Ion Ștefăniță

Nu fi indiferent! Pe 1 martie poți decide cum va arăta Parcul Central din Chișinău

310
(reînnoit 13:42 18.02.2019)
Proiectul de renovare a Grădinii Publice "Ștefan cel Mare și Sfânt" din Capitală a devenit un subiect de dispută printre citadini pe rețelele de socializare. Astfel, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a decis să inițieze audieri publice privind prezentarea proiectului de renovare a parcului central din Chișinău.
Nu fi indiferent! Pe 1 martie poți decide cum va arăta Parcul Central din Chișinău

În data de 13 februarie, la Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, a avut loc prima prezentare a schiței de proiect privind renovarea Grădinii Publice "Ștefan cel Mare și Sfânt" din Capitală. La audierile publice au participat un număr redus de citadini, chiar dacă proiectul a stârnit un val de critici în mediul online.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", șeful Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a explicat care ar putea fi motivele pentru care moldovenii și-au schimbat părerea despre acest proiect. Cu atât mai mult că la prima publicare a proiectului pe rețelele sociale din 19 noiembrie 2018 acesta a fost apreciat și lăudat de către cetățeni.

"Schița de proiect prezintă anumite detalii clare care se referă la designul băncilor, coșurilor de gunoi, conceptul de lumină și pavaje. Probabil aceste detalii au nemulțumit o parte din citadini și respectiv a apărut această campanie de denigrare a acestui proiect. Eu țin cont de fiecare critică și am urmărit cu atenție fiecare mesaj. De fapt, mă bucur de această reacție, pentru că anterior nimănui nu-i păsa câtuși de puțin de monumentele din țară. Al doilea moment, pe care, de fapt, nu vreau să-l cred, este campania electorală pe care o avem în preajmă și care se poate răsfrânge asupra acestei inițiative", a declarat Ștefăniță.

Totodată, Ion Ștefăniță a menționat că schițele de proiect dezvoltate de către patru arhitecți tineri, proaspeți absolvenți ai Universității Tehnice a Moldovei, nu sunt finale. Astfel, fiecare cetățean, specialist, arhitect, designer, urbanist, antropolog, istoric sau arheolog este binevenit în grupul de lucru.

"Acest proiect ar trebui să ne unească, nu să ne dezbine. Pentru aceasta au fost demarcate consultările publice, iar totul se face transparent prin consultarea specialiștilor și respectiv citadinilor", a spus șeful AIRM.

Astfel, următoarea consultare publică se va desfășura pe 1 martie, la ora 10:00, în preajma monumentului Aleksandr Pușkin din Grădina Publică "Ștefan cel Mare și Sfânt". La audierea publică sunt așteptați toți cetățenii, arhitecții, designerii, urbaniștii și istoricii care pot să se expună asupra acestor schițe de proiect propuse de grupul de arhitecți.

"Îmi doresc un proiect calitativ. Vreau ca aceste consultări publice să dureze până când această schiță de proiect va fi perfecționată. Vom organiza aceste consultații atâta timp cât va fi necesar", a punctat Ion Ștefăniță.

Proiectul de renovare a Grădinii Publice "Ştefan cel Mare şi Sfânt" din Capitală presupune implementarea mai multor elemente noi, moderne, care însă să nu denatureze structura inițială a parcului. Este vorba de schimbarea pavajului, a sistemului de iluminare, amenajarea unor terenuri de joacă pentru copii, restaurarea havuzului central și iluminatul artistic a două havuzuri noi. Suprafața verde a parcului urmează să fie extinsă de la 42 mii metri pătrați la 47 mii metri pătrați, iar sculpturile, băncile și coșurile de gunoi vor avea un stil modern.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

310
Tagurile:
renovare, proiect, parc
Tematic
Grădina Publică "Ștefan cel Mare" va fi renovată: Ce își propun autorii proiectului
Ion Ștefăniță, despre patrimoniul cultural-istoric și dezvoltarea urbanistică a Capitalei
Sergiu Lelic

Accesorii periculoase: Atenție la ce cumpărați pentru sărbători

37
(reînnoit 15:41 02.12.2020)
Sărbătorile de iarnă bat la ușă, iar în magazine putem găsi deja o gamă largă de decorațiuni de Crăciun. Specialiștii atenționează cetățenii să fie precauți atunci când achiziționează jucării, ghirlande și alte accesorii de sărbători.
Accesorii de iarnă: Atenție la ce cumpărați pentru sărbători

Sărbătorile de iarnă sunt de neimaginat fără ghirlande luminoase pe brad, focuri de artificii și alte atribute specifice.Chiar dacă este suficient timp până la sărbători, centrele comerciale sunt pline demult cu astfel de articole. Ofertele sunt pentru toate gusturile și buzunarele, specialiștii avertizează însă că unele dintre acestea ne-ar putea pune viața în pericol.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", directorul Centrului Naţional pentru Protecţia Intereselor Economice ale Consumatorilor, Sergiu Lelic, a scos în evidență câteva aspecte importante la care ar trebui să atragă atenția fiecare cumpărător.

"În primul rând, achiziționați produsele din locurile autorizate și citiți cu mare atenție compoziția acestora. Analizați ambalajul, culoarea, piesele, pentru că există multe riscuri ca produsele să fie contrafăcute", a semnalat Sergiu Lelic.

În special, specialistul s-a referit la instalațiile luminoase care adesea prezintă un potențial pericol pentru viața și sănătatea consumatorilor.

"Unele instalații prezintă riscuri sporite de electrocutare sau de incendiu. Produsele trebuie să fie etichetate corespunzător. Firul, de la primul bec până la priză, trebuie să aibă o lungime corespunzătoare. De asemenea, ghirlandele comercializate trebuie să dețină declarații de conformitate", a subliniat interlocutorul.

În caz de depistare a unor neconformități, consumatorii sunt îndemnați să înștiințeze autoritățile responsabile.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tematic
Magia sărbătorilor de iarnă a cuprins Capitala


Загрузка...
Ala Darovannaia

Deputat, despre încadrarea străinilor în câmpul muncii

41
(reînnoit 12:59 02.12.2020)
Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege ce prevede modificarea cadrului normativ aferent accesului străinilor pe piața muncii. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "Contrapunct" cu deputatul Ala Darovannaia.
Deputat,  despre angajarea străinilor pe piața muncii din Moldova

În ultimii ani se înregistrează un deficit de forță de muncă. Acesta este mai pronunțat în unele sectoare, în special în industria prelucrătoare și extractivă, în domeniul transport și depozitare, precum și în agricultură.

Potrivit deputatului Ala Darovannaia, proiectul de lege aprobat în prima lectură ce prevede modificarea cadrului normativ aferent accesului străinilor pe piața muncii se referă la optimizarea proceselor de angajare a străinilor pe piața autohtonă și vine să acopere această insuficiență de forță de muncă, în special în acele domenii ce nu sunt prea mult dorite de cetățenii băștinași.

"În Republica Moldova avem mulți șomeri, dar pe de altă parte listele cu posturi vacante sunt foarte mari. De exemplu, în domeniul colectării deșeurilor avem foarte multe locuri, însă cetățenii noștri nu doresc să muncească în acest sector. De ce să nu aducem forță de muncă necalificată și să le creăm condiții celor care vin din țări mai puțin dezvoltate", a declarat în studioul Sputnik Ala Darovannaia.

Mai mult, deputata susține că această inițiativă ar însemna și un pas spre dezvoltare, întrucât migrația forței de muncă după anii ’90 a luat o amploare uimitoare, iar țara noastră are nevoie de forță de muncă necalificată.

"Importăm forță de muncă, dar ulterior devenim un stat primitor și nu cel care furnizează forță de muncă profesionistă pentru alte țări. Nu văd nimic ascuns în acest proiect, ci dimpotrivă consider că trebuie să încercăm să adoptăm această metodă", a remarcat interlocutoarea.

De menționat este că proiectul de lege a stârnit multe nedumeriri în rândul deputaților. Acesta urmează să fie aprobat în lectură finală în cadrul ședințelor următoare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
piața muncii, proiect de lege, Parlament, deputat


Загрузка...
Maia Sandu

Legea SIS: Maia Sandu cheamă oamenii la protest

0
Maia Sandu susține că în Parlament a ajuns o inițiativă care urmărește scoaterea SIS-ului din subordinea președintelui țării. Ea susține că va contesta inițiativa la Curtea Constituțională, dacă va fi votată. Între timp, ea a îndemnat oamenii să iasă la protest.

CHIȘINĂU, 2 dec- Sputnik. Maia Sandu a declarat într-un briefing de presă că în Parlament a fost înregistrată o inițiativă prin care se urmărește scoaterea SIS-ului din subordinea președintelui țării. În acest mod, spune ea, vor fi reduse atribuțiile șefului statului.

Sandu a anunțat că, în cazul în care proiectul va fi votat în Legislativ, îl va contesta decizia la Curtea Constituțională. 

”Ei încearcă să anuleze votul popular din 15 noiembrie. Proiectul cu care a venit azi în Parlament PSRM și ȘOR, prin care SIS este scos din subordinea președintelui, este o idee pusă la cale de persoana care a pierdut alegerile. Se încearcă păstrarea în captivitate a unei instituții esențiale pentru securitatea statului, iar pe de altă parte se anulează rezultatul votului dat  de popor în data de 15 noiembrie. Ei vor să blocheze realizarea mandatului președintelui ales și să reducă atribuțiile președintelui. Vom apăra vocea poporului, vom contesta abuzul la Curtea Constituțională și vom cere sprijinul poporului. Am discutat și cu alți lideri subiectul și am stabilit că trebuie împreună vom opri atacurile”, a declarat Maia Sandu. 

Maia Sandu a anunțat că mâine va organiza un protest în fața Parlamentului. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
declarații, Maia Sandu
Tematic
Maia Sandu: Eu îmi doresc relații bune cu Rusia
Pe cine va numi Maia Sandu la funcția de prim-ministru


Загрузка...