Maria Dastic

Se întâmplă la noi! Amendat cu 7000 de lei pentru a publicat date cu caracter personal

1778
(reînnoit 12:22 29.01.2019)
Numele, prenumele, numărul de telefon, adresa de domiciliu, cea de e-mail, informația cu privire la salariu, rechizitele bancare, numărul de înmatriculare al mașinii, dar și orice altă informație cu ajutorul căreia putem identifica o persoană fizică sunt date cu caracter personal. Publicarea acestora se sancționează dur!
Se întâmplă la noi! Amendat cu 7000 de lei pentru că a publicat date cu caracter personal

Un moldoveam s-a ales cu o amendă în valoare de 7000 de lei pentru că a publicat datele cu caracter personal ale unei persoane fără a-i cere acordul. Deocamdată nu se cunoaște cu exactitate ce date cu caracter personal au fost făcute publice. Cert este că totul s-a întâmplat anul trecut, iar acesta a fost sancționat după ce victima s-a adresat la Centrul Național Pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

„În 2018, o persoană a fost sancționată cu o amendă în valoare de 7500 de lei pentru că a publicat date cu caracter personal ale altei persoane fără a-i solicita consimțământul”, a declarant șefa Serviciului de Informare, Comunicare cu Mass Media a Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Maria Dastic, pentru Radio Sputnik Moldova.

Cert este că acesta nu este singur caz de acest gen, în 2018 fiind înregistrate 637 de plângeri la Centrul Național Pentru Protecția Datelor cu caracter personal.

„În 2016, la Centru s-au adresat peste 400 de persoane, în 2017 am avut 554 de plângeri, iar în 2018 avem o creștere de 15 procente a numărului plângerilor, cifra ridicându-se la 637”, a declarat șefa Serviciului de Informare, Comunicare cu Mass Media a Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Maria Dastic, pentru Radio Sputnik Moldova.

Potrivit reprezentanților Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, din numărul total de plângeri depuse în 2018, în 324 a fost constatată încălcarea dreptului la protecția datelor cu caracter personal. Astfel, 92 de persoane deja au fost sancționate, iar cea mai mare amendă a constituit 13.500 de lei.

„Din cele 637 de plângeri depuse la noi, au fost examinate 324 de materiale de control, adică în 324 de plângeri au fost constatete încălcări. Trebuie să menționezi că nu în toate plângerile se confirm încălcarea anunțată. Multe dintre aceste plângeri sunt redirecționate altor instituții competente. Astfel, în baza acestor plângeri au fost întocmite 92 de procese verbale cu privire la contravenție, iar cea mai mare amendă aplicată a fost de 13.500 de lei”, a adăugat Maria Dastic.

Menționăm că numele, prenumele, numărul de telefon, adresa de domiciliu, cea de e-mail, informația cu privire la salariu, rechizitele bancare, numărul de înmatriculare al mașinii, dar și orice altă informație cu ajutorul căreia putem identifica o persoană fizică sunt date cu caracter personal și pot fi folosite de altcineva doar cu acordul deținătorului. 

Legislația Republicii Moldova prevede sancțiuni de până la 15.000 de lei pentru cei care încalcă dreptul la protecția datelor cu caracter personal.

Autor: Silvia Zavadovschi

1778
Tagurile:
Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, amendă, publicare, Date cu caracter personal
Ștefan Gheorghiță

Medic: Informații despre condițiile de călătorie

43
(reînnoit 21:25 26.11.2020)
Ce informații trebuie să cunoască oamenii despre intrarea și traversarea teritoriului Republicii Moldova, dincolo de faptul că trebuie să se autoizoleze?
Medic: Informații despre condițiile de călătorie

În data de 23 noiembrie Ministerul Sănătății a actualizat lista statelor cu risc epidemic ridicat, pentru care se instituie carantina asupra persoanelor care sosesc din acestea în Republica Moldova.

Lista se actualizează o dată la 14 zile. Astfel, a fost impus regimul de autoizolare la intrarea persoanelor pe teritoriul Republicii Moldova care vin din 65 de țări. Printre acestea se numără Ucraina, România, Federația Rusă, Italia, Franța, Grecia, Israel și altele.

Potrivit șefului Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, persoanele revenite din statele cu risc epidemiologic ridicat trebuie să mai respecte unele condiții, pe lângă regimul de autoizolare.

"Cei care vin din aceste țări trebuie să se autoizoleze pe un termen de 14 zile și să respecte toate măsurile impuse de autorități. Persoanele trebuie să știe că dacă apar simptome caracteristice virusului COVID-19, trebuie să se adreseze imediat medicului de familie", a subliniat Ștefan Gheorghiță.

Totodată, specialistul a menționat că cei care au intenția să părăsească teritoriul Republicii Moldova trebuie să se documenteze foarte bine despre situația epidemică din țara în care pleacă, documentele pe care trebuie să le prezinte la frontieră și să dețină asigurare medicală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
frontiera, medic
Tematic
Veți sta în carantină dacă reveniți din aceste țări - lista actualizată


Загрузка...
Veronica Cernat-Braghiș

Victimele violenței în familie: Unde se pot adăposti

23
(reînnoit 20:25 26.11.2020)
Unul dintre centrele din Chișinău în care se pot adăposti victimele violenței în familie este "Casa Mărioarei". Ce servicii sunt oferite în cadrul acestei instituții am aflat de la Veronica Cernat-Braghiș, vicepreședinta Asociației "Casa Mărioarei".
Victimele violenței în familie: Unde se pot adăposti

Anual, la Centrul "Casa Mărioarei" peste 1000 de femei beneficiare primesc suport informaţional, consiliere psihologică, asistenţă juridică și, în caz de necesitate, adăpost de la o lună până la șase luni. Totodată, anual, peste 100 de femei sunt plasate temporar în cadrul Centrului.

"Oferim un spectru larg de servicii - reabilitare psihologică, consultație juridică, socială. Femeile pot veni cu copiii începând cu vârsta de 3 ani. La moment, din cauza pandemiei, oferim mai puține locuri pentru adăpost, din motiv că nu există spațiu suficient pentru a respecta toate măsurile impuse de autorități", a declarat pentru Sputnik Veronica Cernat-Braghiș.

Potrivit ei, după ce femeile părăsesc Centrul, acestea sunt monitorizate timp de jumătate de an și, în caz de necesitate, primesc asistență psihologică și juridică. Femeile pot beneficia de serviciile centrului apelând la asistentul social, polițistul de sector sau pot lua legătura direct, prin telefon sau Internet, cu reprezentanții acestuia.

Asociaţia Casa Mărioarei activează din anul 2000. În acest timp, 12 000 de femei au primit asistenţă gratuită şi suport în cadrul Centrului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
femei, violență în familie, violență
Tematic
Condamnate la violență fizică sau închisoare: Destinul femeilor care au parteneri violenți
Ce măsuri sunt întreprinse în școli pentru a preveni actele de violență împotriva copiilor


Загрузка...

Rusia a efectuat lansări ale rachetei Țirkon în Marea Albă

0
(reînnoit 21:17 26.11.2020)
Fregata Amiralul Gorșkov a efectuat lansări de rachete hipersonice de croazieră Țirkon din Marea Albă, asupra unei ținte din bazinul Mării Barents, aflate la o distanță de 450 de kilometri.

Viteza zborului rachetei a depășit 8 Mach. Lansarea a avut loc în cadrul testării noilor tipuri de arme.

Fregata Amiralul Goșrkov este una din cele mai moderne nave ale Flotei Navale de Nord a Rusiei. Vasul militar este unul multifunctional, capabil să poarte lupte cu adversarul pe apă, aer și subacvatic. Fregata poate efectua lovituri asupra obiectelor terestre și de coasă, care se află la o distanță de peste 1,5 mii de kilometri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
rachete, lansare, Rusia
Tematic
„Zirconul” rusesc a privat SUA de conceptul unei lovituri globale


Загрузка...