Copiii au fost întotdeauna cei mai afectați de fenomenele și crizele prin care trece societatea. Din acest motiv, Primăria municipiului Chișinău și Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului au lansat o campanie de informare și sensibilizare în scopul prevenirii și combaterii neglijării copiilor "Sunt important, nu mă ignora!".
Scopul campaniei de informare este sensibilizarea reprezentanților legali și actorilor sociali implicați în oferirea asistenței, grijii și afecțiunii pentru excluderea neglijării copiilor.
"Neglijența este o formă non-fizică cu un impact poate mai de durată decât cel al violenței fizice și pe care, de multe ori, nu o putem depista. Această neglijență s-ar putea înrădăcina în familie și deveni o normalitate. În cadrul acestei campanii vrem să sensibilizăm opinia publică, să facem ca fiecare dintre noi, adulții, dar și copiii să se gândească la acest fenomen și fiecare prin ceea ce poate să contribuie pentru a diminua impactul", a declarat Lucia Caciuc Roșioru, șefa Direcției municipale pentru protecția drepturilor copiilor.
De asemenea, în cadrul Campaniei a fost elaborat un plan de acțiuni, care urmează a fi implementat pe parcursul lunii ianuarie, precum: mesaje de promovare online a campaniei cu sloganul: "Sunt important, nu mă ignora!", broșuri informative adresate copiilor și adulților și postere desenate manual de copiii care frecventează Centrele comunitare pentru copii și tineri.
Un alt instrument al campaniei reprezintă organizarea unui flash-mob pentru a trezi sentimente de interes, senzații pentru cei prezenți și desfășurarea seminarelor cu copiii din centrele comunitare și centrele de plasament. În cadrul seminarelor copiii vor fi informați despre fenomenul neglijării, efectele neglijării asupra dezvoltării fizice și psihice a copilului. Totodată, în cadrul campaniei vor participa și reprezentanții instituțiilor de învățământ.
Conform raportului privind asistența și monitorizarea copiilor victime și potențiale victime ale violenței, neglijării, exploatării, traficului, în anul 2017, Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului a înregistrat și evaluat 594 sesizări privind cazuri suspecte de violență față de copii. Dintre acestea, s-au confirmat 332 cazuri de abuz asupra copiilor. Cele mai multe cazuri înregistrate sunt de neglijarea (45%), urmate de abuzul fizic (33%) și cel psihologic (21%).
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș
În perioada 18-28 februarie, Agenția Națională Transport Auto în comun cu Inspectoratul Național de Securitate Publica au efectuat operațiuni de monitorizare și control în autogări, pe traseele naționale, cât și în localitățile din Republica Moldova. Despre acest lucru a anunțat în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" specialistul principal, responsabil pe domeniul informare şi comunicare cu mass-media, Dmitri Prohniţchi.
Potrivit lui, în cadrul operațiunilor s-a constatat că, în mare parte, măsurile ce țin de purtarea măștilor de protecție a conducătorilor auto și pasagerilor, dotarea mijloacelor de transport cu dezinfectanți se respectă.
"În mare parte măsurile de protecție stabilite de Comisia Națională de Sănătate Publică se respectă. De câte ori am efectuat controale nu au fost depistate abateri semnificative", a subliniat Dmitri Prohnițchi.
De menționat este că în data de 1 martie curent Ministerul Sănătății a organizat ședința Grupului de lucru intersectorial privind măsurile de protecție și prevenire a răspândirii infecției COVID-19, în cadrul căreia s-au discutat problemele în sănătate publică, inclusiv problema aglomerării în transportul public local și municipal.
Astfel, Agenția Națională Transport Auto a solicitat administrațiilor publice vizate să întreprindă măsuri pentru redresarea situației la rutele locale și municipale. La rândul lor, operatorii de transport rutier urmează să mărească numărul de autobuze în orele de vârf sau să antreneze autobuze cu capacitate mare de îmbarcare, să ajusteze orarul de circulație, dar și să micșoreze intervalul între cursele efectuate, susține instituția.
ANTA și INSP vor continua operațiunile comune privind monitorizarea și informarea persoanelor fizice și juridice implicate la prestarea serviciilor publice în transportul rutier de persoane, precum și întreprinderilor ce desfășoară activități conexe transportului rutier, în vederea respectării măsurilor de prevenire și răspândire a infecției COVID-19.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", medicul generalist Iurie Cușnir a explicat că pacienții ce suferă de obezitate fac parte din lista celor mai vulnerabile categorii de persoane ce riscă să dezvolte o formă severă de COVID.
"Spre exemplu, în Franța peste 50 procente din pacieneții obezi au ajuns în terapia intensivă, iar în Marea Britanie 70 la sută. Maladia a avut consecințe grave pentru această categorie de persoane, inclusiv a adus în multe cazuri la decese", a subliniat Iurie Cușnir.
Mai mult, medicul a remarcat că în timpul pandemiei oamenii au făcut mai puțină mișcare, au fost predispuși stresului, iar în lipsă de activități au consumat mai multe alimente bogate în grăsimi. Toți acești fatori au contribuit la creșterea masei corporale.
Potrivit lui Iurie Cușnir, obezitatea poate duce la la diabet, infarct, atac cerebral sau chiar boli oncologice. Alimentația sănătoasă, practirarea exercițiilor fizice cu regularitate și consumul de lichide reduce semnificativ riscul de a adăuga mai multe kilograme.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova