Ana Carpovici

Incredibil: Câți moldoveni aplează zilnic la Serviciul 112

241
(reînnoit 13:46 29.03.2019)
Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 marchează astăzi un an de activitate operațională.
Serviciul 112, la un an de la lansare: Câți moldoveni au apelat în situații de urgență

Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 are drept scop preluarea și procesarea apelurilor de urgență la un număr universal de telefon și reducerea timpului de intervenție a Serviciilor Specializate de Urgență prin localizarea automată a apelantului. Acesta funcționează în regim nonstop, iar toate apelurile sunt gratuite pentru utilizatori, atât în rețeaua de telefonie fixă, cât și cea mobilă.

Serviciul 112, zilnic, înregistrează în mediu până la 12 mii de apeluri de urgență din toată țara. Acesta permite solicitarea ajutorului ambulanței, poliției și pompierilor doar la un singur număr de telefon și nu la trei, cum obișnuiau să o facă oamenii anterior. Din numărul total de apeluri, aproximativ 70% de apeluri sunt false, abuzive sau nonurgente.

"Aceste apeluri îngreunează eficiența operatorului, deoarece ele ocupă linia telefonică și de multe ori din cauza acestor apeluri au de suferit persoanele care cu adevărat au nevoie de ajutor", a subliniat Ana Carpovici, specialista în relațiile publice la Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112.

În cadrul Serviciului Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 activează 82 de operatori, care reacționează rapid pentru siguranța și protecția cetățenilor Republicii Moldova.

"Ne propunem și în continuare să organizăm un serviciu calitativ în folosul societății și să intervenim prompt de fiecare dată la solicitarea cetățenilor", a menționat Ana Carpovici.

Autor: Cristina Baș

 

241
Tagurile:
serviciul 112
Tematic
Ziua 112 în Moldova și în lume: Campania ”Oamenii 112” și Manneken Pis, în uniformă
Incendiu de proporții în orășelul Codru: Intervenția de urgență a pompierilor (Video/Foto)
Aproximativ 68 la sută din apelurile efectuate zilnic la Serviciul 112 sunt false
Daniela Machidon

Studenții de la medicină, implicați în lupta cu COVID-19

27
Studenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie "Nicolae Testemițanu" din Chișinău ajută autoritățile și lucrătorii medicali să facă față pandemiei COVID-19.
Studenții de la Medicină, implicați în lupta cu COVID-19

Imediat după declararea stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova, studenții de la medicină s-au angajat să ofere suport sistemului național de sănătate. Ei ajută personalul medical, conlucrează activ cu reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și cu specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

În prezent, sute de studenți sunt angajați ai instituțiilor medicale și mulți dintre aceștia lucrează în prima linie de luptă împotriva COVID-19.

"Studenții sunt implicați în diverse activități. Mulți dintre aceștia au activat în calitate de operatori la linia verde inițiată de ANSP, oferind consultanță persoanelor suspecte de COVID-19. Totodată, mulți studenți sunt antrenați în calitate de asistenți medicali, medici rezidenți ș.a. De asemenea, ajutăm la efectuarea statisticilor și evaluarea fișelor epidemiologice", a declarat pentru Sputnik Daniela Machidon, studentă la USMF.

Ea afirmă că studenții care sunt în contact direct cu persoanele suspecte sau infectate cu COVID-19 poartă echipament corespunzător și respectă toate măsurile de protecție. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
COVID-19, USMF
Tematic
Admitere 2020: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”


Загрузка...
Liviu Vovc

Gata cu salariile fabuloase pentru șefii de rang înalt

168
(reînnoit 12:32 03.12.2020)
Parlamentul ar putea examina o inițiativă legislativă care prevede plafonarea salariilor unor șefi de instituții. Este vorba de salariile exorbitante ale unor conducători de rang înalt care, potrivit proiectului, urmează să fie reduse la 3 salarii medii pe economie.
Gata cu salariile fabuloase pentru șefii de rang înalt - Ce decizie va lua Parlamentul

Deputatul PPDA Liviu Vovc  a declarat pentru Sputnik Moldova că proiectul de lege prevede plafonarea salariilor unor șefi de instituții cărora statul le achită sute de mii de lei.

„Am înregistrat un proiect de lege prin care plafonăm salariile achitate de stat, pentru că avem conducători de instituții care beneficiază de salarii de sute de mii de lei. Conceptul pe care-l propunem este să plafonăm aceste salarii desprinse de realitate la cuantumul de trei salarii medii pe economie. Într-un stat unde populația este pauperizată, nu ne putem permite luxul de a le oferi unor șefi de instituții asemenea salarii exorbitante”, a precizat deputatul Liviu Vovc.

Proiectul prevede modificarea Legii sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar, iar funcționarii care vor fi vizați în această lege nu vor putea beneficia nici de anumite plăți suplimentare pentru activitatea desfășurată. Proiectul de lege este deja examinat de către comisiile parlamentare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

168
Tagurile:
plafon, Salarii demnitari
Tematic
Cele mai mari salarii în Moldova: Iată cine le ridică - detalii


Загрузка...
Găgăuzia

Găgăuzia salută adoptarea pachetului de legi cu privire la autonomie

0
Conducerea Găgăuziei salută adoptarea în prima lectură a trei proiecte de lege privind statutul și împuternicirile Găgăuziei și solicită deputaților să nu modifice inițiativele în a doua lectură.

COMRAT, 3 dec - Sputnik, Maxim Topal. Liderul autonomiei Găgăuze, Irina Vlah, a declarat pentru Sputnik Moldova că salută adoptarea în primă lectură de către Parlament a „pachetului de legi care vizează autonomia” în redacția inițială.

"Legiuitorii moldoveni au făcut un pas important în întâmpinarea locuitorilor Găgăuziei și și-au dovedit în practică disponibilitatea de a elimina treptat contradicțiile acumulate în relațiile dintre centru și regiune", a spus Irina Vlah.

La rândul său, președintele Adunării Populare din Găgăuzia, Vladimir Kîssa, a menționat l-a bucurat vestea despre votul deputaților pentru inițiativele adoptate în versiunea elaborată de autori.

"Suntem pentru păstrarea acestei versiuni a proiectelor de legi - cea care a fost elaborată în comun de grupul de lucru al Parlamentului Moldovei și Adunării Populare din Găgăuzia. Iar dacă vor decide să ciopârțească inițiativele, așa cum au făcut-o ultima dată, nu va avea sens să le adoptăm", a subliniat Kîssa pentru Sputnik Moldova.

Conducerea Adunării Populare își exprimă disponibilitatea de a participa la ședințele comisiilor parlamentare și așteaptă invitații pentru discuții.

Pachetul de legi care vizează autonomia se referă la trei proiecte de lege elaborate în 2016-2017 de către un grup mixt de lucru, în care au intrat membri ai Parlamentului, Adunării Populare și experți din organizația neguvernamentală CMI, condusă în calitate de consultant de actualul procuror general al Moldovei, Alexander Stoianoglo.

Esența proiectelor de lege este faptul că Parlamentul va avea dreptul să opereze modificări în Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei doar în cazul în care acestea vor primi avizul pozitiv al Adunării Populare din cadrul autonomiei. 

Precizăm că încă în anul 2016 un grup de deputați ai Adunării Populare și ai Parlamentului Republicii Moldova au elaborat trei proiecte de lege, menite să întărească statutul autonomiei găgăuze. Una dintre ele reglementa intrarea localităților în componența Găgăuziei, precum și ieșirea din componența autonomiei. 

Al doilea presupune stabilirea în sistemul administrației publice locale a unui nivel special de guvernare pentru autonomie.

Iar al treilea proiect de lege prevede că Parlamentul nu poate modifica Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei fără acordul deputaților Adunării Populare din Găgăuzia.

După ce proiectele de lege au fost înregistrare la Parlament, multă vreme nimeni nu și-a adus aminte de ele. Iar în iunie 2017 Comisia juridică parlamentară a revizuit conținutul acestor inițiative, lipsindu-le de semnificația inițială.

În această formă au fost adoptate două proiecte, al treilea proiect a fost aprobat numai în prima lectură.

Ulterior, președintele Igor Dodon, după consultări cu bașcanul din Găgăuziei și cu deputații din autonomie, a refuzat să promulge proiectele de lege și le-a trimis la reexaminare Parlamentului. Deputații nu și-au mai amintit însă de ele mai mult de doi ani.

În iulie 2020, deputații Partidului Socialiștilor le-au înregistrat din nou în Parlament, iar astăzi acestea au fost adoptate în primă lectură cu votul majorității deputaților, pe fundalul protestului deputaților din fracțiunile PAS și PPDA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

0
Tagurile:
Parlament, Găgăuzia
Тема:
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi
Tematic
Pachetul de legi cu privire la Găgăuzia, votat în prima lectură


Загрузка...