Mihaela Pascal și Anița Dumitrița

Copiii din satul Petropavlovca își doresc citească, dar nu au ce: Iată cum poți ajuta

417
(reînnoit 14:59 20.03.2019)
Pe 4 martie, Fundația de Binefacere "Caritas Moldova" a lansat campania: "Dăruiește bucuria de a răsfoi o carte". Scopul campaniei este de a colecta cărți pentru biblioteca din satul Petropavlovca, raionul Sângerei.
Copiii din satul Petropavlovca își doresc să citească, dar nu au ce: Iată cum poți ajuta

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", reprezentantele Fundației de Binefacere "Caritas Moldova" Mihaela Pascal și Dumitrița Anița au relatat că această inițiativă a venit la solicitarea copiilor, care frecventează centrul de zi din satul Petropavlovca și sunt dornici de lectură. Centrul de zi este frecventat de către 20-25 de copii.

"La acest centru de zi vin copiii din familii social vulnerabile. Centrul activează după orele amiezii unde copiii au posibilitatea de a lua o masă caldă. Pe lângă aceasta, profesorii îi ajută să facă temele pe acasă și comunică cu părinții lor. De aici a pornit această campanie. Lucrând concomitent cu copiii am observat că sunt mulți copii pasionați de lectură", au povestit reprezentantele Fundației de Binefacere "Caritas Moldova".

Biblioteca din satul Petropavlovca  și-a început activitatea în anul 1969 și a ajuns într-o stare deplorabilă. Rafturile sunt aproape goale, iar majoritatea cărților care au mai rămas sunt vechi și cu paginile desprinse. Astfel, Fundația de Binefacere "Caritas Moldova" îndeamnă oamenii să contribuie la îmbogățirea bibliotecii cu diverse poeme, enciclopedii, povești, romane, care le-ar fi interesante copiilor, dar și adulților.

Oamenii sunt îndemnați să dăruiască o carte pe care deja au citit-o sau să cumpere o carte nouă, sau să doneze o sumă cât de mică de bani din care s-ar putea cumpăra cărți.

"Cei care vor să se alăture acestei inițiative pot să aducă cărțile în incinta Centrului Social Caritas Moldova ce se află pe str. Gh.Asachi 30/1, să facă donații accesând butonul "Cum ne poți ajuta" de pe site-ul www.caritas.md sau prin intermediul terminalelor de plată: Qiwi, MMPS, RunPay", au subliniat invitatele.

Campania de colectare a cărților pentru biblioteca din satul Petropavlovca este la prima ediție și se va încheia pe 31 martie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

417
Tagurile:
bibliotecă, donație, carte, campanie
Tematic
De sărbători trebuie să fim mai buni: Campania de caritate la care poți participa acum
Bucură copiii săraci: Tot mai mulți moldoveni se implică în campanii de caritate
Nicolae Ciobanu

Preot ortodox, despre adevăratele valori ale familiei creștine

94
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", părintele Nicolae Ciobanu a declarat că familia creștină este nucleul societății noastre. El a punctat cu înțelepciune câteva lucruri de care ar trebui să țină cont fiecare creștin pentru a avea o viață de familie fericită.
Preot ortodox, despre adevăratele valori a familiei creștine

Familia este un dar de la Dumnezeu pe care trebuie să-l prețuim, spune părintele Nicolae Ciobanu. Valorile unei familii fericite au la bază dragoste, reciprocitate, respect și înțelegere.

"Dragostea adevărată este atunci când dăruiești, dar nu doar aștepți să primești. Soții trebuie să spună cuvinte frumoase, să se implice în educația copiilor, în treburile casnice. Ambii răspund de atmosfera din familie și trebuie să-și ofere respect și dragoste reciprocă", a precizat Nicolae Ciobanu.

Întrebat de ce multe familii ajung în pragul divorțului și cum pot fi depășite aceste situații, părintele a împărtășit câteva sfaturi prețioase ce trebuie luate în considerație pentru a păstra o relație sănătoasă de cuplu.

"Oamenii divorțează pentru că nu-l au pe Dumnezeu în suflet. Pentru cei care doresc să întemeieze o familie – începutul lor trebuie legat de credință și biserică. Totul trebuie făcut împreună și atunci nu se vor ajunge la aceste neînțelegeri", a remarcat părintele Nicolae Ciobanu.

Amintim că 2019 a fost declarat Anul Familiei. În acest sens, la Chișinău s-au desfășurat mai multe evenimente și activități consacrate fortificării instituției familiei în Republica Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

94
Tagurile:
divorț, părinte, familie
Tematic
Statistici îngrijorătoare: Violența în familie, pe timp de pandemie


Загрузка...
Victor Parlicov

Expert: Am putea avea un monopol pe piața petrolieră

84
(reînnoit 19:33 15.06.2021)
Noua metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, aprobată luni de ANRE, nu va crea condiții pentru reducerea prețurilor la carburanți. De această părere este fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov.
Expert: Am putea avea un monopol pe piața petrolieră

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", fostul director ANRE Victor Parlicov a menționat că metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, aprobată recent, poate duce la consolidarea monopolului pe piața petrolieră, iar problemele din acest sector nu vor fi soluționate.

"Eu personal nu mă aștept la soluționarea problemelor pe această piață. Dimpotrivă, cred că este un pas în direcția greșită. Trebuie să te asiguri că între ei există luptă, ca lupta asta să vină în beneficiul consumatorilor prin preț. E una când tu reglementezi un monopolist, ai unul, îi tai ce nu este eligibil, îi stabilești norma de profitabilitate. Dar nu poți să faci asta cu cinci companii care au structuri de costuri diferite, care au stații diferite, care au contracte diferite. Nu poți să îi iei pe toți și să le faci o medie, pentru că media asta duce la faptul că tu concentrezi piața la câțiva mai mari, îi scoți de pe piață pe cei mai mici", consideră expertul.

Mai mult, acest lucru ar putea duce la un blocaj pe piață, iar oamenii de rând s-ar putea pomeni în situația în care nu vor putea cumpăra benzină, pentru să stocurile se vor epuiza în scurt timp. 

Benzinărie
© Sputnik / Алексей Сазонов
"Dacă se anulează metodologia și în locul ei nu există nimic altceva, înseamnă că operatorii, pur și simplu, vor îngheța prețurile pentru o perioadă. Dacă se întâmplă așa ceva, se blochează piața, petroliștii, pur și simplu, închid stațiile și va dura doar câteva zile. După asta, în maxim o săptămână de zile produse petroliere vor rămâne doar pentru poliție, ambulanță și gata", a adăugat Parlicov.

Amintim că în data de 14 iunie, ANRE a aprobat noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021, Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic privind noua reglementare a prețurilor la combustibil. Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

84
Tagurile:
ANRE, carburanți, prețuri carburanți, expert
Tematic
Prețurile la carburanți se vor calcula altfel: Iată ce se schimbă de astăzi


Загрузка...
 Mike Pompeo

Pompeo a criticat refuzul lui Biden de a avea o conferința de presă comună cu Putin

3
(reînnoit 13:27 16.06.2021)
Ex-secretarul de stat al SUA a calificat refuzul lui Biden de a avea o conferință de presă comună cu președintele rus drept un semn de slăbiciune.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Mike Pompeo, ex-secretar de stat al SUA, a calificat decizia președintelui Joe Biden de a nu participa la o conferință de presă comună cu liderul rus Vladimir Putin după summitul de la Geneva drept o demonstrare a slăbiciunii. Declarația a fost făcută într-o emisiune la Fox News.

"Faptul că nu sunteți gata să stați la șase sau opt picioare distanță (1,8-2,4 metri – n. red.) de adversarul dumneavoastră și să spuneți lumii despre ce ați vorbit, despre lucrurile care vă îngrijorează și de ce vă îngrijorează, este dovada unei mari slăbiciuni", a spus Pompeo în cadrul teleinterviului.

"Dacă nu sunteți gata să stați pur și simplu la tribună și să răspundeți la întrebările presei ... care pot fi dificile sau incomode, în timp ce adversarul se află la distanța de câteva picioare, acesta este un semn de mare slăbiciune", a adăugat politicianul. El și-a exprimat siguranța că Putin va ajunge la summit "complet înarmat".

Fostul secretar de stat a menționat că el este gata să aibă dezbateri cu Putin "oricând și oriunde".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3
Tagurile:
Biden, critică, Mike Pompeo
Tematic
Ușakov, despre întâlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden
Foto: garduri și sârmă ghimpată - pregătirea pentru summit-ul Biden-Putin


Загрузка...