Dumitru Grosei

Filmul unui regizor moldovean, proiectat la Festivalul Internațional de Film din Franța

517
(reînnoit 14:02 28.03.2019)
Filmul de scurtmetraj "Today artist, tonight taxist", o producție Moldova/România, din anul 2018, în regia lui Dumitru Grosei, a fost proiectat pe 21 martie, în cadrul competiției oficiale la secțiunea internațională de scurtmetraj a Festivalului Internațional de Film și Muzică din Aubagne (Franța) în prezența regizorului Dumitru Grosei și a lui Sergiu Terente, în triplă calitate - actor principal, compozitor și coscenarist.
Filmul unui regizor moldovean, proiectat la Festivalul Internațional de Film din Franța

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", cunoscutul regizor moldovean Dumitru Grosei a explicat în ce constă unicitatea acestui festival.

Festivalul Internațional de Film și Muzică din Aubagne este unul din cele mai mari din Europa și este dedicat promovării creației cinematografice, dar mai ales a muzicii de film.

"Acest festival este deosebit mai ales prin faptul că are o piață mare, unică în Europa și una din cele mai mari din lume, dedicată muzicii de film. Aici, producătorii de film și compozitorii de muzică pentru film, se pot întâlni pentru a pune bazele unei colaborări în domeniu", a declarat regizorul.

Filmul de scurt metraj "Today artist, tonight taxist", produs în 2018, este un film de scurt metraj de ficţiune, care a avut în anul 2018 cinci selecţii oficiale, dintre care o nominalizare. Filmul este despre ultimele ore din viaţa unui tânăr ratat din Chişinău, care nu este nici rocker, nici şofer de taxi, nici măcar prietenul cuiva. În consecinţă, el face un accident, în care moare cu un client german, care a venit să caute mormântul bunicului său, mort în cel de Al Doilea Război Mondial.

Anul acesta, festivalul a avut mai multe masterclass-uri cu profesioniști în domeniul sunetului și muzicii de film din Europa, dar și oaspeți de onoare din Statele Unite, precum Patrick Doyle sau Trevor Jones, compozitori care au lucrat cu regizori importanți ca Brian de Palma, Terrence Malick sau Alan Parker.

Filmul de scurt metraj își continuă marșul triumfal și la alte mari și spectaculoase festivaluri din lume. Regizorul Dumitru Grosei a dezvăluit că pelicula "Today artist, tonight taxist" a fost selectată la un festival cu profil comic din SUA. Astfel, filmul va fi proiectat în cinci orașe din America.

"Credeam că momentele de umor vor fi înțelese doar de către poporul nostru. Mă bucur că am fost selectați și la acest important festival", a subliniat Dumitru Grosei.

Filmele regizorului Dumitru Grosei sunt înscrise la peste 1000 de festivaluri din toată lumea.

Autor: Cristina Baș

517
Tagurile:
festival, regizor, film
Tematic
Cartea ”Frații Karamazov” de Dostoievski, povestită de regizorul Dumitru Grosei
Dumitru Grosei va regiza un nou documentar inspirat dintr-un caz real
Dumitru Grosei, despre industria cinematografică din Moldova
Sergiu Lelic

Accesorii periculoase: Atenție la ce cumpărați pentru sărbători

36
(reînnoit 15:41 02.12.2020)
Sărbătorile de iarnă bat la ușă, iar în magazine putem găsi deja o gamă largă de decorațiuni de Crăciun. Specialiștii atenționează cetățenii să fie precauți atunci când achiziționează jucării, ghirlande și alte accesorii de sărbători.
Accesorii de iarnă: Atenție la ce cumpărați pentru sărbători

Sărbătorile de iarnă sunt de neimaginat fără ghirlande luminoase pe brad, focuri de artificii și alte atribute specifice.Chiar dacă este suficient timp până la sărbători, centrele comerciale sunt pline demult cu astfel de articole. Ofertele sunt pentru toate gusturile și buzunarele, specialiștii avertizează însă că unele dintre acestea ne-ar putea pune viața în pericol.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", directorul Centrului Naţional pentru Protecţia Intereselor Economice ale Consumatorilor, Sergiu Lelic, a scos în evidență câteva aspecte importante la care ar trebui să atragă atenția fiecare cumpărător.

"În primul rând, achiziționați produsele din locurile autorizate și citiți cu mare atenție compoziția acestora. Analizați ambalajul, culoarea, piesele, pentru că există multe riscuri ca produsele să fie contrafăcute", a semnalat Sergiu Lelic.

În special, specialistul s-a referit la instalațiile luminoase care adesea prezintă un potențial pericol pentru viața și sănătatea consumatorilor.

"Unele instalații prezintă riscuri sporite de electrocutare sau de incendiu. Produsele trebuie să fie etichetate corespunzător. Firul, de la primul bec până la priză, trebuie să aibă o lungime corespunzătoare. De asemenea, ghirlandele comercializate trebuie să dețină declarații de conformitate", a subliniat interlocutorul.

În caz de depistare a unor neconformități, consumatorii sunt îndemnați să înștiințeze autoritățile responsabile.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tematic
Magia sărbătorilor de iarnă a cuprins Capitala


Загрузка...
Ala Darovannaia

Deputat, despre încadrarea străinilor în câmpul muncii

41
(reînnoit 12:59 02.12.2020)
Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege ce prevede modificarea cadrului normativ aferent accesului străinilor pe piața muncii. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "Contrapunct" cu deputatul Ala Darovannaia.
Deputat,  despre angajarea străinilor pe piața muncii din Moldova

În ultimii ani se înregistrează un deficit de forță de muncă. Acesta este mai pronunțat în unele sectoare, în special în industria prelucrătoare și extractivă, în domeniul transport și depozitare, precum și în agricultură.

Potrivit deputatului Ala Darovannaia, proiectul de lege aprobat în prima lectură ce prevede modificarea cadrului normativ aferent accesului străinilor pe piața muncii se referă la optimizarea proceselor de angajare a străinilor pe piața autohtonă și vine să acopere această insuficiență de forță de muncă, în special în acele domenii ce nu sunt prea mult dorite de cetățenii băștinași.

"În Republica Moldova avem mulți șomeri, dar pe de altă parte listele cu posturi vacante sunt foarte mari. De exemplu, în domeniul colectării deșeurilor avem foarte multe locuri, însă cetățenii noștri nu doresc să muncească în acest sector. De ce să nu aducem forță de muncă necalificată și să le creăm condiții celor care vin din țări mai puțin dezvoltate", a declarat în studioul Sputnik Ala Darovannaia.

Mai mult, deputata susține că această inițiativă ar însemna și un pas spre dezvoltare, întrucât migrația forței de muncă după anii ’90 a luat o amploare uimitoare, iar țara noastră are nevoie de forță de muncă necalificată.

"Importăm forță de muncă, dar ulterior devenim un stat primitor și nu cel care furnizează forță de muncă profesionistă pentru alte țări. Nu văd nimic ascuns în acest proiect, ci dimpotrivă consider că trebuie să încercăm să adoptăm această metodă", a remarcat interlocutoarea.

De menționat este că proiectul de lege a stârnit multe nedumeriri în rândul deputaților. Acesta urmează să fie aprobat în lectură finală în cadrul ședințelor următoare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
piața muncii, proiect de lege, Parlament, deputat


Загрузка...
Vladimir Putin

Putin a dispus începerea vaccinării în masă împotriva COVID-19

41
(reînnoit 16:46 02.12.2020)
Președintele Rusiei a dispus ca procesul de vaccinare în masă împotriva coronavirusului să înceapă săptămâna viitoare.

CHIȘINĂU, 2 dec - Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin i-a încredințat vicepremierului Tatiana Golikova să înceapă săptămâna viitoare procesul de vaccinare în masă împotriva coronavirusului.

După cum a precizat șeful statului rus, el a discutat anterior cu Golikova și cu prim-ministrul Mihail Mișustin despre ritmul de producere a preparatelor anti-COVID-19.

​”Știu că peste două milioane de doze au fost deja produse în țara noastră sau vor fi produse în următoarele câteva zile, producția primului vaccin înregistrat din lume împotriva infecției cu coronavirus ”Sputnik V” va atinge acest nivel. Acest lucru ne oferă posibilitatea de a începe, dacă nu vaccinarea de masă, atunci una la scară largă și, desigur, după cum s-a convenit, în primul rând, în rândul a două grupuri de risc - medicii și profesorii”, a spus Putin în timpul unei videoconferințe dedicate deschiderii centrelor medicale multifuncționale ale Ministerului Apărării.

Вакцина против новой коронавирусной инфекции впервые в мире зарегистрирована в России 11 августа
РФПИ и Центр имени Гамалеи

După cum a raportat ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko, vaccinarea a început la sfârșitul lunii noiembrie - grupurile de risc includ lucrătorii din domeniul sănătății, cadrele didactice, precum și persoanele în vârstă și cei care suferă de diabet, obezitate și hipertensiune.

Potrivit lui Murașko, în 2021 numărul persoanelor vaccinate împotriva coronavirusului va putea ajunge la zeci de milioane de oameni.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a menționat că vaccinarea împotriva COVID-19 va fi efectuată în mod voluntar și în mai multe etape - ținând cont de „geografia țării” și de caracteristicile de păstrare a medicamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
Putin, COVID-19, vaccin
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Venezuela cumpără 10 milioane de doze de vaccin din Rusia
Zeci de mii de doze de vaccin antigripal au ajuns în țară


Загрузка...