Gheorghe Avornic

Cum reușește Gheorghe Avornic atragă tinerii de peste hotare la studii în Moldova

1098
(reînnoit 11:51 01.03.2019)
Vicepreședintele Consiliului Rectorilor din Republica Moldova și rectorul Universității de Studii Politice și Economice Europene "Constantin Stere", profesorul universitar Gheorghe Avornic, care activează în sistemul de învățământ superior de mai bine de 30 de ani, a vorbit în studioul Radio Sputnik Moldova despre reducerea numărului de studenți în universitățile din Moldova și ce soluții a găsit pentru rezolvarea acestei probleme.
Cum reușește Gheorhe Avornic să atragă tinerii de peste hotare la studii în Moldova

Gheorghe Avornic a subliniat că o problemă majoră cu care se confruntă universitățile din Republica Moldova este diminuarea numărului de studenți. Potrivit lui Gheorghe Avornic, reducerea numărului de studenți se explică prin faptul că mulți dintre tineri preferă să-și continue studiile peste hotarele țării.

"Aș vrea ca acești copii să rămână acasă, dar nu este posibil. Este o problemă în întregul sistem de învățământ. Acum tinerii migrează în toată lumea și au mai multe posibilități. Cei mai mulți studenți moldoveni sunt în România, al II-lea loc îl ocupă țările CSI. Totodată, mulți dintre ei aleg să-și continue studiile în Europa, Statele Unite și chiar în Japonia", a subliniat profesorul universitar Gheorghe Avornic.

Rectorul USPEE "Constantin Stere" susține că încearcă să găsească soluții pentru a atrage studenții la universitate. Și pentru că tinerii moldoveni continuă să plece masiv peste hotarele țării, Gheorghe Avornic a hotărât să atragă studenții internaționali la studii în Republica Moldova.

Astfel, la USPEE "Constantin Stere" sunt formate mai multe grupe ce studiază domeniul pe care și-l doresc în limba de stat și limba rusă. Totodată, pentru studenții străini, profesorii predau materia în limba engleză. Gheorghe Avornic susține că în fiecare lună are deplasări peste hotarele țării și depune o muncă titanică pentru a-i atrage pe studenți să studieze în țara noastră.

"Avem studenți din India, din Vietnam, Coreea de Sud și din alte state. Este o responsabilitate enormă să-i aducem aici. În primul rând verificăm actele, aplicăm la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Moldova, așteptăm acordul lor, mergem cu toate actele la serviciile de migrație, deschidem vizele, verificăm cazierul judiciar și doar atunci când au toate actele în regulă studenții sunt înmatriculați la studii în țara noastră. Totodată, le oferim acestor studenți și cazare cu toate condițiile necesare", a relatat profesorul universitar.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

1098
Tagurile:
tineri, peste hotare, universitate
Tematic
Facultăți în pericol de dispariție, din cauza numărului mic de studenți
Valeriu Sainsus: Iată de ce de la an la an avem mai puțini studenți
Tot mai puțini studenți în instituțiile de învățământ superior din țară: Ce spun experții
Galina Vieru

Cărți și ilustrații deosebite: Interviu cu Galina Vieru

12
(reînnoit 15:21 05.12.2020)
Sunt oameni care în perioada pandemiei au muncit mai mult decât înaintea declanșării ei, iar rezultatele muncii au fost apreciate inclusiv pe reţelele de socializare. Este şi cazul pictoriţei Galina Vieru, care a creat mai multe desene deosebite.
Cărți și ilustrații deosebite: Interviu cu Galina Vieru

În ciuda pandemiei, Galina Vieru a avut o perioadă destul de solicitantă și fructoasă. Pictorița a realziat mai multe tablouri în stil național și a ilustrat unele cărți. Este vorba despre opera „Seminţe de Cer”, semnată de autoarea Adelina Labic.

"A fost o deosebită plăcere pentru mine să ilustrez această carte complexă ce transmite un mesaj foarte profund. Sunt texte scrise din suflet, iar ilustrarea conținutului a fost o frumoasă provocare pentru mine", a mărturisit pictorița.

Galina Vieru susține că de mic copil îi plăcea să admire ilustrațiile din cărți pe care le primea din partea celor dragi. Pictorița mai spune că în timpul procesului de creație depune tot efortul pentru a impresiona publicul iubitor de artă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

12
Tagurile:
picturi, cărți
Tematic
Descoperă Chișinăul: Carte pentru copii


Загрузка...
Marian Stârcea

Concerte pentru deținuți în prag de sărbători - detalii

22
(reînnoit 10:34 05.12.2020)
De câțiva ani, în preajma sărbătorilor de iarnă, unii artiști din țara noastră prezintă concerte pentru deținuții din penitenciare. Compozitorul Marian Stârcea spune că în acest an organizarea spectacolelor va fi mai anevoioasă.
Concerte pentru deținuți, în prag de sărbători - detalii

Deja de mai mulți ani interpreții din Republica Moldova urcă pe scenele improvizate din penitenciare pentru a prezenta deținuților melodii de suflet și a readuce zâmbetul pe chipurile celor de după gratii. Oamenii de artă sunt convinși că muzica are un impact pozitiv asupra comprotamentului și stării deținuților.

"Muzica este arta cea mai puternică care atinge strunele sufletului, te face mai bun, mai sensibil, te ajută să înțelegi greșelile din trecut, contribuie la o schimbare spre bine. Noi trebuie să ajutăm acești oameni așa cum putem", a declarat pentru Sputnik compozitorul și directorul artistic al Filarmonicii Naţionale, Marian Stârcea.

Mai mult, compozitorul susține că anume la penitenciare asrtiștii au parte de spectatori cu adevărat dornici de artă, acesta fiind cel mai adevărat și sincer public. În acest an, din cauza pandemiei, organizarea unor asemenea concerte va fi mult mai dificilă. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
deținuți, concerte
Tematic
O decizie ce-i vizează pe deținuți: Ce propune Nagacevschi


Загрузка...
Tractoare parcate

Agricultor: Fermierii vor veni mâine cu tehnica la Chișinău

0
Agricultorii vor ieși din nou la protest. Fermierii susțin că după ce au manifestat miercuri în centrul Capitalei autoritățile nu au ținut cont de revendicările lor, de aceea vor veni mâine din nou, însă de această dată vor aduce cu ei și tehnica agricolă.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Producătorul agricol Sergiu Stefanco din raionul Căușeni a declarat pentru Sputnik Moldova că mai mulți agricultori din țară vor ieși mâine la protest în centrul Chișinăului.

Stefanco susține că la protestul din 2 decembrie fermierii le-au dat autorităților termen de 24 de ore pentru a-i invita la discuții și pentru a găsi soluții la problemele lor. Ei au cerut ca Parlamentul să nu accepte inițiativa Guvernului de a majora taxa TVA în agricultură de la 8% la 12%. Pentru că nu au fost auziți, ei au decis să iasă din nou la protest. 

”Cum am anunțat miercuri, vom veni cu măsuri mai dure dacă autoritățile nu vor reacționa timp de 24 de ore. Dacă la protestul din 2 decembrie nu am fost foarte mulți agricultori, de această dată fermierii din toată țara se mobilizează masiv. Vor veni producători din toate raioanele țării. Venim cu tehnica agricolă și tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale, poate așa vom fi auziți de autorități”, a declarat Sergiu Stefanco. 

La protestul de miercuri, agricultorii s-au plâns și de faptul că nu au fost susținuți suficient în urma pierderilor suportate la culturile de grupa a doua afectate de secetă. 

”Toți am așteptat că vom fi ajutați la pierderile suportate la grupa a doua de cereale, dacă s-ar fi ținut de cuvânt, azi noi nu eram aici. Mulți dintre noi nu au ce ara și pregăti pământul pentru semănat, nici acum și nici la primăvară”, a precizat Mihail Bobicov, agricultor.

Atunci fermierii au votat unanim o declarație în care au cerut ca Parlamentului să oblige Guvernul să asigure alocații financiare pentru plata compensațiilor agricultorilor afectați de secetă, să identifice mijloace financiare pentru majorarea semnificativă a Fondului de subvenționare, să identifice mijloace pentru instituirea accizelor la motorina, să nu permită majorarea presiunii fiscale de la 8% la 12%. Ei au solicitat și o întrevedere urgentă cu conducerea Parlamentului și fracțiunile parlamentare pentru a aborda revendicările.

Astăzi reprezentanții Inspectoratului General de Poliţie au îndemnat cetățenii care vor ieși în stradă să manifeste în mod pașnic și să respecte măsurile de protecție împotriva coronavirusului.

Un alt protest va fi organizat mâine de reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
tehnică, agricultorii moldoveni, Proteste agricultori, Agricultori
Tematic
Mesajul lui Ion Perju pentru agricultori, la sfârșit de toamnă - detalii
Ciubuc: Prognoze sumbre pentru agricultori în 2021


Загрузка...