Vasile Drangoi

Câți copii romi din Moldova nu frecventează școala?

344
(reînnoit 14:58 08.04.2019)
Una dintre problemele cu care se confruntă comunitatea romilor este rata scăzută de școlarizare.

Totuși, în ultimii cinci ani situația privind accesul copiilor romi la serviciile de educație s-a îmbunătățit.

Potrivit liderului Asociației Romilor din Moldova, Vasile Drangoi,  mediatorii comunitari au muncit mult pentru integrarea și instituționalizarea copiilor de etnie romă în instituțiile de învățământ din țară.

"Asistenții comunitari oferă asistență familiilor cu copii de etnie romă. Astfel, adulții au început să conștientizeze importanța studiilor pentru copiii lor. Aceștia înțeleg că pentru un viitor bun este nevoie de cunoștințe și educație. Astfel, 4 din 10 copii romi frecventează în prezent școala", a declarat Vasile Drangoi.

Chair dacă sunt înregistrate unele progrese în acest domeniu, totuși, 60 la sută dintre romi nu frecventează școala. Vasile Drangoi a menționat că majoritatea părinților nu pot să-și permită financiar acest "lux" pentru copiii lor.

"Un obstacol este că părinții nu au posibilitatea să le ofere haine, rechizite școlare și alte lucruri necesare pentru studii. Cu părere de rău, sărăcia romilor este profundă. Există ajutor financiar, diverse proiecte pentru etnia romă, însă, cu regret, nu toate ajung la destinație", a spus Drangoi.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

344
Tagurile:
școală, romi, copii
Tematic
Cultura și arta unesc minoritățile etnice din Moldova
Unde s-au pierdut banii destinați mediatorilor comunitari?
Moldova - țara în care nu există nicio evidență a copiilor de etnie romă


Загрузка...