Sergiu Sumcă

Horoscop 2019: Mercur retrograd afectează toate zodiile

820
(reînnoit 11:47 11.01.2019)
Mersul retrograd al planetelor are o însemnătate aparte în astrologie, acesta este un semnal de alarmă pentru fiecare dintre noi să mai privească puțin înapoi.
Horoscop 2019. Mercur, retrograd. Datele pe care nu trebuie să le uiți

Mersul retrograd al planetelor nu are cele mai bune efecte, pentru că aduce obstacole, întârzieri, întoarceri din drum, blocaje, pentru depășirea cărora trebuie să depunem eforturi mai mari ca de obicei. Importante sunt mai ales retrogradările planetelor personale – Mercur, Venus Marte.

În comparație cu acele cinci perioade ale anului 2018, Mercurul va fi retrogradat în anul 2019 de trei ori:

Din 4 până pe 29 martie.

Din 7 iulie până pe 2 august.

Din 31 octombrie până pe 20 noiembrie.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", astrologul Sergiu Sumcă a venit cu recomandări de care ar trebui să ținem cont în aceste perioade:

"Nimic nou nu trebuie început, pentru că tot ce este conceput în mercur retrograd nu are sorți de izbândă. Evitați călătoriile de lungă durată, deoarece pot fi rețineri, întârzieri, probleme cu biletele, situații imprevizibile. Cei care întocmesc acte trebuie să fie foarte atenți, pentru că se pot comite greșeli din imprudență. Nu se recomandă să vă mutați locul de trai sau să închiriați spații locative, pentru că sunt posibile obstacole și amăgeli. Nu cumpărați mărfuri costisitoare: seturi de mobilă, tehnică electronică sau mașini, deoarece se pot depista peste un timp defecte. Nu luați bani cu împrumut și nu mizați pe oamenii cu care faceți cunoștință în această perioadă. Totodată, nu se recomandă oficierea căsătoriilor", a subliniat astrologul Sergiu Sumcă.

Plantele Venus si Marte nu sunt retrograde în 2019.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

820
Tagurile:
retrograd, horoscop, Moldova
Tematic
Horoscop 2019 – ce ne pregătește Mistrețul de pământ
Prezicerile astrologului pentru 2019: Va fi un an mai ușor și mai bun pentru fiecare zodie
Predicțiile astrologilor pentru 2019: Zodiile care vor avea un an minunat
Daniela Demișcan

Moldovenii vaccinați vor primi certificat de confirmare: Cum va arăta

114
(reînnoit 16:28 04.03.2021)
După administrarea celei de-a doua doze de vaccin, moldovenii vor primi un certificat de confirmare a imunizării împotriva COVID-19. Despre acest lucru a anunțat șefa Direcției Politici în Domeniul Sănătății Publice din cadrul Ministerului Sănătății, Daniela Demișcan.
Moldovenii vaccinați vor primi certificate de confirmare

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", Daniela Demișcan a precizat că, în conformitate cu Ordinul Nr.93 aprobat de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, fiecare cetățean al țării noastre căruia i se va administra și cea de-a doua doză de vaccin va primi un certificat de confirmare.

Certificatul va fi eliberat în cadrul instituției medicale unde va avea loc administrarea și va fi eliberat imediat după procedura de imunizare.

"Certificatul va fi într-o formă simplă, va fi indicat IDNP-ul persoanei, instituția care a efectuat vaccinul, doza de vaccin, producătorul, seria de licență în limba de stat, engleză și rusă", a precizat Daniela Demișcan.

Potrivit specialistului, certificatul de vaccinare ar putea permite călătoriile fără restricții în alte țări, dacă acest lucru va fi solicitat la trecerea frontierei.

Totuși, deocamdată, la nivel european nu s-a luat o decizie referitor la obligativitatea deținerii unui asemenea certificat.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

114
Tagurile:
COVID-19, certificat, vaccin
Tematic
Încă un vaccin va ajunge în scurt timp în Moldova! Iată ce a declarat Sandu


Загрузка...
Tatiana Botizatu

Nici nu bănuiai: Pericolul la care te expui când asculți muzică la căști

152
Tot mai mulți tineri cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani prezintă simptome de scădere a auzului. Cauzele cele mai frecvente par a fi destul de banale, dar care aduc un șir de complicații – ascultarea muzicii la căști la volum maxim.
Nici nu bănuiai: Pericolul la care te expui când asculți muzică la căști

Aproximativ 50 la sută dintre tinerii din întreaga lume riscă să surzească din cauza că ascultă muzică la căști, la volum maxim, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Medicul otorinolarinolog Tatiana Botizatu, susține că volumul maxim al muzicii ascultate la căști nu trebuie să fie mai mare de 85 de decibeli. Depășirea acestei limite provoacă pierderea auzului, imediat sau în decurs de câțiva ani.

”Un volum al muzicii la căști de până la 85 de decibeli este permisibil pentru ureche. Dar chiar și în aceste condiții trebuie făcute pauze de mai multe ori pe zi. Depășirea acestui nivel distruge celulele senzoriale din urechea internă, provocând surzenia. Un volum maxim poate afecta instantaneu auzul”, a explicat Tatiana Botizatu.

Mai mult, specialistul susține că auzul pierdut nu mai poate fi recuperat. De aceea, este important de a nu ignora simptomele care preced hipoacuzia. 

”Primul semn este un auz slab imediat ce scoatem din urechi căștile. De asemenea, apare senzația de țiuit și zgomot în urechi. În acest caz, trebuie consultat imediat medicul specialist”, a subliniat interlocutoarea.

Tatiana Botizatu mai spune că utilizarea căștilor potrivite și ascultarea muzicii la un volum mic previne surzenia. Specialistul recomandă căștile mari, care acoperă întreaga ureche. Cele mici, introduse în ureche, amplifică sunetul.

”În plus, acestea închid spațiul în canalul auditiv. Din cauza umezelii create, bacteriile se multiplică rapid, ceea ce favorizează apariția infecțiilor”, a punctat ea.

De menționat este că pe 3 martie, în  fiecare an, este marcată Ziua Mondială a Auzului, organizată pentru sporirea gradului de conștientizare a importanței auzului, inclusiv a prevenirii diagnosticării tardive a problemelor legate de auz. La nivel global, aproximativ 466 de milioane de persoane au pierderi auditive severe, iar 34 de milioane dintre aceștia sunt copii. Se estimează că până în anul 2050, această cifră ar putea ajunge la peste 900 de milioane de persoane.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

152
Tagurile:
muzică, cauze, auzul
Tematic
Aplicații de top cu care îți poți personaliza noul Huawei P40 Pro


Загрузка...
Vaccinul ”Sputnik V”

UE ar putea include ”Sputnik V” în portofoliul de comenzi

0
(reînnoit 16:54 04.03.2021)
Comisia Europeană nu exclude includerea vaccinului Sputnik V în portofoliul comun al UE de preparate împotriva COVID 19.

CHIȘINĂU, 4 mar – Sputnik. Comisia Europeană nu exclude includerea vaccinului rusesc ”Sputnik V” în portofoliul comun al comenzilor, a anunțat în cadrul unui briefing purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Anterior, Agenția Europeană a Medicamentelor a anunțat demararea procedurii de expertizare a vaccinului rusesc Sputnik V. EMA nu a precizat care vor fi termenele în care va putea fi aprobat preparatul, însă au anunțat că examinarea va avea loc în regim de urgență.

“Trebuie să facem o diferență între ceea ce face EMA, procedurile ei de expertizare etapizată, iar pe de altă parte – portofoliul vaccinurilor UE. În prezent nu există negocieri cu privire la includerea Sputnik V în portofoliul comun european. Strategia noastră de vaccinare reprezintă o strategie a Comisiei Europene și a statelor membre. Comisia Europeană și statele membre ar putea decide în orice moment includerea unui vaccin în acest portofoliu”, a declarat el.

În prezent, pe piața Uniunii Europene există trei vaccinuri pentru care au fost eliberate autorizații de punere pe piață: al companiei Pfizer/BioNTech (până la 600 milioane de doze), Moderna (două contracte a câte 460 milioane de doze) și AstraZeneca (până la 400 de milioane de doze).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Vaccinul Sputnik V, UE
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Care vaccin este mai eficient: Sputnik V sau AstraZeneca - expert moldovean
Dr. Alberts: Beneficii nete ale vaccinului rusesc față de alte vaccinuri


Загрузка...