Carolina Chiper

Premieră la ”Fabricat în Moldova”: Iată ce au pregătit organizatorii în acest an

725
(reînnoit 15:48 28.01.2019)
Carolina Chiper, reprezentantul Camerei de Comerț și Industrie a vorbit, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, despre noutățile celei de-a 18-a ediții a expoziției ”Fabricat în Moldova”.
Premieră la ”Fabricat în Moldova”. Iată ce au pregătit organizatorii în acest an

În perioada 30 ianuarie-3 februarie, în Capitală se va desfășura expoziția ”Fabricat în Moldova”, la care vor participa 450 de companii. Față de 2018, la eveniment vor fi prezenți cu 50 de producători mai mult. Detalii despre ediția din acest an a oferit, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, Carolina Chiper, șefa Direcției Evenimente de Afaceri, Târguri și Expoziții din cadrul Camerei de Comerț și Industrie.

Pentru prima dată, la expoziția ”Fabricat în Moldova” participă companii din Transnistria. De asemenea, la eveniment va fi prezent un număr mare de agenți economici din Găgăuzia.

”La ediția din acest an participă mai multe raioane. Avem 19 raioane în plus. Avem o suprafață mare ocupată de agenții economici din Găgăuzia. Dacă anul trecut erau prezenți pe o suprafață de 110 metri pătrați, în acest an vor fi prezenți pe o suprafață de 230 de metri pătrați. Pentru prima dată, avem  șapte companii din Transnistria. O altă noutate este că la expoziție vor veni mai multe delegații. În acest an, am încercat să lansăm o bursă de contacte separate, ca toate delegațiile să poată discuta cu reprezentanții companiilor chiar la standuri.  Creăm condiții ca participanții să-și poată promova produsele și, în același timp, să stabilească relații de colaborare cu oamenii de afaceri din străinătate”, a povestit Carolina Chiper.

În perioada 30 ianuarie-3 februarie va fi organizată cea de-a 18-a ediție a expoziției ”Fabricat în Moldova”. Anul trecut, evenimentul a fost vizitat de 50 de mii de persoane.

Autor: Maria Dimineț

725
Tematic
"Fabricat în Moldova" 2019: Circa 450 de agenți economici vor participa la expoziție
Vino la cea de-a XVIII-a ediție a Expoziției naționale "Fabricat în Moldova" 2019
Corneliu Ciurea

Ce surprize i-ar putea oferi Parlamentul președintelui Sandu

943
(reînnoit 22:27 08.03.2021)
Comentatorul politic Corneliu Ciurea spune că în cazul agravării crizei politice, Parlamentul ar putea sprijini un proiect de modificare a Constituției în partea ce ține de diminuarea atribuțiilor șefului statului.
Ce surprize i-ar putea oferi Parlamentul Președintelui Sandu

Despre o soluție juridică la rezolvarea crizei politice a vorbit, săptămâna trecută, liderul PSRM, Igor Dodon. El a declarat că, în cazul în care criza politică s-ar agrava, Parlamentul ar putea iniția un proiect de modificare a Constituției în partea ce ține de atribuțiile șefului statului, iar în toamnă să fie finalizate procedurile.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea spune că există două scenarii în cazul aprofundării crizei politice, fie Parlamentul inițiază procedura de suspendare a Președeintelui, fie deputații modifică Constituția în partea ce ține de competențele Șefului Statului. Expertul consideră că în actualul Parlament ar există o masa critică de deputați care ar putea sprijini modificarea Legii Supreme așa încât președintele să fie exclus din joc în partea ce ține de desemnarea premierului. De asemenea, Parlamentul ar putea modifica și alte articole din Constituție, inclusiv cel legat de asigurarea interimatului funcției.

„Pe o durată de jumătate de an ar putea să existe o majoritate parlamentară suficientă pentru a iniția și vota modificări în Constituție pentru a exclude din joc președintele la atribuțiile pe care le are la desemnarea premierului sau a articolului care vizează asigurarea interimatului funcției. Este posibil și inițierea procedurii de suspendare, pentru că ar putea să existe o masă critică de deputați care să susțină aceste inițiative. Desigur, actorii politici din Parlament vor alege cea mai scurtă sau optimă soluție”, a punctat Ciurea.

Proiectele de legi constituţionale sunt adoptate de către Parlament cu votul a două treimi din deputaţii aleşi. Ele sunt prezentate Parlamentului numai împreună cu avizul Curţii Constituţionale. Legislativul este în drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei corespunzătoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

943
Tagurile:
criză politică, atribuțiile șefului statului, modificarea Constituției
Tematic
Politolog: La ce să ne aștepăm după 23 martie?
Din rău în mai rău: Ce se va întâmpla cu criza politică după 23 martie


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Un nou centru multifuncțional pentru mediul de afaceri, deschis la Chișinău

41
(reînnoit 13:10 08.03.2021)
Agenția Servicii Publice a inaugurat primul centru multifuncțional destinat deservirii mediului de afaceri. Detalii am aflat de la director general al ASP, Vladislav Zara.
Un nou centru multifuncțional pentru mediul de afaceri, la Chișinău - detalii

Un nou centru multifuncțional pentru mediul de afaceri a fost inaugurat luni, 1 martie, la Chișinău. Centrul prestează servicii publice persoanelor fizice, juridice și administrației publice centrale și locale din municipiul Chișinău.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Vladislav Zara a precizat că în noul centru vor fi prestate servicii de licențiere, de înregistrare a bunurilor imobile, lucrărilor cadastrale ș.a. Beneficiarii vor putea solicita înregistrarea persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, precum și alte servicii.

"ASP și-a extins aria de interese și serviciile de activitate. A rămas același serviciu pentru urgentarea și documentarea populației, dar a fost extins spectrul de servicii pentru persoanele juridice, precum serviciul de înregistrate și licențiere a unităților de drept, înregistrarea bunurilor imobile și lucrărilor cadastrale, serviciul de înmatriculare a vehiculelor. Activitatea centrelor multifuncționale, inclusiv a Centrului nr.5 se bazează pe principiile de "Ghișeu unic" și "Open space", a precizat directorul ASP.

Potrivit lui, în perioada stării de urgență în sănătate publică, solicitanții vor fi deserviți conform programului de lucru, de luni până vineri, în intervalul 07:30-16:00 și în baza programării prealabile, care se efectuează prin intermediul paginii oficiale a Agenției www.asp.gov.md sau prin intermediul Call-centrului la numărul de telefon 14909.

În Republica Moldova activează în total 39 de centre multifuncționale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
afaceri, ASP
Tematic
De astăzi, unele oficii ale ASP prestează servicii și în zilele de sâmbătă


Загрузка...

Russian Woman va reprezenta Rusia la Eurovision 2021

89
(reînnoit 22:08 08.03.2021)
Cântăreața ruso-tadjică Manizha Sangin a câștigat în rezultatul votului publicului, în cadrul concursului desfășurat de care "Первый канал" (Primul Canal). La eurovizion ea va interpreta piesa "Russian Woman" (Femeia rusoaică).

CHIȘINĂU, 8 mart – Sputnik. Cântăreața Manizha Sangin (Manizha) va reprezenta Federația Rusă la Concursul Eurovision din acest an.

Cântăreața ruso-tadjică Manizha Sangin a câștigat în rezultatul votului publicului, în cadrul concursului desfășurat de care "Первый канал" (Primul Canal). La eurovizion ea va interpreta piesa "Russian Woman" (Femeia rusoaică).

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de MANIZHA (@manizha)

Printre concurenții din acest la concursul național din Federația rusă au mai fost duetul feminin "2Маши" (2Mașe), fondatorul și vocalistul grupului Therr Maitz, Anton Belyaev, și cântărețul DIY Manizha.

Grupul din Sankt Petersburg Little Big a fost invitatul special al spectacolului. Anul trecut, echipa trebuia să reprezinte țara cu compoziția UNO, care a devenit o adevărată senzație în Europa. Cu toate acestea, evenimentul a fost anulat din cauza noii pandemii de coronavirus. Fanii grupului au crezut până la urmă că artiștii vor participa la competiție, dar ei doar au transmis ștafeta lui Manizhe.

Mai multe detalii aflați pe site-ul ru.sputnik.md.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89


Загрузка...