Anatolie Melnic

Vaccinul împotriva Virusului Papiloma Uman salvează viața femeilor

247
(reînnoit 17:56 09.01.2019)
Pentru prevenirea cancerului de col uterin, la inițiativa Ministerului Sănătății, în anul 2017-2018 au fost vaccinate gratuit aproximativ 15 mii de fetițe cu vârstele cuprinse între 10 și 15 ani.
Vaccinul împotriva Virusului Papiloma Uman poate salva viața viitorilor adulți

Statisticile sumbre arată că, în fiecare zi, câte o femeie din țara noastră este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare două zile - una moare din cauza maladiei. Mortalitatea prin cancer de col uterin reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la femei după cancerul mamar.

Pentru prevenirea cancerului de col uterin, în premieră, în Republica Moldova, 15 mii de fetițe au fost vaccinate împotriva virusului Papiloma Uman, iar femeile din Republica Moldova cu vârstele cuprinse între 25 și 61 de ani au fost îndemnate să efectueze screeningul de col uterin sau testul papanicolau absolut gratuit.

Șefului Secției Supraveghere Epidemiologică a Bolilor Prevenibile prin Vaccinare din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Anatolie Melnic, a declarat că vaccinarea este o metodă de a reduce îmbolnăvirea de col uterin, mai ales a fetelor aflate în perioada adolescenței.

"Studiile demonstrează că vaccinul împotriva virusului Papiloma Uman reduce cazurile de infectare, inflamația la nivel de col uterin și favorizează fertilitatea. Vaccinul care se folosește, inclusiv în Republica Moldova, este un vaccin tetravalent care protejează nu numai de cele mai frecvente tipuri de Papiloma Virus, care provoacă cancerul de col uterin, dar și condiloamele genitale", a subliniat  Anatolie Melnic.

Totodată, el a menționat că în urma studiilor efectuate la nivel internațional s-a constat că, în rândul persoanele vaccinate, cazurile de nașteri premature sunt cu 13% mai puține. De asemenea, s-a constatat că, nivelul de protecție a persoanelor vaccinate este mai mare cu 96% față de persoanele care nu au administrat dozele de vaccin.

Republica Moldova s-a alăturat celor 33 de ţări din Europa şi celor 74 de ţări din întreaga lume care au introdus acest vaccin. Lotul de vaccinuri gratuite a fost oferit țării noastre de Alianța Globală. Pentru perioada 2019-2025, Ministerul Sănătăţii va cumpăra, însă, preparatele la prețuri reduse, prin intermediul UNICEF.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

247
Tagurile:
vaccin, cancer de col uterin, Moldova
Tematic
Mii de fetițe din Moldova ar putea fi vaccinate contra papiloma virusului uman
Tabieturile femeilor care se îmbolnăvesc de cancer de col uterin
Roman Chircă

Ce scop urmărește statul prin impozitarea veniturilor din dobânzile bancare

46
(reînnoit 11:14 27.11.2020)
Expertul economic Roman Chircă spune că intenția de a taxa dobânzile bancare, începând cu anul 2021, nu înseamnă altceva decât dorința autorităților de a descuraja plasarea depozitelor cetățenilor la bănci și direcționarea lor spre investiții.
Ce scop urmărește statul prin impozitarea veniturilor din dobânzile bancare

Impozitarea dobânzilor pentru persoanele fizice este o prevedere mai veche din Codul Fiscal, iar aplicarea acestei măsuri fiscale a fost amânată de vreo 10 ani. Expertul economic Roman Chircă spune că  la ora actuală în sistemul bnacar există un volum uriaș la depozite, de 72 de miliarde de lei, iar volumul de credite oferite de bănci este de 43 de miliarde de lei. Chircă este de părere că depozitile bancare ar trebui descurajate pentru a fi investite în sectorul real al economiei.

„Depozitul este o formă pasivă de protecție a valorii banilor. Subiectul taxării dobânzilor bancare era unul tabu. Trebuie să înțelegem că în lipsa instrumentelor alternative de investire a banilor avem o preferință a cetățenilor pentru această formă pasivă de investiție, adică în depozite la bănci care nu vor scădea în următorii ani, iar cu timpul această taxă de 3% ar putea să crească”, a precizat expertul.

Anterior, scretarul de stat, Dorel Noroc a precizat că taxarea dobânzilor urmează să aibă loc prin reținere finală. Nu va exista nicio obligație finală a persoanei fizice de a declara sau a raporta aceste sume. Atunci când banca achită aceste dobânzi, ea va reține un impozit de 3%. Conform estimărilor, impozitarea dobânzilor persoanelor fizice prin aplicare reținerii finale a impozitului în mărime de 3% ar genera venituri în buget de 24 milioane lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

46
Tagurile:
impozitare, Dobândă
Tematic
Un funcționar spune de ce Guvernul vrea să plafoneze taxele locale
De ce Guvernul a renunțat la ideea de a percepe taxa pentru drumuri la pompă


Загрузка...
Ștefan Gheorghiță

Medic: Informații despre condițiile de călătorie

61
(reînnoit 21:25 26.11.2020)
Ce informații trebuie să cunoască oamenii despre intrarea și traversarea teritoriului Republicii Moldova, dincolo de faptul că trebuie să se autoizoleze?
Medic: Informații despre condițiile de călătorie

În data de 23 noiembrie Ministerul Sănătății a actualizat lista statelor cu risc epidemic ridicat, pentru care se instituie carantina asupra persoanelor care sosesc din acestea în Republica Moldova.

Lista se actualizează o dată la 14 zile. Astfel, a fost impus regimul de autoizolare la intrarea persoanelor pe teritoriul Republicii Moldova care vin din 65 de țări. Printre acestea se numără Ucraina, România, Federația Rusă, Italia, Franța, Grecia, Israel și altele.

Potrivit șefului Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, persoanele revenite din statele cu risc epidemiologic ridicat trebuie să mai respecte unele condiții, pe lângă regimul de autoizolare.

"Cei care vin din aceste țări trebuie să se autoizoleze pe un termen de 14 zile și să respecte toate măsurile impuse de autorități. Persoanele trebuie să știe că dacă apar simptome caracteristice virusului COVID-19, trebuie să se adreseze imediat medicului de familie", a subliniat Ștefan Gheorghiță.

Totodată, specialistul a menționat că cei care au intenția să părăsească teritoriul Republicii Moldova trebuie să se documenteze foarte bine despre situația epidemică din țara în care pleacă, documentele pe care trebuie să le prezinte la frontieră și să dețină asigurare medicală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61
Tagurile:
frontiera, medic
Tematic
Veți sta în carantină dacă reveniți din aceste țări - lista actualizată


Загрузка...