor sale electorale.
Ce se va întâmpla pe scena politică dacă la prezidențiale învinge un candidat de dreapta

Victor Nichituș afirmă că un președinte de dreapta, dacă va învinge la alegeri, va avea în față un Parlament neloial, cu puține șanse de a fi dizovat. Prin urmare, spune expertul, el va trebui pe parcursul unei perioade bune a mandatului să coabiteze cu actuala majoritate sau cu cele care se vor forma.

„În cazul în care ar învinge un candidat de dreapta, am putea avea o cădere a Guvernului sau o tentativă de a demite Executivul. Spre exemplu, dacă doamna Maia Sandu ar ajunge președinte, ea va dori să provoace intenționat alegeri parlamentare anticipate, dar să nu uităm că declanșarea lor este de competența Legislativului și nu a șefului statului. Președintele este doar o verigă în această procedură, dar nu una determinantă în declanșarea unei crize politice în Parlament”, a precizat Victor Nichituș.

El spune că un președinte de dreapta ar putea să se confrunte cu un Parlament care nu i-ar fi loial sau să coabiteze cu o majoritate incomodă pentru că va trebui să-și realizeze programul electoral.

„În cazul în care Maia Sandu va deveni Președinte, am putea asista și la o reconfigurarea a majorității parlamentare pentru a investi un nou Guvern, și acest scenariu nu putem să-l excludem. Există și un scenariu când socialiștii cu democrații vor menține această majoritate parlamentară, iar un Președinte de dreapta, cine n-ar fi el, va avea un mandat complicat în raport cu un Guvern pe care nu-l va putea controla”, a concluzionat Victor Nichituș.

Alegerile prezidențiale în Moldova vor avea loc pe 1 noiembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

67
Tagurile:
criză politică, candidatul PAS, Alegeri prezidenţiale
Tematic
Ce surprize îi așteaptă pe candidați în campania prezidențială


Загрузка...
Veronica Trofimov

Tratamentul COVID-19: La ce metode recurg unii pacienți

101
(reînnoit 17:03 23.09.2020)
Unii pacienți infectați cu COVID-19 nu respectă tratamentul prescris de specialiști, considerând că acesta nu este unul eficient. Despre acest lucru a vorbit în cadrul emisiunii "ATITUDINI" medical de familie, Veronica Trofimov.
Tratamentul COVID-19: La ce metode recurg unii pacienți

Potrivit specialistului, unii pacienți care se tratează de coronavirus la domiciliu practică automedicația. Aceștia consideră într-un fel sau altul că tratamentul prescris de medicul lor de familie nu-i va ajuta să scape de infecție și adesea nu țin cont de recomandările specialistului.

"Unele persoane nu respectă indicațiile noastre. Aceștia reproșează: "Ce tratament este acesta dacă prescrieți paracetamol, să beau cât mai multe lichide și vitamina C? Cu asta n-o să mă tratez!", a relatat medical de familie.

Veronica Trofimov spune că această categorie de pacienți cere sfaturi pe rețelele de socializare și se merg să-și cumpere antibiotice din farmacie – lucru total greșit, afirmă specialistul.

"Este greu de explicat că pe lângă faptul că îi "otrăvește virusul", se mai otrăvesc și cu antibiotice. Acestea slăbesc organismul și imunitatea, însă mulți nu înțeleg", a subliniat ea.

Medicul de familie le recomandă pacienților să se abțină de la metodele de autotratament și să respecte cu strictețe indicațiile medicului și cele din Protocolul provizoriu COVID-19.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

101
Tagurile:
medic de familie, COVID-19, tratament
Tematic
Câți oameni ar putea avea imunitate la COVID-19 - studiu
Primul medicament anti-Covid, în curând gratuit în Moldova


Загрузка...
Ion Chicu

Chicu: Declarație-trăsnet despre Curtea Constituțională

0
(reînnoit 20:46 23.09.2020)
Premierul Ion Chicu a spus că, din cauza unori decizii ale Curții Constituționale, statul nu poate accesa banii pe care conta din finanțarea externă. Ar fi vorba de șase miliarde de lei în acest an, potrivit prim-ministrului.

CHIȘINĂU, 23 sept – Sputnik. Premierul Ion Chicu a afirmat în ședința de astăzi a Guvernului că unele decizii ale Curții Constituționale „au costat” Bugetul de stat șase miliarde de lei în acest an.

„Nu voi comenta deciziile Curții Constituționale. Voi spune doar că unele dintre ele, anul acesta, au costat deja Bugetul șase miliarde de lei”, a afirmat Ion Chicu.

Prim-ministrul a făcut afirmația în contextul în care a precizat de ce lipsește din ședința Guvernului ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi. Ministrul Justiției s-a deplasat astăzi la Strasbourg, unde va discuta cu reprezentanții Comisiei de la Veneția despre proiectele de amendamente la Constituție elaborate de Guvern și respinse de Curtea Constituțională.

Amendamentele propuse de Guvern se refereau la sistemul judiciar. După ce Curtea Constituțională le-a respins, Fadei Nagacevschi a plecat la Strasbourg „pentru a găsi o soluție și a continua reforma Justiției”, a explicat premierul Chicu.

Vizita ministrului Justiției la Strasbourg va dura vreo 2-3 zile, a menționat prim-ministrul.

Ion Chicu a subliniat că Comisia de la Veneția a agreat amendamentele la Constituție elaborate de Guvern, dar Curtea Constituțională le-a respins.

Prim-ministrul a spus că reforma Justiției este foarte necesară, dar „blocată”. Ion Chicu a declarat că amendamentele la Constituție propuse de Guvern aveau ca scop realizarea unei „adevărate reforme a Justiției”.

„După ce proiectul a fost aprobat de Comisia de la Veneția și partenerii de dezvoltare, Uniunea Europeană, Statele Unite, și a fost inclus ca una dintre condițiile din acordul de finanțare, ne-am pomenit într-o situație în care nu am putut înainta precum am convenit cu partenerii”, a explicat Ion Chicu.

Ședința online a Guvernului din 23 septembrie
Ședința online a Guvernului din 23 septembrie

Ion Chicu a spus că nu știe de ce Curtea Constituțională n-a aprobat amendamentele, în pofida faptului că acestea au fost susținute de Comisia de la Veneția.

Decizia Curţii Constituţionale

Amintim, Curtea Constituțională a decis re 22 septembrie că Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției care vizează sistemul judecătoresc nu poate fi trimis Parlamentului spre aprobare pentru că nu ar corespunde normelor constituționale.

Potrivit președintelui Înaltei Curți, Domnica Manole, inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova a fost înaintată de Guvern cu încălcarea mai multor prevederi. Totodată, inițiativa corespunde limitelor temporale de revizuire.

„Curtea Constituțională constată că nu corespund limitelor materiale de revizuire a Constituției partea care prevede că președintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de CSM în măsura în care lipsește un mecanism care va exclude crearea unor blocaje instituționale în procedura de numire a judecătorilor în situația în care președintele refuză să numească judecătorul propus în mod repetat de către Consiliul Superior al Magistraturii, textul „nu sunt afiliate politic”, alineatul 4 al articolului 22”, a declarat Manole.

În context, președintele Curții Constituționale a precizat că proiectul nu poate fi trimis Parlamentului spre aprobare. Iar avizul este definitiv și nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial. Judecătorul Serghei Țurcan a prezentat o opinie separată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Curtea Constituțională, Ion Chicu
Tematic
Replica PSRM: Europarlamentarii au fost „informați greșit”


Загрузка...