Luc J.G. von Francois

Dezvăluirile unui belgian: Toți cred în Belgia e bogăție, de fapt situația este alta

710
(reînnoit 16:53 22.02.2019)
Nu doar moldovenii sunt nemulțumiți de nivelul de trai. Fenomenul este răspândit și în statele europene dezvoltate, unde oamenii sunt nevoiți să muncească în câteva locuri de muncă, pentru a avea un trai decent. Este și cazul Belgiei, care din țara noastră este percepută ca o oază a bunăstării. În realitate, lucrurile acolo stau cu totul altfel. Cel puțin, acest lucru îl afirmă cetățeanul belgian Luc Francois, stabilit în Moldova de mai mulți ani.
Dezvăluirile unui belgian: Toți cred că în Belgia e bogăție, de fapt situația este alta

Potrivit lui Luc Francois, tinerii specialiști din domeniul social nu o duc foarte bine. Salariile sunt modeste pentru traiul costisitor din această țară.

"Toată lumea are impresia că în Belgia e mare bogăție. Salariul minim a unui tânăr specialist în domeniul social este de 800 de euro și poate ajunge până la 1500 de euro", a menționat Luc Francois.

Situația este dificilă si pentru profesori. În Belgia, de asemenea, există o lipsă acută a cadrelor didactice. Aceștia părăsesc domeniul învățământului din cauza remunerării modeste.

Astfel, în Belgia profesorii care au diploma de master primesc 2859 euro. Impozitele lunare constituie 24,77%. După cinci ani de activitate, salariul crește cu 451 de euro pe an. Pentru un profesor este aproape imposibil să-și cumpere o casă cu un astfel de salariu, doar în cazul în care nu va lua un împrumut de la bancă pe un termen de 30 de ani.

Potrivit lui Luc Francois, pentru a avea o viață decentă în Belgia trebuie să lucrezi în mai multe locuri de muncă, așa cum se întâmplă și în Moldova.

"Anterior nu se permitea ca oamenii să aibă două locuri de muncă. Astăzi acest lucru constituie un avantaj", a conchis Luc Francois.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș 

 

710
Tagurile:
salarii, profesor, Belgia
Tematic
Urmașii lui Pușkin din Belgia vizitează Moldova
Ion Ștefăniță

Valorificarea patrimoniului: Proiect inedit lansat de AIRM

40
(reînnoit 22:40 25.01.2021)
,,Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul” este un nou proiect lansat de Agenția de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor. Detalii am aflat de la directorul instituției, Ion Ștefăniță.
Valorificarea patrimoniului: Proiect inedit lansat de AIRM

Mai multe monumente istorice, parte a patrimoniului cultural și arhitectural al Republicii Moldova, ar putea fi restaurate. Cel puțin, pentru realizarea acestui lucru pledează Agenția de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor în cadrul proiectului „Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul”.

Potrivit directorului AIRM, Ion Ștefăniță, acest proiect este unul de informare și sensibilizare pentru întreaga societate, întrucât pe teritoriul țării noastre sunt o mulțime de obiective turistice aflate în stare de degradare.

"Pentru a sensibiliza opinia publică din start am prezentat într-un filmuleț scurt trei obiective ce au ajuns într-o stare deplorabilă. Este vorba de Conacul Rosetti-Roznovanu de la Lipcani, Conacul din satul Brânzeni, raionul Edineț al marelui filantrop Vasile Stroescu și Complexul de clădiri ale Spitalului din Stolniceni, Edineţ. Acesta este patrimoniul pe care l-am moștenit și prin eforturi comune trebuie conservat și restaurat. Este necesar să avem o atitudine responsabilă față de aceste bijuterii arhitecturale, iar proiectul vine să ajute în acest sens", a remarcat Ion Ștefăniță.

Monument abandonat
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Potrivit lui, țara noastră deține un patrimoniu divers și foarte bogat, însă din păcate acesta nu este întotdeauna apreciat și valorificat la justa valoare. Doar în Chișinău se găsesc sute de monumente arhitecturale, adevărate opere de artă cu o valoare istorică deosebită, care sunt incluse în Registrul Monumentelor de Importantă Națională și Municipală.

Ion Ștefăniță a mai adăugat că, în cazul în care cultura nu va deveni o prioritate pentru țara noastră, atunci întreaga societate va deveni "martor al ruinării bijuteriilor arhitecturale".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
proiect, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, monumente istorice
Tematic
Idei de afaceri de milioane, sugerate de Ion Ștefăniță: casele tradiționale țărănești


Загрузка...
Zinaida GRIBINCEA

Cele mai frecvente cauze ale suicidului

49
(reînnoit 19:31 25.01.2021)
De la începutul anului 2021, în Republica Moldova au fost deja înregistrate câteva cazuri de suicid. Ce-i determină pe oameni să-și pună capăt zilelor am aflat de la psihologul Zinaida Gribincea.
Cazuri de suicid în 2021: Motivele moldovenilor

Potrivit unei medii statistice din ultimii câțiva ani, aproape 500 de persoane se sinucid anual în Republica Moldova. Suicidul este provocat de mai mulți factori ce interacționează între ei, iar când apare o situație de stres mai complexă, omul decide să recurgă la gestul extrem. 

"Este demonstrat că persoanele comit această faptă din diferite motive: probleme personale, probleme de serviciu, probleme financiare, singurătatea, depresia ș.a. Zilnic ne confruntăm cu diferite probleme, dar anume factorul de sănătate mintală și capacitatea de a răspunde la aceste probleme ne ajută să le soluționăm fără a avea tentații de a ne auto-anula", a explicat pentru Sputnik Zinaida Gribincea.

Îngrijorător este faptul că la acest gest recurg tot mai mulți adolescenți și tineri. Cea de-a doua cauză a decesului persoanelor cu vârste cuprinse între 15-30 de ani este comiterea unui act de suicid. Motivele fiind: neînțelegerile cu părinții, conflictele cu semenii săi, nereușitele școlare ș.a.

Zinaida Gribincea susține că, indiferent de vârstă, fiecare om are nevoie de comunicare, afecțiune și dragoste din partea celor apropiați. Indiferența din partea familiei, lipsa de atenție și socializare poate avea un impact negativ asupra stării psiho-emoționale.

"Este important ca cei apropiați să observe schimbările în gândire, comportament. Dacă cel puțin două săptămâni persoana are o atitudine diferită, este stresată, depresivă – deja trebuie să ne punem semne de întrebare și să oferim ajutor", a precizat psihologul.

Potrivit datelor prezentate de Inspectoratul General al Poliției, în anul 2020 au fost înregistrate 398 de cazuri de suicid, cu 22 de cazuri mai multe decât au fost în anul 2019. Din numărul total de cazuri de suicid, șapte au fost în rândul minorilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
psiholog, 2021, suicid


Загрузка...
Bani

În timpul pandemiei, averea primilor zece miliardari ai lumii a crescut enorm

0
(reînnoit 21:05 25.01.2021)
Averea celor mai bogați zece miliardari din lume a crescut cu 540 de miliarde de dolari în timpul pandemiei de coronavirus, arată datele culese de organizația Oxfam.

BRUXELLES, 26 ian – Sputnik, Daniela Porovăţ. Potrivit datelor culese de organizația Oxfam, suma câștigată de primii zece miliardari ai lumii în perioada pandemiei ar fi de ajuns pentru a combate sărăcirea populației, la nivel global, ca urmare a efectelor economice ale pandemiei. De asemenea, ar rămâne bani pentru achiziționarea vaccinurilor împotriva coronavirusului pentru toată lumea.

Lista primilor zece miliardari ale căror averi au crescut imens din martie 2020 și până în prezent, adică în perioada pandemiei, cuprinde nume celebre, precum Jeff Bezos de la Amazon, Elon Musk de la Tesla și Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.

În același timp, averea însumată a miliardarilor lumii echivalează cu totalul cheltuielilor dispuse de guvernele din G20 pentru redresarea economică.

În acest context, organizația citată cere guvernelor să ia în calcul impozitarea suplimentară a miliardarilor lumii.

Raportul organizației ”Inechitatea în vremea pandemiei” a fost publicat chiar în timp ce liderii lumii se reunesc astăzi online în cadrul primului Forumului Economic Davos ținut virtual.

De asemenea, Oxfam mai arată că măsurile de redresare economică fără precedent adoptate de guverne au dus la o explozie pe piața bursieră, ceea ce a determinat o creștere a averii miliardarilor în timp ce economia reală se confruntă cu cea mai gravă recesiune a secolului.

Din martie până în septembrie 2020, Bezos a câștigat atât de mult încât ar fi putut să le ofere tuturor celor 876.000 de angajați ai companiei Amazon un bonus de 105.000 de dolari și să rămână la fel de bogat pe cât era înainte de pandemia de coronavirus. Prin comparație, cei mai săraci oameni ai lumii ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a-și reveni după această criză.

Oxfam mai arată că din cauza pandemiei în jur de 500 de milioane de oameni au ajuns să trăiască în sărăcie, anulând astfel evoluția pozitivă privind declinul sărăciei la nivel global înregistrată în ultimii 20 de ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
pandemie, crescut, miliardari, avere
Tematic
Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021: Cât va dura criza economică


Загрузка...