Antip Țarălungă

De unde își are originea dansul moldovenesc?

332
(reînnoit 11:36 08.04.2019)
Antip Țarălungă, profesor de coregrafie, conducător artistic al ansamblurilor Cireșarii, Țărăneii, Comoara, Moldovița, susține că dansul folcloric are o tradiție milenară.

Primele grupuri de oameni care au populat teritoriul țării noastre au pus bazele dansului popular și au transmis o formă de mișcare. Profesorul de coregrafie a lăsat să se înțeleagă că tot ce înseamnă tradiție, port național, dans, au un impact emoțional deosebit, iar reacția oamenilor nu întârzie să apară pentru că este transmis de la o generație la alta practic genetic.

"Dansul popular se bucură de popularitate și va avea continuitate comparativ cu multe alte stiluri precum dans modern, hip-hop. Acestea sunt curente în vogă, dar pentru perioade scurte. Dacă ar fi să privim stilurile de dans din ultimii 40-50 de ani, putem constata cum unele dintre ele au fost uitate. Dansul folcloric însă a fost și va fi. Explicația este că dansurile populare ne reprezintă ca neam, țară, caracterul individual de grup", a declarat Antip Țarălungă.

De asemenea profesorul a explicat cum Ansamblul de Dans Academic Joc a ajuns printre primele cinci cele mai apreciate ansambluri din fost Uniune Sovietică și cât de mult a contat o abordare profesionistă a elementelor folclorice.

"Eu consideră că școala sovietică de coregrafie a avut un impact crucial în dezvoltarea ansamblurilor și, în mod special, cel academic. Dansatorii de la Joc reușeau acele mișcări de la merișor în sus. Era o trupă care avea toate elementele profesioniste. În același timp școala sovietică a impus un alt ritm dansului folcloric, aici s-a făcut diferența. Chiar și astăzi, dacă am compara o trupă moldovenească cu oricare alta din România sau din Balcani, ea se diferențiază ca coregrafie, mișcare scenică", a conchis profesorul. 

Mai multe detalii poți afla în materialul audio.

332
Tematic
De la câți ani să-ți duci copilul la școala de dans


Загрузка...