În cadrul emisiunii "ATITUDINI", expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale "Viitorul", Veaceslav Ioniță, a vorbit despre cauzele și efectele reducerii numărului de studenți în universitățile din țară.
Potrivit lui Veaceslav Ioniță, micșorarea numărului celor care doresc să facă studii superioare este influențat de mai mulți factori, principalii fiind factorul demografic și natalitatea scăzută.
"În prezent, 75 la sută din familiile din Chișinău sunt formate doar din două persoane. Oamenii se căsătoresc târziu, locuiesc de unii singuri până la vârsta de 30-35 de ani, iar dacă se căsătoresc, nu au copii sau se limitează doar la un copil", a relatat Veaceslav Ioniță.
De asemenea, un alt factor este că o bună parte dintre tineri preferă să-și continue studiile peste hotarele țării. Totodată, există multe familii stabilite peste hotare, iar copiii lor îi urmează, continuându-și acolo studiile.
Mai mult decât atât, Ioniță a subliniat că instituirea unor reguli mai stricte la susținerea examenelor în liceu este motivul pentru care unii tinerii nu pot obține diploma de Bacalaureat. O bună parte dintre ei aleg să nu mai susțină repetat examenele, dar caută să îmbrățișeze o profesie sau pleacă peste hotare.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș
Renumitul artist, violonist și prim dirijor al Orchestrei Naționale de Muzică Populară „Lăutarii”, Nicolae Botgros, își sărbătorește ziua de naștere.
Cu acest prilej, în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", îndrăgitul maestru a vorbit despre cele mai valoroase lecții pe care le-a însușit de-a lungul vieții, dar și despre planurile de viitor în cariera muzicală.
Nicolae Botgros a recunoscut că anul 2020 a fost unul dintre cei mai complicați ani, dat fiind faptul că a trecut prin experiența tristă a COVID-ului, iar toate evenimentele culturale în masă au fost anulate.
"Lasă urme mari această boală, toată lumea să se păzească de acest virus nemilos. Îmi doresc mie și celor din jur să aibă parte de sănătate, să ne închinăm în fața lui Dumnezeu și să-i cerem sănătate, care este foarte scumpă. A fost cea mai importantă lecție pe care am învățat-o în anul precedent", a declarat pentru Sputnik renumitul artist.
Mai mult, maestrul a menționat că în 2020, orchestra pe care o conduce mai bine de peste 40 de ani a participat la doar câteva evenimente: trei nunți și două spectacole – lucru extrem de trist pentru artiști.
Cu toate acestea, Nicolae Botgros susține că pentru 2021 colectivul pe care îl conduce are planuri mărețe și speră la vremuri mai bune și mai optimiste pentru întreaga omenire.
Nicolae Botgros s-a născut în data de 25 ianuarie 1953, în satul Badicul Moldovenesc, Cahul, și este unul dintre cei mai apreciați artiști din Republica Moldova și România.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Scriitoarea Claudia Partole își lansează noua carte "Rebela", în care reflectă trăirile, sentimentele și supărările copiilor lăsați fără supraveghere părintească. Cu regret, acest fenomen devine tot mai răspândit în societatea noastră.
Tensiunile, neînțelegerile și certurile dintre părinți marchează pe viață trăirile copiilor, care ajung să fugă de acasă pentru a găsi un alt loc mai sigur decât domiciliul familiilor lor. Este și cazul adolescentei Paula, personajul principal din noua carte "Rebela", semnată de scriitoarea Claudia Partole.
"Paula este foarte afectată de situația delicată creată în familia sa - divorțul părinților. Adolescenta devine pesimistă, are conflicte cu prietenii, profesorii și este revoltată de tot ce se întâmplă în jurul ei", a povestit scriitoarea.
Totodată, Claudia Partole susține că această carte reflectă viața adolescenților zilelor noastre, problemele cu care se confruntă în viața personală, cum este ademenit de rețelele de socializare și relația părinți-copii.
"Întotdeauna tinerii au avut probleme în relațiile cu părinții, fiecare își trăiește adolescența cu anumite ispite și de aici vine discrepanța dintre aceste generații. În această carte vorbesc și despre principalele cauze a distanțării dintre părinți și copii, una dintre care este lipsa de comunicare. Părinții comunică foarte puțin cu copii, sunt preocupați de munca lor, dar ei nu înțeleg că dacă le satisfac toate plăcerile și dorințele materiale nu înseamnă că îi călăuzesc corect în viață", a declarat Claudia Partole.
Cu părere de rău, în ultima perioadă, tot mai frecvent au loc cazuri când copiii recurg la sinucidere. Și aceste situații triste și înspăimântătoare sunt abordate în cadrul romanului. Scriitoarea susține că această carte va ajuta tinerii să depășească anumite temeri și problemele cu care se confruntă.
"Îmi doresc foarte mult să mediteze, să se privească ca într-o oglindă, să o înțeleagă sau să o judece pe Paula. Această carte este pentru a-i ajuta pe adolescenții de azi.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
În Parcul St. James și în Hampstead Heath oamenii au profitat de ocazia rară de a crea oameni de zăpadă și de a merge cu sania, în pofida restricțiilor antiepidemice. Poliția a cerut oamenilor să rămână acasă.
Zăpada abundentă a lovit Yorkshire, Manchester și Northumberland. Precipitații abundente nu sunt prognozate până miercuri viitoare, dar se așteaptă ca temperaturile să scadă în continuare.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova