Angela Colațchi

Expert: Incertitudine și vid legislativ - cine convoacă următoarea ședință a Parlamentului

226
(reînnoit 12:54 03.04.2019)
Politologul Angela Colațchi a declarat în studioul radio Sputnik Moldova că, pe lângă incertitudinea politică de după alegerile parlamentare, a apărut și o neclaritate juridică după prima ședință a Parlamentului

Expertul s-a referit la un șir de evenimente care trebuiau să se producă după constituirea noului Parlament, dar care nu au avut loc.

„După acea ședință, care nu a fost încheiată, apar multe ambiguități. Apare întrebarea cine este în drept să convoace continuarea ședinței de constituire a Parlamentului. Ea a fost întreruptă de decanul de vârstă, dar de fapt întreruperea ședinței ar trebui să se facă la solicitarea uneia dintre fracțiuni deja constituite. Noi am fost anunțați despre formarea a trei fracțiuni în plenul Parlamentului. Constituirea celorlalte două fracțiuni rezultate din blocul „ACUM” s-a făcut cu comiterea unor greșeli, prin anunțarea ulterioară a secretariatului Parlamentului”, a menționat expertul.

Ea a subliniat că regulamentul Legislativului stipulează clar: constituirea fracțiunilor parlamentare se anunță în plenul forului legislativ.

”Nu m-aș mira dacă cineva dintre deputați, ulterior, ar putea sesiza Curtea Constituțională ca să determine în ce măsură au fost legal constituite fracțiunile parlamentare. Moderatorul ședinței, deputatul Eduard Smirnov, trebuia să consulte fracțiunile legal constituite, cât va dura pauza - două zile, două săptămâni,  o lună. Lucru acesta trebuia constatat printr-un vot în Parlament, dar nu a fost făcut,” a mai spus Angela Colațchi.

Deși s-a scurs aproape o lună și jumătate de la scrutin și aproape o lună de la convocarea ședinței de constituire a Parlamentului de legislatura a X-a, deocamdată nu este clar dacă Moldova va avea un Guvern sau în țară vor fi declanșate alegeri parlamentare anticipate.

Autor: Eduard Maciac 

 Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

226
Tagurile:
alegeri parlamentare, legislativ, sedinta Parlamentului
Тема:
Coaliție majoritară sau alegeri anticipate: Negocieri controversate între partide (24)
Tematic
Declarație de ultimă oră a PSRM cu privire la situația politică din țară
Data la care va fi anunțată formarea unei coaliții în Parlament


Загрузка...