Roman Mereuță

Sfatul specialistului: Cum deosebești mierea naturală de cea contrafăcută

593
(reînnoit 17:45 16.01.2019)
Pe rafturile supermarketurilor din țară, puteți observa o gamă variată de miere de albine, care inevitabil, vă face alegerea mai grea. Însă, dincolo de această varietate, cel mai mult ar trebui să vă preocupe calitatea ei, întrucât mierea de albine este unul dintre cele mai falsificate produse.
Sfatul specialistului: Cum deosebești mierea naturală de cea contrafăcută

Invitat în studioul Radio Sputnik Moldova, apicultorul Roman Mereuță a explicat cum poate fi diferențiată mierea naturală de produsul artificial, numit miere din zahăr.

"Luați un șervețel și murdăriți-l de miere cu ajutorul unei lingurițe. Dați-i foc la capătul mânjit cu miere, iar dacă zona cu miere arde cu ușurință, mierea este autentică. Dacă mierea este contrafăcută, zona murdară de miere nu se va aprinde", a explicat Roman Mereuță.

O altă metodă prin care poate fi distins produsul natural de cel contrafăcut este gustul pe care îl are.

"Mierea naturală are o aroma plăcută de flori pe care o putem simți imediat. Totuși, falsificatorii de miere apelează la arome, coloranți, zaharuri sau conservanți care au un gust atât de "chimic" încât se simt instant la testul gustului", a menționat apicultorul.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

593
Tagurile:
miere, Moldova
Tematic
Ne lipsește cultura consumului produselor apicole – Iată care sunt consecințele
Tratament minune: Cum scapi de răceală și gripă în 24 de ore
Dorin Cimil

Alegeri prezidențiale: Câți alegători sunt așteptați la urne

20
(reînnoit 18:44 30.10.2020)
Președintele CEC, Dorin Cimil, a precizat care trebuie să fie numărul cetățenilor cu drept de vot pentru ca rezultatele alegerilor prezidențiale să fie validate. El și-a exprimat speranța că moldovenii vor manifesta atitudine civică și vor ieși la vot.
Alegeri prezidențiale: Câți alegători sunt așteptați la urne

În cadrul emisiunii "Contrapunct", președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a remarcat faptul că toate birourile secțiilor de votare din țară sunt pregătite și dotate cu echipamentul necesar pentru ca moldovenii să-și exercite dreptul la vot.

Potrivit lui, la urne sunt așteptați toți doritorii cu drept de vot, însă pentru validarea scrutinului este necesar să  participe nu mai puțin de 1/3 din alegători.

"Există o condiție de recunoaștere a valabilității scrutinului - un milion de alegători este necesar să se prezinte la urnele de vot. În listele electorale sunt incluși 2,8 milioane de cetățeni cu drept de vot. Suntem pregătiți să facem față numărului de persoane înscrise în aceste liste", a subliniat Dorin Cimil.

Președintele CEC și-a exprimat speranța că cetățenii moldoveni vor ieși în număr suficient la vot și scrutinul va fi validat.

Precizăm că în ziua alegerilor prezidențiale din acest an vor fi deschise 2143 de secții de votare, inclusiv 139 peste hotare, iar pentru alegătorii din Transnistria – 42.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

20
Tagurile:
secții de votare, urne, CEC, alegeri prezidențiale
Tematic
Ghilețchi: Scenarii politice după alegeri


Загрузка...
Vasile Vulpe

Crearea platformelor industriale multifuncționale: Avantaje

15
(reînnoit 16:35 30.10.2020)
Guvernul a lansat programul-pilot care prevede crearea platformelor industriale multifuncționale. Despre avantajele pentru antreprenori și beneficiile asupra economiei am aflat de la șeful Direcției politici economice din cadrul Ministerului Economiei, Vasile Vulpe.
Crearea platformelor industriale multifuncționale: Avantaje

Statul va susține financiar crearea platformelor industriale, iar autoritățile publice locale vor fi responsabile de întreținerea și dezvoltarea acestora. Platformele vor contribui la dezvoltarea industriei în regiuni și crearea locurilor de muncă, susțin autoritățile.

Potrivit lui Vasile Vulpe, avantajele acestor platforme este că vor fi dotate cu toate rețelele de comunicare – iluminare, apă, canalizare, gaz etc. Racordarea la aceste facilități este una dintre cele mai costisitoare la etapa construcției.

"Atâta timp cât se va oferi o platformă unică, ce va avea o bază și mentenanță unică, atunci agentul economic nu va trebui să-și facă griji de aceste aspecte. Este un aspect foarte important", a subliniat interlocutorul.

Mai mult, odată cu crearea platformelor industrial-multifuncționale vor fi create inclusiv laboratoare de cercetare și renovare. Astfel, va avea loc simbioza dintre necesitățile din punct de vedere tehnologic a întreprinderii și activitățile științifice de cercetare și dezvoltare ale antreprenorilor, a mai adăugat Vasile Vulpe.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

15
Tagurile:
economie, industrie, Ministerul Economiei al Republicii Moldova
Tematic
Proiect esențial pentru Moldova: 16 platforme industriale în 16 raioane


Загрузка...