Eugen Balan

De ce tinerii din Moldova pleacă la studii peste hotare?

242
(reînnoit 16:10 18.03.2019)
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", șeful Uniunii Naționale a Studenților și Tineretului din Moldova, Eugen Balan, a vorbit despre scăderea drastică a numărului de studenți în Republica Moldova.

Șeful Uniunii Naționale a Studenților și Tineretului din Moldova, Eugen Balan, a declarat cu regret că în ultimii ani peste hotarele țării pleacă nu doar cei care au absolvit instituțiile de învățământ superior, dar și absolvenții liceelor. Unele universități atrag studenții cu o gamă variată de burse și le asigură metode și tehnologii noi de predare. Astfel, deja în ultimii ani de studii elevii din Moldova încep să caute informații cu privire la studiile de peste hotare și se pregătesc pentru plecare la studii. Viitorii studenți își continuă studiile în România, Rusia, Ucraina sau Europa.

Eugen Balan spune că problema constă în faptul că acești studenți pleacă la studii peste hotare, învață acolo, se acomodează și nu își mai doresc să revină acasă. Problema nu este în calitatea studiilor în Moldova, dar în faptul că tinerii, pur și simplu, nu-și mai văd viitorul acasă. Totodată, șeful UNSTM a subliniat că adesea peste hotare pleacă cei mai capabili tineri din țară.

Eugen Balan a menționat că unele companii mari din Moldova nu mai angajează studenții din motiv că aceștia nu sunt bine pregătiți.

"Până în anul 2014, în colaborare cu Ministerul Economiei și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, am desfășurat un proiect de amploare "Târgul locurilor de muncă". Din păcate, companiile mari și serioase din Moldova deja nu mai au încredere în acest proiect, deoarece performanțele tinerilor nu corespund cerințelor companiilor", a menționat Eugen Balan.

Dacă anterior instituțiile de învățământ superior mențineau un număr constant de studenți, în prezent, sunt facultăți la care numărul candidaților la înmatriculare nu este suficient. Eugen Balan consideră că o soluție optimă pentru a contribui la sporirea numărului de studenți este de a atrage studenții din străinătate să vină la studii în Moldova.

Radio Sputnik Moldova în parteneriat cu Uniunea Națională a Studenților și Tineretului din Moldova a inițiat rubrica "Student acasă", care presupune promovarea instituțiilor superioare de învățământ, centrelor de excelență, colegiilor, școlilor profesionale din Moldova și care încurajează tinerii să rămână acasă, pentru că și în Moldova se fac studii de calitate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

242
Tematic
Facultăți în pericol de dispariție, din cauza numărului mic de studenți
Valeriu Sainsus: Iată de ce de la an la an avem mai puțini studenți
Tot mai puțini studenți în instituțiile de învățământ superior din țară: Ce spun experții
Până la lacrimi: Spectacol emoționant despre exodul tinerilor din țară


Загрузка...