Rodica Ciubotaru

Nu ești obligat participi la referendum - Iată de ce

146
(reînnoit 14:29 22.02.2019)
În data de 24 februarie, în Republica Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare. Tot în aceeași zi va avea loc și referendumul republican consultativ.
Participarea sau neparticiparea la referendum este la discreția alegătorului

Scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se vor alege 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se vor alege 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Totodată, pe 24 februarie, va fi organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii urmează să răspundă la întrebarea dacă sunt de acord sau nu cu reducerea numărului deputaților în Parlament de la 101 la 61 și dacă sunt de acord sau nu ca poporul să poată revoca sau demite din funcții deputații care nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile.

Astfel, alegătorii care vor participa la scrutinul parlamentar și la referendum vor primi patru buletine de vot. Pe două buletine vor fi înscriși candidații electorali pe circumscripția națională și candidații care concurează în circumscripțiile uninominale. Alte două buletine de vot se vor referi la cele două întrebări propuse în cadrul plebiscitului național.

Cetățenii cu drept de vot sunt în drept să decidă dacă participă sau nu concomitent la alegerea viitorilor deputați și la exprimarea opiniei în cadrul referendumului consultativ. În cazul, în care unii alegătorii nu doresc să participe la unul din cele exerciții de vot, aceștia vor primi doar două buletine.

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Rodica Ciubotaru, a declarat în studioul Radio Sputnik Moldova că cetățenii care se vor deplasa la secțiile de votare vor solicita buletinele de vot în funcție de preferințele lor politice.

"Dacă cetățenii vor să participe doar la scrutinul parlamentar, atunci îi pot solicita membrului biroului electoral exclusiv buletine pentru alegerile parlamentare, iar dacă doresc să participe și la referendum, atunci ei vor solicită toate cele patru buletine de vot", a declarat Rodica Ciubotaru, vicepreședintele CEC.

Conform Codului Electoral, pentru ca un referendum să fie declarat valabil este necesară participarea a cel puțin 1/3 din alegătorii înscriși în listele electorale.

Până în 1997, pragurile de validare a referendumurilor au fost de 50 la sută pentru cele constituționale și de 3/5 pentru celelalte tipuri de plebiscite. Deși pragurile au fost diminuate, ultimele două referendumuri, cel din 2017 și cel din 2010, au eșuat din cauza prezenței joase la urne.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

146
Tagurile:
deputați, buletin de vot, alegători, alegeri parlamentare, referendum consultativ
Tematic
Listele electorale: Ce trebuie să știe candidații la alegerile din 24 februarie
Ce spune Ghilețchi despre organizarea unui referendum în ziua scrutinului parlamentar
Decis: Referendum și alegeri parlamentare în aceeași zi
Exclusiv: Alegeri parlamentare și referendum într-o zi - cum se va modifica bugetul
Vasile Baș

Cum va fi organizat învățământul într-un liceu din orașul Soroca de la 1 septembrie

50
(reînnoit 18:56 11.08.2020)
Consultările în vederea identificării modelului de funcționare de la 1 septembrie a instituțiilor de învățământ sunt în toi. Instituțiile de învățământ trebuie să decidă în ce mod vor activa odată cu începerea noului an de studii.
Cum va fi organizat învățământul într-un liceu din orașul Soroca de la 1 septembrie

Ministerul Educației a propus șapte modele de organizare a procesului educational 2020-2021: „Prezența fizică 100% la școală”; „Învățarea în 2 schimburi” ; „Învățarea combinată” ; „Învățarea de tip hibrid” ; „Învățarea alternantă”; „Învățarea la distanță, inclusiv online” și „Învățarea mixtă”. În prezent, fiecare instituție de învățământ din țară trebuie să ia o decizie privind modul în care-și vor relua activitatea de la 1 septembrie.

În urma consultărilor cu părinții, cadrele didactice și elevii, Instituția Publică Liceul Teoretic "Constantin Stere" din orașul Soroca a decis că-și va relua activitatea conform modelului de studii numărul doi - „Învățarea în 2 schimburi”.

Potrivit directorului instituției de învățământ, Vasile Baș, la identificarea acestui model s-au luat în considerare toate condițiile și posibilitățile instituției, dar și doleanțele părinților.

"Am convenit cu părinții că vom activa conform unei liste speciale, fiind specificate săptămânile pare și impare. Timp de o săptămână - jumătate de clasă va veni dimineața, iar a doua jumătate începând cu ora 13:00, iar apoi se vor schimba. Lecția se va desfășura 30 de minute", a precizat directorul Liceului din orașul Soroca.

Vasile Baș a mai declarat că, după reluarea activității, angajații instituțiilor vor purta obligatoriu echipamente de protecție. Astfel, cadrele didactice vor purta măști, personalul auxiliar va purta și halate, iar cei care lucrează în cantinele școlilor vor avea și viziere. Cu referire la copii, aceștia nu vor purta măști medicinale la școală, însă vor respecta distanța fizică între ei de nu mai puțin de 1,5 metri.

"Instituția este pregătită sută la sută – avem dezinfectanți, termometre, covoare speciale ș.a.  De asemenea, pentru a evita aglomerația, vom folosi cele patru intrări și ieșiri ale școlii, pentru a reduce toate riscurile. Vom crea toate condițiile necesare pentru ca procesul de studii să se desfășoare în condiții foarte sigure", a remarcat managerul instituției.

De menționat este că în cadrul Instituției Publice Liceul Teoretic "Constantin Stere" își fac studiile 1298 de copii, care sunt instruiți de către 86 cadre didactice calificate.

Care este modelul de organizare a procesului educațional pentru care au optat și alte instituții de învățământ preuniversitar din orașul Soroca aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

50
Tagurile:
Ministerul Educaței, 1 Septembrie, Liceu, Soroca
Tematic
Proiect inedit: UTM pregătește un sistem hibrid de studii pentru 1 septembrie


Загрузка...
Ala Revenco

Ala Revenco: În ce situații s-au pomenit părinții și grădinițele private din Capitală

73
Cererile administratorilor grădinițelor private și părinților de a relua procesul de educație din 10 august nu au fost îndeplinite. Părinții sunt disperați, iar unele grădinițe private au ajuns în prag de faliment.
Ala Revenco: În ce situații s-au pomenit părinții și grădinițele private din Capitală

În cadrul emisiunii "ATITUDINI" de la Sputnik Moldova, fondatoarea Asociației "Părinți Solidari", Ala Revenco, a remarcat că autoritățile din domeniul sănătății au stabilit deja regulile de activitate a instituțiilor preșcolare în condițiile COVID-19, însă nu au luat nicio decizie cu privire la redeschiderea acestora din data de 10 august. Argumentul invocat– agravarea situației epidemiologice din țară.

"Niciuna dintre solicitările protestatarilor nu a fost auzită. Mulți părinți sunt indignați de faptul că au fost nevoiți să abandoneze locul de muncă pentru a sta acasă cu cei mici, unii au scris cereri de demisie pentru că nu puteau să-și onoreze obligațiile, iar alții își lăsau copiii în grija bunicilor sau a altor persoane. Situația aceasta continuă de cinci luni de zile, iar autoritățile nu țin cont de solicitările noastre", a declarat într-un interviu pentru Sputnik reprezentanta Asociației "Părinți Solidari".

Mai mult, Ala Revenco susține că în această perioadă dificilă au avut de suferit mult și grădinițele private, fiind dezavantaje în raport cu instituțiile de educație timpurie de stat, unele dintre ele ajungând în prag de faliment.

"Grădinițele private au nimerit într-o situație inegală din punct de vedere al activității. Statul a folosit bani din buget pentru a achita serviciile unor instituții nefuncționale timp de cinci luni. Angajații grădinițelor de stat primesc în continuare salarii din bugetul format atât din contribuțiile angajaților din sectorul privat, cât și celor de stat. Este incorect să folosești banii comuni și să lași de izbeliște grădinițele private", a subliniat ea.

Ala Revenco mai spune că de cinci luni, sistemul educațional preșcolar din Republica Moldova nu prestează servicii către beneficiari, iar banii care trebuiau să fie folosiți pentru a le asigura îngrijire, supraveghere și un mediu sigur copiilor, de fapt au fost aruncați în vânt.

"Noi estimăm că această sumă este de cel puțin un miliard de lei, pentru că într-un an pentru întreținerea sistemului preșcolar se alocă din bugetul de stat 3,3 miliarde de lei. Respectiv, în aceste cinci luni s-au cheltuit în vânt 1 miliard de lei, distribuite pentru funcționarea instituțiilor ce nu au prestat nici o zi de serviciul pe care trebuiau să-l presteze.În același timp, avem mediul privat, care nu a primit nici un ban de la stat și care este pus în condiții de a supraviețuire", a punctat Revenco.

Amintim că administratorii instituțiilor private de educație timpurie, dar și părinții ai căror copii frecventează aceste grădinițe au organizat săptămâna trecută un protest în fața Guvernului, în care le cereau autorităților să permită reluarea activității instituțiilor de învățământ din data de 10 august. Autoritățile însă intenționează să permită reluarea activității instituțiilor de educație timpurie de la 1 septembrie, asta în cazul în care numărul de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus va scădea. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tagurile:
părinți, copii, protest, grădinițe


Загрузка...
Azotat de amoniu

VIDEO: Azotatul din amoniu din Galați - Poliția detalii despre cum e depozitat

0
(reînnoit 17:31 11.08.2020)
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Galați spune că, la ora actuală, îngrășământul se află în custodia societății la care a fost găsit.

BUCUREȘTI, 12 aug – Sputnik. Galațiul a intrat în atenția mass-media după ce, zilele trecute, Poliția a anunțat că a găsit 35 de tone de azotat de amoniu depozitat în condiții improprii în sediul unei firme. Administratorul societății este cercetat pentru trafic de produse și substanțe toxice, informează Sputnik.

Sursa citată subliniază că substanța este foarte periculoasă, ea provocând explozia tragică de la Beirut. În România, în 2004, a avut loc o explozie la Mihăilești, din 2004 din cauza unui camion care a sărit în aer și care conținea 20 de tone de azotat de amoniu. Prin comparație, explozia din Beirut a fost declanșată de depozitarea improprie a unei cantități de peste 2.700 de tone de azotat de amoniu.

Ce s-a întâmplat, însă, cu cantitatea uriașă de azotat de amoniu a explicat, exclusiv pentru Sputnik, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Galați, comisar-șef Gabriela Costin.

”Deocamdată știu că a fost lăsat în custodie pentru că nu a putut fi ridicat, cu obligația administratorului societății să amenajeze un spațiu special pentru depozitare. A doua zi după ce s-a făcut sesizarea au trecut colegii mei prin zonă și se construia deja o platformă specială cu beton pentru depozitare”, a declarat comisarul-șef Gabriela Costin.

Mai jos puteți viziona o filmare transmisă de Poliția Română Galați pentru Agenția de Presă Sputnik în care se observă sacii cu azotat de amoniu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
poliția, Galaţi


Загрузка...