Sacara Petru

Direct de la apicultor! Vezi care este diferența dintre miere bio și cea naturală

388
(reînnoit 16:37 31.01.2019)
Apicultor: Obținerea mierii ecologice este un proces foarte sensibil, care necesită o monitorizare strictă.
Direct de la apicultor! Vezi care este diferența dintre miere bio și cea naturală

47 de apicultori din Republica Moldova vor produce, începând cu acest an, miere ecologică certificată conform cerințelor europene.

Petru Sacara este unul dintre cei 47 de apicultori și spune că, de fapt, și mierea pe care o produce în prezent este ecologică, doar că certificatele obținute de la instituțiile din Moldova nu sunt recunoscute în Europa.

„Mierea pe care noi o producem în prezent este bio. Stupii se află în pădure, așa cum se cere, doar că certificatele emise de autoritățile noastre nu sunt recunoscute în Uniunea Europeană”, a declarat Petru Sacara.

Potrivit apicultorului, mierea bio este absolut pură, fără niciun reziduu.

„Mierea bio nu are niciun reziduu, deoarece albinele nu sunt tratate cu nimic, precum nici plantele pe care acestea se așază. De asta se și recomandă ca stupii să fie amplasați în pădure, cât mai departe de terenurile agricole care sunt tratate chimic”, adaugă apicultorul.

Cert este că miere bio înseamnă și cheltuieli mai mari pentru apicultori, dar și riscuri mai multe. Aceștia pot pierde familii întregi doar din considerentul că, în cazul mierii bio nu se permite tratarea albinelor.

 „În cazul în care albinele sunt afectate de vreo boală, sunt două metode de soluționare a problemei. Dacă avem doi sau trei stupi bolnavi, îi nimicim prin ardere, iar dacă este un focar mare, atunci albinele sunt tratate chimic, după care mierea din următorul an nu mai poate fi dată. Mai mult, trebuie să schimbi absolut toate ramele. Respectiv, începi viața albinelor de la zero”, spune Petru Sacara, apicultor din Ialoveni.

Potrivit acestuia, faptul ca o miere este nu este certificată ecologic nu înseamnă că nu este naturală. Respectiv, și mierea convențională este naturală 100%, doar că această miere nu a fost  monitorizată în tot procesul ei de obținere, de la florile de pe care s-a cules polenul până la ambalajul în care s-a păstrat mierea.

În 2018, apicultorii din Moldova au produs 5000 de tone de miere de albine. Circa 2700 de tone de miere au fost exportate în Uniunea Europeană.

Autor: Silvia Zavadovschi

388
Tagurile:
miere, apicultura, apicultor, bio, miere
Tematic
De ce este periculos să pui miere în ceaiul fierbinte: Avertismentul specialiștilor
Ion Dron

Avocat: Decizia CSM de astăzi afectează imaginea justiției

76
(reînnoit 15:13 27.10.2020)
În cadrul emisiunii "Contrapunct", avocatul Ion Dron a vorbit despre restabilirea în funcție a judecătorilor care au figurat în dosarul Laundromat. Iată care este opinia interlocutorului.
Interviu cu avocatul Ion Dron

Recentele decizii ale Consiliului Superior al Magistraturii de a-i repune în funcție pe mai mulți magistrați care au fost vizați în dosare de rezonanță transmite un mesaj dublu. Avocatul Ion Dron consideră că revenirea unor judecători cu o reputație dubioasă în anumite funcții creează o confuzie în rândul cetățenilor, iar pe de altă parte scade încrederea în justiția moldovenească.

"Cetățenii sunt într-o confuzie totală. Oamenii nu mai cred în autorități. În condițiile în care o persoană a fost implicată în procese și hotărâri dubioase și este promovată, atunci cetățeanului îi apar o serie de întrebări: oare acesta este stat sau o cooperativă prin care lucrurile se fac după o înțelegere și nu potrivit legii?", a declarat pentru Sputnik Ion Dron.

Avocatul susține că din cauza unor asemenea decizii are de suferit imaginea justiției moldovenești. El afirmă că "corpul de judecători are suficineți oamnei competenți, onești, însă aceste situații îi demoralizează pe cei care au venit să-și facă o carieră în interesul societății. Judecător nu este o meserie, ci este un destin", a adăugat interlocutorul.

Menționăm că cinci judecători învinuiți anterior de implicare în spălarea banilor ruși prin sistemul bancar moldovenesc, operațiune numită „Laundromat”, au fost restabiliți în funcție. Decizia a fost luată pe 27 octombrie de Consiliul Superior al Magistraturii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

76
Tagurile:
avocat, CSM, judecători
Tematic
Ion Dron spune de unde pornesc toate metehnele sistemului Procuraturii


Загрузка...
Nicolae Olărașu

Jucării periculoase pentru copii: Cum le identificăm

19
(reînnoit 13:22 27.10.2020)
De Ziua Internaţională a ursuleţului de pluş, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței vine cu sfaturi pentru alegerea corectă a jucăriilor.
Jucării pentru copii: Criterii după care să vă conduceți

În cadrul  emisiunii "Sputnik Matinal", reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei Nicolae Olărașu i-a atenționat pe părinți: multe dintre jucăriile comercializate nu corespund standardelor calității.

Specialistul a menționat că, atunci când alege o jucărie pentru copilul său, părintele trebuie să fie atent la anumite aspecte. Pentru a se convinge că face o alegere corectă, părinții trebuie să procure jucării cu marcajul CE, să solicite declarația de conformitate și să analizeze minuțios calitatea jucăriilor. În caz contrar, marfa ar putea prezenta un pericol pentru sănătatea și viața celor mici.

Nicolae Olărașu a remarcat că jucăria de calitate și sigură pentru viața copiilor poate fi identificată după trei indicatori: marcajul, calitatea materialului și finețea pieselor. De asemenea, jucăriile trebuie să fie potrivite vârstei copilului, capacităților și aptitudinilor sale. Adulții trebuie să studieze cu atenție eticheta și să verifice instrucțiunile traduse obligatoriu în limba de stat.

"Dacă veți procura jucăriile doar din locurile autorizate veți putea solicita de la vânzător declarația de conformitate și avizul sanitar, care confirmă că toate cerințele calității sunt respectate. Astfel, veți fi convins că jucăria este de calitate", a subliniat specialistul.

Nicolae Olărașu a mai adăugat că nu există multe reclamații la acest capitol adresate instituției pe care o reprezintă. Asta pentru că mulți adulți nu cunosc care sunt criteriile de calitate și siguranță ale jucăriilor.

La începutul anului curent, inspectorii Agenției pentru protecția Consumatorilor au efectuat mai multe verificări magazinele și piețele din Capitală, în urma cărora au fost confiscate peste 33 de mii de jucării.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, jucării


Загрузка...
Accident grav în raionul Anenii Noi

Trei persoane au ajuns la spital din cauza unui șofer beat

0
(reînnoit 15:50 27.10.2020)
Un tânăr de 22 de ani care a urcat băut la volan și fără permis de conducere a ajuns cu mașina într-un șanț în această noapte. În consecință, trei persoane au fost internate în spital.

CHIȘINĂU, 27 oct - Sputnik. Ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției Silvia Vetcu a precizat pentru Sputnik Moldova că accidentul s-a produs în jurul orei 04:00 în localitatea Gura Bâcului, raionul Anenii Noi.

Tânărul a urcat la volanul unui BMW fără permis de conducere și în stare de ebrietate. La un moment dat, el ar fi pierdut controlul mașinii și s-a răsturnat în canalul de scurgere de pe marginea drumului. Poliția precizează că șoferul nu ar fi adaptat viteza la condițiile meteorologice, carosabilul fiind umed. În mașină mai erau alte trei persoane care s-au ales cu diferite traumatisme și au fost transportate la spital.

Automobilul a fost grav avariat. Șoferul a fost supus testului de alcoolemie, iar rezultatul a arătat că acesta avea o concentrație de alcool de 0.40 mg/l. Oamenii legii au inițiat o anchetă și urmează să stabilească toate circumstanțele accidentului. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
alcool, șofer, accident
Tematic
Avertizare ONU: Risc de falsificare a preparatelor anti-COVID-19
Foto: Accident teribil la Florești: Un tânăr, lovit de două automobile


Загрузка...