Dinu Turcanu

Bacalaureat 2019: UTM oferă gratuit cursuri de pregătire pentru examene

1042
(reînnoit 11:43 25.02.2019)
Examenele de Bacalaureat se apropie cu pași grăbiți, de aceea Universitatea Tehnică a Moldovei le oferă și în acest an elevilor clasei a XII-a cursuri de pregătire pentru Bac. La ele pot participa elevii atât de la profil real, cât și cei de la profilul uman. Cel mai important este că aceste cursuri sunt absolut gratuite, iar elevii nu au nici o obligație contractuală.
Bacalaureat 2019: UTM oferă gratuit cursuri de pregătire pentru examene

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", prorectorul Universității Tehnice a Moldovei, Dinu Țurcanu, a venit cu mai multe detalii cu privire la programul de pregătire pentru examenele de Bacalaureat organizat de UTM.

Cursurile se desfășoară în perioada 16.02.2019 – 25.05.2019, în fiecare sâmbătă, în blocurile de studii ale UTM. Elevii pot parcurge planul de studiu și subiectele pentru următoarele discipline de studiu: matematică, informatică, fizică și desen. În acest an s-au înregistrat deja peste 500 de elevi, marea majoritate fiind din zonele rurale.

"În primul rând, elevii economisesc bani pentru participarea la aceste prelegeri suplimentare. Totodată, ei iau cunoștință de campusul universității și îi implicăm în evenimentul "Student pentru o zi", unde elevii urmează să vadă cum e să fii student la UTM, cum este viața în căminele studențești și comunică cu alți studenți", a spus Dinu Țurcanu, prorectorul UTM.

Programul de pregătire pentru examenele de Bacalaureat se înscrie în cadrul acțiunilor organizate de UTM pentru a crește reușita absolvenților de liceu. Mai mult decât atât, în anul precedent, peste 75% dintre elevii care au participat la aceste cursuri sunt în prezent studenți ai Universității Tehnice din Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

1042
Tagurile:
BAC, examene, cursuri, studenți, Bacalaureat
Tematic
Psiholog: Emoțiile puternice influențează calitatea rezultatelor la examenele de BAC
Cum au influențat camerele video promovarea testelor la BAC
Cele mai bune licee din țară - nu au niciun restanțier la BAC
Nu ai reușit să-ți iei diploma de Bac? Vezi cum o poți obține
Noi metode de învățământ - Iată cum îți poți lua diploma de BAC fără să mergi la școală
Vasile Baș

Cum va fi organizat învățământul într-un liceu din orașul Soroca de la 1 septembrie

18
(reînnoit 18:56 11.08.2020)
Consultările în vederea identificării modelului de funcționare de la 1 septembrie a instituțiilor de învățământ sunt în toi. Instituțiile de învățământ trebuie să decidă în ce mod vor activa odată cu începerea noului an de studii.
Cum va fi organizat învățământul într-un liceu din orașul Soroca de la 1 septembrie

Ministerul Educației a propus șapte modele de organizare a procesului educational 2020-2021: „Prezența fizică 100% la școală”; „Învățarea în 2 schimburi” ; „Învățarea combinată” ; „Învățarea de tip hibrid” ; „Învățarea alternantă”; „Învățarea la distanță, inclusiv online” și „Învățarea mixtă”. În prezent, fiecare instituție de învățământ din țară trebuie să ia o decizie privind modul în care-și vor relua activitatea de la 1 septembrie.

În urma consultărilor cu părinții, cadrele didactice și elevii, Instituția Publică Liceul Teoretic "Constantin Stere" din orașul Soroca a decis că-și va relua activitatea conform modelului de studii numărul doi - „Învățarea în 2 schimburi”.

Potrivit directorului instituției de învățământ, Vasile Baș, la identificarea acestui model s-au luat în considerare toate condițiile și posibilitățile instituției, dar și doleanțele părinților.

"Am convenit cu părinții că vom activa conform unei liste speciale, fiind specificate săptămânile pare și impare. Timp de o săptămână - jumătate de clasă va veni dimineața, iar a doua jumătate începând cu ora 13:00, iar apoi se vor schimba. Lecția se va desfășura 30 de minute", a precizat directorul Liceului din orașul Soroca.

Vasile Baș a mai declarat că, după reluarea activității, angajații instituțiilor vor purta obligatoriu echipamente de protecție. Astfel, cadrele didactice vor purta măști, personalul auxiliar va purta și halate, iar cei care lucrează în cantinele școlilor vor avea și viziere. Cu referire la copii, aceștia nu vor purta măști medicinale la școală, însă vor respecta distanța fizică între ei de nu mai puțin de 1,5 metri.

"Instituția este pregătită sută la sută – avem dezinfectanți, termometre, covoare speciale ș.a.  De asemenea, pentru a evita aglomerația, vom folosi cele patru intrări și ieșiri ale școlii, pentru a reduce toate riscurile. Vom crea toate condițiile necesare pentru ca procesul de studii să se desfășoare în condiții foarte sigure", a remarcat managerul instituției.

De menționat este că în cadrul Instituției Publice Liceul Teoretic "Constantin Stere" își fac studiile 1298 de copii, care sunt instruiți de către 86 cadre didactice calificate.

Care este modelul de organizare a procesului educațional pentru care au optat și alte instituții de învățământ preuniversitar din orașul Soroca aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

18
Tagurile:
Ministerul Educaței, 1 Septembrie, Liceu, Soroca
Tematic
Proiect inedit: UTM pregătește un sistem hibrid de studii pentru 1 septembrie


Загрузка...
Ala Revenco

Ala Revenco: În ce situații s-au pomenit părinții și grădinițele private din Capitală

35
Cererile administratorilor grădinițelor private și părinților de a relua procesul de educație din 10 august nu au fost îndeplinite. Părinții sunt disperați, iar unele grădinițe private au ajuns în prag de faliment.
Ala Revenco: În ce situații s-au pomenit părinții și grădinițele private din Capitală

În cadrul emisiunii "ATITUDINI" de la Sputnik Moldova, fondatoarea Asociației "Părinți Solidari", Ala Revenco, a remarcat că autoritățile din domeniul sănătății au stabilit deja regulile de activitate a instituțiilor preșcolare în condițiile COVID-19, însă nu au luat nicio decizie cu privire la redeschiderea acestora din data de 10 august. Argumentul invocat– agravarea situației epidemiologice din țară.

"Niciuna dintre solicitările protestatarilor nu a fost auzită. Mulți părinți sunt indignați de faptul că au fost nevoiți să abandoneze locul de muncă pentru a sta acasă cu cei mici, unii au scris cereri de demisie pentru că nu puteau să-și onoreze obligațiile, iar alții își lăsau copiii în grija bunicilor sau a altor persoane. Situația aceasta continuă de cinci luni de zile, iar autoritățile nu țin cont de solicitările noastre", a declarat într-un interviu pentru Sputnik reprezentanta Asociației "Părinți Solidari".

Mai mult, Ala Revenco susține că în această perioadă dificilă au avut de suferit mult și grădinițele private, fiind dezavantaje în raport cu instituțiile de educație timpurie de stat, unele dintre ele ajungând în prag de faliment.

"Grădinițele private au nimerit într-o situație inegală din punct de vedere al activității. Statul a folosit bani din buget pentru a achita serviciile unor instituții nefuncționale timp de cinci luni. Angajații grădinițelor de stat primesc în continuare salarii din bugetul format atât din contribuțiile angajaților din sectorul privat, cât și celor de stat. Este incorect să folosești banii comuni și să lași de izbeliște grădinițele private", a subliniat ea.

Ala Revenco mai spune că de cinci luni, sistemul educațional preșcolar din Republica Moldova nu prestează servicii către beneficiari, iar banii care trebuiau să fie folosiți pentru a le asigura îngrijire, supraveghere și un mediu sigur copiilor, de fapt au fost aruncați în vânt.

"Noi estimăm că această sumă este de cel puțin un miliard de lei, pentru că într-un an pentru întreținerea sistemului preșcolar se alocă din bugetul de stat 3,3 miliarde de lei. Respectiv, în aceste cinci luni s-au cheltuit în vânt 1 miliard de lei, distribuite pentru funcționarea instituțiilor ce nu au prestat nici o zi de serviciul pe care trebuiau să-l presteze.În același timp, avem mediul privat, care nu a primit nici un ban de la stat și care este pus în condiții de a supraviețuire", a punctat Revenco.

Amintim că administratorii instituțiilor private de educație timpurie, dar și părinții ai căror copii frecventează aceste grădinițe au organizat săptămâna trecută un protest în fața Guvernului, în care le cereau autorităților să permită reluarea activității instituțiilor de învățământ din data de 10 august. Autoritățile însă intenționează să permită reluarea activității instituțiilor de educație timpurie de la 1 septembrie, asta în cazul în care numărul de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus va scădea. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
părinți, copii, protest, grădinițe


Загрузка...
Дональд Трамп

Ultima surpriză a lui Trump: G7 lărgit, organizat după prezidențialele din SUA

0
(reînnoit 17:34 11.08.2020)
Preşedintele american Donald Trump joacă tare: el a declarat că doreşte să organizeze un summit G7 lărgit, dar după alegerile prezidenţiale din SUA, care au loc în noiembrie.

BRUXELLES, 11 aug - Sputnik. Lovitura pe care o dă Donald Trump este dublă: pe de o parte, vrea să amâne G7 din septembrie, când era programat inițial, până după alegeri, urmând ca întrunirea să fie primul mare eveniment din cel de-al doilea mandat al său, dacă va câștiga scrutinul. Apoi, Donald Trump vrea un G7 lărgit la care să participe și cei care nu sunt membrii, cum e Rusia.

"Sunt mult mai înclinat să o fac după alegeri", a declarat locatarul Casei Albe, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a clubului celor mai industrializate şapte ţări de pe planetă (Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Statele Unite).

"Ar fi trebuit să o facem în septembrie", dar "i-am spus echipei mele ieri de ce să nu o facem după alegeri", pentru a avea "un pic mai mult timp să ne gândim la asta pentru că este foarte important", a adăugat Trump ieri, în cadrul conferinţei sale de presă zilnice consacrate epidemiei de coronavirus.

Preşedintele american dorea iniţial să organizeze un summit G7 în iunie la Washington, dar cancelarul german Angela Merkel a refuzat din cauza epidemiei.

El a amânat apoi summitul până în septembrie, în speranţa de a-l face un simbol al revenirii la normalitate înainte de alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

Apoi, în iunie, el şi-a exprimat dorinţa de a invita şi alţi lideri, precum preşedintele rus Vladimir Putin.

"Vom invita nişte persoane care nu sunt membre ale G7", a confirmat ieri locatarul Casei Albe, el precizând că "unele dintre ele au fost deja de acord".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
SUA, Trump, G7


Загрузка...