Sergiu Robu

Expert: După 2020, Rusia va asigura 60% din consumul de gaze în Europa

163
(reînnoit 17:23 04.04.2019)
Expertul Institutului de Energetică, Sergiu Robu, a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre așteptările exagerate privind construcția gazoductului Iași - Ungheni – Chișinău, despre marile proiecte în domeniul tranzitării gazului la nivel continental și care ar fi poziționarea Moldovei în viitoarele aranjamente energetice.
Expert: După 2020, Rusia va asigura 60% din consumul de gaze din Europa

Expertul a declarat că, deși gazoductul Iași-Chișinău se anunță a fi unul de anvergură, acest proiect este unul subdimensionat, adică capacitatea acestui gazoduct nu va asigura în proporție de 100% cererea de gaz natural pentru Moldova. Potrivit lui Sergiu Robu, în cazul în care se va accentua necesitatea de a asigura securitatea electroenergetică a RM, acest gazoduct nu va putea acoperi întreg necesarul. Expertul mai spune că, potrivit Strategiei energetice, până în 2030, Moldova și-a luat angajamentul de a produce 80 la sută din energia electrică din țară. Este vorba despre o centrală nouă de până la 600 de megawați care va funcționa pe gaz. Gazoductul Iași-Chișinău nu va fi în stare să asigure acest segment pentru că nu va avea capacitatea necesară, iar consumul pe cărbune nu va fi posibil, date fiind angajamentele în domeniul schimbărilor climatice pe care și le-a asumat Moldova.

„În ceea ce privește trecerea Moldovei la procedura unui revers pe gazoductul transbalcanic, problema va fi de unde va veni acest gaz. La ora actuală, Federația Rusă construiește două conducte strategice, ocolind Ucraina: este vorba de Nord Stream-2 și TurkStream. Scopul acestor proiecte este de a asigura Europa cu gaz, pe fondul reducerii consumului de cărbune și renunțării treptate la stațiile atomoelectrice. Din acest considerent, în următorii ani vom asista la o cerere sporită al consumului de gaz, ceea ce va duce la o creștere a prețului la acest combustibil. În cazul în care în Moldova va intra gaz prin proceduri de revers, el va fi tot gaz rusesc, care va constitui către 2020 aproximativ 60% din gazul european,” a punctat Sergiu Robu.

În prezent, Centrul şi Estul Europei sunt alimentate prin două trasee importante: gazoductul Yamal, care traversează Belarus şi Polonia şi gazoductele care pornesc din Rusia şi trec prin Ucraina şi Slovacia. Aceste state, pe lângă faptul că se alimentează cu gaz rusesc, constituie şi rute de tranzit spre pieţele din Vestul Europei.

Autor: Eduard Maciac

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

163
Tagurile:
Europa, Rusia, gazoductul Iasi-Chisinau, Gazoductul ”Nord Stream, gazoductul "Turkish Stream"
Tematic
Expert: Gazoductul Ungheni-Chișinău este un proiect fără rost
Veaceslav Ioniță

Fenomenul care a pus stăpânire pe Moldova: Este mai grav decât furtul miliardului

556
(reînnoit 23:05 14.01.2021)
Sărăcia nu este singurul motiv pentru care moldovenii aleg să pună lacăt la uși și să plece peste hotare. Ce a constatat expertul economic Veaceslav Ioniță.
Fenomenul care a pus stăpânire pe Moldova: Este mai grav decât furtul miliardului

Cel puțin 35 de mii de moldoveni au luat calea străinătății în 2020. Declarația îi aparține expertului economic Veaceslav Ioniță și a fost făcută în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova. Economistul face referire la rezultatele unei cercetări socio-economice pe care a realizat-o împreună cu CBX-AXA și care arată că aproape 18 la sută dintre moldoveni au intenția să emigreze în următoarele șase luni.

„Cel puțin 35 de mii de moldoveni au plecat anul trecut. Și vă spun cum am dedus această cifră. Noi realizăm sondaje în care îi întrebăm pe oameni dacă intenționează să plece în următoarele șase luni. În medie, 18% din intervievați spun că vor să plece. Este clar că nu toți pleacă, dar cifrele asta arată și vreau să spun că intenția de plecare este similară cu cea din 2018, când din țară au plecat peste 36 de mii de cetățeni. Acest lucru ne permite să spunem că în 2020 cel puțin 35 de mii de moldoveni au plecat din Moldova”, spune Veaceslav Ioniță.

Și dacă anterior plecau muncitorii necalificați și oameni care ajungeau la limita sărăciei, astăzi aleg calea străinătății moldoveni care sunt satisfăcuți de veniturile financiară, dar nu mai suportă criza instituțională cu care se confruntă țara noastră.

„Să știți că cel mai mare grup de oameni din cei care spun că vor să plece, sunt foarte mulțumiți de starea financiară, adică omul are casă, are masă, are mașină și salariu bun, dar vrea să plece. Acest grup constituie 25%. Evident că cei nemulțumiți de starea financiară la fel vor să plece. Și mai sunt o categorie, care sunt suficient de mulțumiți, eu îi numesc prizonierii bunăstării, ei nu sunt nici foarte bogați, dar nici săraci, ca să-și ia lumea în cap și să plece”, adaugă Veaceslav Ioniță.

Așa se face că din cauza birocrației și a crizei instituționale în care se bălăcește Moldova de ceva ani, oameni realizați aici, acasă, decid să pună lacăt la tot și să plece.

 „Vreau să spun că această criză instituțională în care trăim, această criză a societății fugărește din țară nu oamenii săraci, dar cei pe cei bogați, pe cei care au început afaceri, au prosperat, dar care au spus „Nu! Eu merit ceva mai bun, iar în Moldova eu nu am nicio șansă să obțin ceea ce merit”. Vă spun că 25% la sută din intervievați spun că au tot necesarul, dar vor să plece din țară”, conchide economistul.

Datele oferite de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale arată că anual aproape 2000 de moldoveni se stabilesc cu traiul peste hotare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

556
Tagurile:
economie, migratie, saracie
Tematic
Cifre dure: Care este nivelul de sărăcie în Republica Moldova
După pandemie, omenirea se va confrunta cu sărăcie, foamete, mortalitate infantilă - ONU
FMI știe cum va salva lumea: Riscăm o sărăcie mai mare


Загрузка...
Fadei Nagacevschi

Nagacevschi: Sandu riscă suspendarea din funcție

337
(reînnoit 20:09 14.01.2021)
Discuțiile despre obligațiunea înaintării sau nu a unui candidat pentru funcția de premier de către președintele țării, după consultările cu fracțiunile parlamentare, sunt tot mai încinse.
Nagacevschi acuză făcând referire la Constituție: Sandu riscă cu suspendarea din funcție

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, declară că președintele țării, Maia Sandu, este obligată conform Constituției să înainteze un candidat la funcția de premier, în termeni rezonabili. Altfel, ea riscă să răspundă politic și juridic. Mai exact, ar fi vorba despre răspundere contravențională dar și suspendarea din funcție.

”Constituția Republicii Moldova prevede clar că, după consultarea fracțiunile parlamentare, președintele țării este obligat să înainteze un candidat la funcția de premier. Dacă nu, riscă să răspundă politic ori juridic pentru faptul că blochează activitatea Guvernului. Procedura de suspendare a președintelui țării însemnă răspunderea politică, dar în ceea ce ține de răspunderea juridică, asta ar însemna de la contravențional la penal”, declară Nagacevschi.  

Totodată, Nagacevschi s-a referit și la faptul că sesizarea PAS la CCM cu privire la autodizolvarea Parlamentului, cu votul a 2/3 din deputați, ar fi una eșuată din start. Întrucât, dacă nu există consens parlamentar, adică 51 de voturi pentru dizolvarea Parlamentului, chiar dacă va exista o decizie a Curții Constituționale în favoarea PAS, de unde se vor găsi 67 de voturi în actualul Legislativ, se întreabă ministrul.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

337
Tagurile:
suspendare din funcție, Maia Sandu, Nagacevschi
Tematic
Numărătoarea inversă pentru Maia Sandu - care este termenul limită
CCM i-ar putea spune Maiei Sandu când să desemneze un nou premier


Загрузка...
frontiera cu Ucraina

Liber la călătorii! Ucraina a exclus Moldova din zona roșie

13
(reînnoit 15:47 15.01.2021)
Țara vecină a actualizat lista țărilor clasificate în zonele roșie și verde. Potrivit hotărârii de astăzi, cetățenii Republicii Moldova pot călători în Ucraina fără să mai fie nevoie să stea în carantină.

CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Ucraina a exclus Moldova de pe lista țărilor din „zona roșie”. Acest lucru este menționat într-un mesaj publicat vineri pe site-ul Ministerului Sănătății din țara vecină.

Украина обновила список стран с высоким эпидемиологическим риском – Молдова теперь в него не входит
Ucraina a exclus Moldova de pe lista țărilor din „zona roșie”

Republica Moldova a scos Ucraina din lista țărilor din „zona roșie” încă acum două săptămâni. Astăzi lista a fost actualizată, iar țara vecină a rămas în „zona verde”. Acest lucru înseamnă că moldovenii pot de acum încolo să călătorească în țara vecină fără să stea în carantină 14 zile și apoi alte 14 la întoarcerea în țară. 

Totuși, cei care doresc să clătorească trebuie să știe că din 8 ianuarie în Ucraina este lockdown, fiind introduse restricții dure de carantină - localurile sunt închise și este interzis comerțul cu majoritatea produselor, cu excepția celor alimentare. Restricțiile vor fi valabile până pe 24 ianuarie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
zona verde moldova, Moldova, Ucraina
Tematic
În Rusia va începe vaccinarea în masă împotriva COVID-19


Загрузка...