Luigi Savoia

Un reportaj despre Moldova a câștigat premiul național "Trandafirul de Aur" în Italia

508
(reînnoit 14:17 27.02.2019)
Luigi Savoia, stabilit de șapte ani în Moldova, promovează țara noastră în Italia. El este autorul primului proiect moldo-italian "Moldova în Progres" grație căruia tot mai mulți italieni descoperă țara noastră.
Un reportaj despre Moldova a câștigat premiul național "Trandafirul de Aur" în Italia

Primul proiect moldo-italian "Moldova în Progres" este un proiect care promovează imaginea Republicii Moldova în Italia și abordează subiectele economice, sociale, culturale, prezintă locurile turistice din Moldova.

Pe parcursul ultimilor ani, autorul proiectului "Moldova în Progres", Luigi Savoia, a colaborat cu o televiziune din Sudul Italiei. În scurt timp aceștia au realizat mai multe materiale video în care au prezentat potențialul Republicii Moldova în diverse domenii: economic, social, cultural și religios.

Astfel, televiziunea a reușit să creeze 10 episoade despre Moldova, care au fost difuzate timp de patru luni la televiziunea din Italia. Unul dintre episoade prezintă sistemul de învățământ din țara noastră și în special studierea limbilor străine în instituțiile din Moldova. În 2018, acest episod a câștigat premiul național "Trandafirul de Aur" la Roma, Italia. Emisiunea a înregistrat circa 3 milioane și jumătate de vizualizări.

Totodată, Luigi Savoia împreună cu un jurnalist care lucrează la cel mai mare portal informațional pentru școală din Italia au mers la trei instituții de învățământ din Moldova: la Tohatin, Puhoi și la Liceul Teoretic "Dante Alighieri" din Chișinău. Curiozitatea anume pentru sistemul de învățământ din țara noastră se explică prin faptul că multe familii de moldoveni se stabilesc cu traiul în Italia, iar copiii trebuie să se adapteze la un nou sistem de învățământ. Mai mult decât atât, jurnalistul a scris și un material despre Republica Moldova, care a fost publicat într-o revistă ce are foarte mulți abonați și peste un milion jumătate de cititori pe an.

"Acum câțiva ani, când vorbeai despre Moldova, italienii nici nu știau unde se află și ce reprezintă această țară. Grație mai multor acțiuni din cadrul proiectului "Moldova în Progres" am creat un interes față de cultură, tradiție și turism, dar și am adus în dezbatere publică învățământul din Moldova", a subliniat Luigi Savoia, autorul proiectului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

508
Tagurile:
Italia, învățământ, premiu
Тема:
Moldovenii în Italia - ştiri, interviuri și reportaje (23)
Tematic
Important pentru moldovenii din Italia – Cum înscrieți copilul la grădiniță
Noi metode de învățământ - Iată cum îți poți lua diploma de BAC fără să mergi la școală
Tot mai puțini studenți în instituțiile de învățământ superior din țară: Ce spun experții
Ștefan Gheorghiță

Medic: Informații despre condițiile de călătorie

37
(reînnoit 21:25 26.11.2020)
Ce informații trebuie să cunoască oamenii despre intrarea și traversarea teritoriului Republicii Moldova, dincolo de faptul că trebuie să se autoizoleze?
Medic: Informații despre condițiile de călătorie

În data de 23 noiembrie Ministerul Sănătății a actualizat lista statelor cu risc epidemic ridicat, pentru care se instituie carantina asupra persoanelor care sosesc din acestea în Republica Moldova.

Lista se actualizează o dată la 14 zile. Astfel, a fost impus regimul de autoizolare la intrarea persoanelor pe teritoriul Republicii Moldova care vin din 65 de țări. Printre acestea se numără Ucraina, România, Federația Rusă, Italia, Franța, Grecia, Israel și altele.

Potrivit șefului Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, persoanele revenite din statele cu risc epidemiologic ridicat trebuie să mai respecte unele condiții, pe lângă regimul de autoizolare.

"Cei care vin din aceste țări trebuie să se autoizoleze pe un termen de 14 zile și să respecte toate măsurile impuse de autorități. Persoanele trebuie să știe că dacă apar simptome caracteristice virusului COVID-19, trebuie să se adreseze imediat medicului de familie", a subliniat Ștefan Gheorghiță.

Totodată, specialistul a menționat că cei care au intenția să părăsească teritoriul Republicii Moldova trebuie să se documenteze foarte bine despre situația epidemică din țara în care pleacă, documentele pe care trebuie să le prezinte la frontieră și să dețină asigurare medicală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
frontiera, medic
Tematic
Veți sta în carantină dacă reveniți din aceste țări - lista actualizată


Загрузка...
Veronica Cernat-Braghiș

Victimele violenței în familie: Unde se pot adăposti

22
(reînnoit 20:25 26.11.2020)
Unul dintre centrele din Chișinău în care se pot adăposti victimele violenței în familie este "Casa Mărioarei". Ce servicii sunt oferite în cadrul acestei instituții am aflat de la Veronica Cernat-Braghiș, vicepreședinta Asociației "Casa Mărioarei".
Victimele violenței în familie: Unde se pot adăposti

Anual, la Centrul "Casa Mărioarei" peste 1000 de femei beneficiare primesc suport informaţional, consiliere psihologică, asistenţă juridică și, în caz de necesitate, adăpost de la o lună până la șase luni. Totodată, anual, peste 100 de femei sunt plasate temporar în cadrul Centrului.

"Oferim un spectru larg de servicii - reabilitare psihologică, consultație juridică, socială. Femeile pot veni cu copiii începând cu vârsta de 3 ani. La moment, din cauza pandemiei, oferim mai puține locuri pentru adăpost, din motiv că nu există spațiu suficient pentru a respecta toate măsurile impuse de autorități", a declarat pentru Sputnik Veronica Cernat-Braghiș.

Potrivit ei, după ce femeile părăsesc Centrul, acestea sunt monitorizate timp de jumătate de an și, în caz de necesitate, primesc asistență psihologică și juridică. Femeile pot beneficia de serviciile centrului apelând la asistentul social, polițistul de sector sau pot lua legătura direct, prin telefon sau Internet, cu reprezentanții acestuia.

Asociaţia Casa Mărioarei activează din anul 2000. În acest timp, 12 000 de femei au primit asistenţă gratuită şi suport în cadrul Centrului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
femei, violență în familie, violență
Tematic
Condamnate la violență fizică sau închisoare: Destinul femeilor care au parteneri violenți
Ce măsuri sunt întreprinse în școli pentru a preveni actele de violență împotriva copiilor


Загрузка...

Rusia a efectuat lansări ale rachetei Țirkon în Marea Albă

0
(reînnoit 21:17 26.11.2020)
Fregata Amiralul Gorșkov a efectuat lansări de rachete hipersonice de croazieră Țirkon din Marea Albă, asupra unei ținte din bazinul Mării Barents, aflate la o distanță de 450 de kilometri.

Viteza zborului rachetei a depășit 8 Mach. Lansarea a avut loc în cadrul testării noilor tipuri de arme.

Fregata Amiralul Goșrkov este una din cele mai moderne nave ale Flotei Navale de Nord a Rusiei. Vasul militar este unul multifunctional, capabil să poarte lupte cu adversarul pe apă, aer și subacvatic. Fregata poate efectua lovituri asupra obiectelor terestre și de coasă, care se află la o distanță de peste 1,5 mii de kilometri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
rachete, lansare, Rusia
Tematic
„Zirconul” rusesc a privat SUA de conceptul unei lovituri globale


Загрузка...