Marian Cebotari susține că în ultimii ani numărul moldovenilor care cumpără bilete de odihnă a crescut semnificativ. Mai mult decât atât, moldovenii preferă să se odihnească cel puțin de două ori pe an - iarna la munte, iar vara la mare.
Pentru că sezonul estival se apropie, operatorii turistici au pregătit deja oferte pentru toate buzunarele. Totuși, Marian Cebotari spune că cea mai avantajoasă perioadă în care puteți cumpăra foi de odihnă la un preț accesibil sunt luna decembrie, ianuarie și februarie. Totuși, puteți urmări cu atenție și ofertele agențiilor de turism, pentru că uneori există și oferte speciale care apar cu câteva zile înainte de plecarea la odihnă.
"Ofertele sunt foarte convenabile, pentru că reducerile variază între 10% și 50%. Totodată, hotelele vin în întâmpinarea turiștilor și le oferă posibilitatea să achitați costul biletului de odihnă în câteva rate. Astfel, puteți achita 30 sau 50 la sută din costul foii, iar restul banilor - cu câteva zile înainte de plecare la odihnă", a precizat Marian Cebotari.
Potrivit lui Marian Cebotari, pe poziții de top în lista destinațiilor preferate de moldoveni pentru vacanța de vară rămân Turcia, Bulgaria şi Grecia. Turiştii moldoveni susţin că preferă aceste destinaţii pentru că preţurile sunt relativ accesibile. Totodată, din ce în ce mai populare devin şi tururile prin orașele europene sau odihna în țările exotice.
Potrivit Biroului Național de statistică, în anul 2017, peste 200 de mii de moldoveni au cumpărat pachete turistice, cu 15% mai mulți decât în 2016.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș
În anul 2019, industria IT din Moldova a înregistrat venituri de circa 6,8 miliarde de lei, depășind industria vitivinicolă, iar volumul exporturilor de produse și servicii a atins cifra de 5 miliarde de lei. Cele 2300 de companii aflate pe piața din Moldova își exportă produse și serviciile IT în peste 30 de țări ale lumii.
Administratorul Moldova IT Park, Natalia Donțu a vorbit în studioul Sputnik despre ultimele tendințe de pe piața IT din Moldova în contextul pandemiei. Ea spune că în prezent mai multe companii de pe piață își regândesc modelul de business pentru a se concentra mai mult pe generarea de produse, care au o valoare adăugată mult mai mare.
„Suntem focalizați pe serviciile IT, dar se observă o tendință de dezvoltare a componentei de produse IT. În general, estimăm că balanța va înclina spre generarea de produse pe viitor, pentru că ne confruntăm cu problema lipsei de capital uman pentru această industrie. Avem o cerere mai mare decât oferta de pe piață și atunci companiile vor fi în situația să-și regândească modelul de business astfel încât să se focalizeze mai mult pe generarea de produse, care au o valoare adăugată mult mai mare. În Moldova, companiile sunt dezvoltatoare de produse pentru sectorul de telecomunicații, sectorul bancar și pentru domeniul guvernamental”, a precizat Natalia Donțu
„Avem o comunitate IT foarte bună care poate oferi servicii la nivelul așteptărilor, avem o agenda guvernamentală ambițioasă de a trece cât mai multe servicii publice în format electronic și avem cetățenii, consumatorii care au un grad înalt de digitalizare comparativ cu alte state și care absorb aceste servicii”, a precizat Natalia Donțu.
În anul 2019, contribuția sectorul TIC în PIB-ul național a constituit 7,1%, iar cea a pieței IT e de 3,1% și de circa 15 mii de angajați. La ora actuală, pe piața TIC activează 2300 de companii.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Cel puțin 35 de mii de moldoveni au luat calea străinătății în 2020. Declarația îi aparține expertului economic Veaceslav Ioniță și a fost făcută în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova. Economistul face referire la rezultatele unei cercetări socio-economice pe care a realizat-o împreună cu CBX-AXA și care arată că aproape 18 la sută dintre moldoveni au intenția să emigreze în următoarele șase luni.
„Cel puțin 35 de mii de moldoveni au plecat anul trecut. Și vă spun cum am dedus această cifră. Noi realizăm sondaje în care îi întrebăm pe oameni dacă intenționează să plece în următoarele șase luni. În medie, 18% din intervievați spun că vor să plece. Este clar că nu toți pleacă, dar cifrele asta arată și vreau să spun că intenția de plecare este similară cu cea din 2018, când din țară au plecat peste 36 de mii de cetățeni. Acest lucru ne permite să spunem că în 2020 cel puțin 35 de mii de moldoveni au plecat din Moldova”, spune Veaceslav Ioniță.
Și dacă anterior plecau muncitorii necalificați și oameni care ajungeau la limita sărăciei, astăzi aleg calea străinătății moldoveni care sunt satisfăcuți de veniturile financiară, dar nu mai suportă criza instituțională cu care se confruntă țara noastră.
„Să știți că cel mai mare grup de oameni din cei care spun că vor să plece, sunt foarte mulțumiți de starea financiară, adică omul are casă, are masă, are mașină și salariu bun, dar vrea să plece. Acest grup constituie 25%. Evident că cei nemulțumiți de starea financiară la fel vor să plece. Și mai sunt o categorie, care sunt suficient de mulțumiți, eu îi numesc prizonierii bunăstării, ei nu sunt nici foarte bogați, dar nici săraci, ca să-și ia lumea în cap și să plece”, adaugă Veaceslav Ioniță.
Așa se face că din cauza birocrației și a crizei instituționale în care se bălăcește Moldova de ceva ani, oameni realizați aici, acasă, decid să pună lacăt la tot și să plece.
„Vreau să spun că această criză instituțională în care trăim, această criză a societății fugărește din țară nu oamenii săraci, dar cei pe cei bogați, pe cei care au început afaceri, au prosperat, dar care au spus „Nu! Eu merit ceva mai bun, iar în Moldova eu nu am nicio șansă să obțin ceea ce merit”. Vă spun că 25% la sută din intervievați spun că au tot necesarul, dar vor să plece din țară”, conchide economistul.
Datele oferite de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale arată că anual aproape 2000 de moldoveni se stabilesc cu traiul peste hotare.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 16 ian - Sputnik. Sâmbătă, 16 ianuarie, vremea se răcește. Cerul va fi variabil, uneori se va arăta și Soarele de după nori și nu sunt prognozate precipitații esențiale.
Presiunea atmosferică va fi normală.
Vântul va sufla din nord-vest, moderat.
Maximele termice ale zilei vor fi de -6..-9 grade Celsius în nord, -5..-8 grade în centru și -4..-7 grade în raioanele de sud.
Pentru 16-19 ianuarie a fost instituit un Cod Galben de schimbare bruscă a temperaturii.
În orele nocturne, temperatura aerului va fi de -10..-15°C, iar ziua între -5 și -10°C. Potrivit meteorologilor, temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 5-7°C față de normă (norma -3..-5°C).
În noaptea spre duminică, în nord sunt așteptate minime de minus 15 grade, în centru – de minus 14 grade și în sud – de minus 13 grade.
Duminică, 17 ianuarie, la prânz sunt așteptate -7..-10 grade Celsius în nord, -6..-9 grade în centru și -5..-8 grade în sud.
Presiunea atmosferică va fi ridicată.
Vântul va sufla din nord-vest, cu o viteză de 2-7 metri pe secundă.
Pentru următorul interval de 7 zile nu sunt prognozate precipitații.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova