Conform prevederilor legale din Moldova, minorul poate intra/ieși în/din Republica Moldova doar dacă este însoțit de unul dintre reprezentanții săi legali (copia certificatului de naștere a copilului în cazul dat ar putea fi solicitată la frontieră) sau de o persoană terță desemnat prin declarație notarială de unul dintre reprezentanții săi legali.
"Un părinte care însoțește copiii nu necesită acordul celuilalt părinte. Pentru un minor legea prevede doar nemijlocit acordul doar a unui părinte. Puteți pleca fără grijă la odihnă și reveni în Republica Moldova", a explicat avocatul Alexandru Iachimciuc.
Exemplele și situațiile în care Poliția de Frontieră solicită acordul celuilalt părinte pentru perioada de sejur sunt abuzive. Excepție poate fi dacă ulterior situația va decurge în existența unei deplasări cu domicilierea peste hotare.
Totodată, este important de menționat că aceste prevederi nu se referă la cetățenii moldoveni care dețin și cetățenia României, care, la tranzitarea teritoriului României, potrivit legislației române, li se solicită acordul celuilalt părinte.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș
În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", șeful Serviciului de monitorizare din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Marcela Ganea, a declarat că cei mai mulți șomeri înregistrați în anul curent sunt din mediul rural – circa 68 la sută, iar cei din mediul urban depășesc 30 de procente.
Potrivit specialistului, cei mai mulți șomeri sunt înregistrați în municipiul Chișinău, Ungheni și Drochia. Pe lângă cursurile de formare profesională, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă oferă intruiri la locul de muncă în cadrul unităților, aceasta fiind o măsură nouă de stimulare a celor care nu au o experiență în domeniu.
Comparativ cu anul precedent, numărul șomerilor a crescut cu 30 de procente.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", președintele Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării, Ian Feldman, a declarat că numărul plângerilor persoanelor discriminate în domeniul muncii este în creștere de la an la an.
Concedierea ilegală, neangajarea în cadrul unui concurs transparent și competitiv, încălcări înaine și după ieșirea din concediu de îngrijire a copilului sunt printre cele mai frecvente situații neplăcute cu care se confruntă cetățenii."De exemplu, atunci când revin din concediu de îngrijire a copilului, femeile sunt din nou reangajate la locul de muncă, însă cu un salariu mai mic. Practic în majoritatea cazurilor se întâlnesc asemenea situații", a subliniat specialistul.
A doua categorie de persoane tratate inegal sunt pensionarii. Mulți dintre ei sunt forțați de a demisiona de la locul de muncă, iar alții nu au nici o șansă de a se reangaja.
În anul 2020, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării a înregistrat aproape 300 de plângeri pe mai multe criterii.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREŞTI, 6 mart – Sputnik. În urma violențelor urbane care au afectat districtul La Duchère din Lyon, au avut loc noi ciocniri în suburbiile orașului, pe 5 martie, la Rillieux-la-Pape.
#Rillieux
— Charli☀️🦎 (@CharliB97783485) March 5, 2021
Tensions ce soir en banlieue de #Lyon à Rillieux-la-pape 69 après La Duchère hier et Beauvais en début de semaine
via @quenelle_delyon #Ma6TVaCraquerpic.twitter.com/2vlClfvlc3
Imagini cu mai multe mașini în flăcări au fost postate pe rețelele de socializare. Această izbucnire de violențe a avut loc și în sectorul Alagniers în contextul confiscărilor majore de droguri săptămâna aceasta, a afirmat primarul orașului, Alexandre Vincencet (LR), pe Twitter.
Violences urbaines de ce soir à Rillieux-la-Pape. Retrouvez ma réaction. #Rillieux #Rillieuxlapape pic.twitter.com/MMP5fSR2nO
— Alexandre VINCENDET (@AlexVincendet) March 5, 2021
„Un grup de delincvenți deosebit de mobili au degradat mobilierul stradal și au incendiat 12 vehicule parcate”, a scris primarul, care a adăugat că totul a durat doar aproximativ treizeci de minute.
Rillieux c’est devenu un cirque ce soir pic.twitter.com/uBV5Q97AQi
— houu_ (@lyonnaisse) March 5, 2021
Potrivit AFP, 13 autoturisme au fost incendiate. Le Figaro vorbeşte despre aproximativ 15 maşini incendiate.
30 de persoane au deteriorat mobilierul stradal și au atacat și ofiţeri de poliție, a declarat Thierry Suquet, viceprefectul pentru apărare și securitate, citat de Sputnik France. Totuşi, potrivit acestuia, deși tensiunile au fost „intense”, poliția a reuşit să restabilească liniştea.
Violences inacceptables à #RilleuxLaPape. L’intervention rapide de @PoliceNat69 & de la #PoliceMunicipale a permis un retour au calme. Le préfet délégué T.SUQUET & le maire se sont rendus sur place. La présence policière sera renforcée pour garantir la sécurité des habitants. pic.twitter.com/thcp8CZAFK
— Préfet de région Auvergne-Rhône-Alpes et du Rhône (@prefetrhone) March 5, 2021
Poliția a reușit să identifice și să aresteze imediat șase persoane, a adăugat acesta. „Condamnăm cu fermitate aceste violențe inutile, care provoacă tulburări în oraș. Facem apel la toată lumea să îşi păstreze calmul”, a spus viceprefectul. Primarul a avut aceeași reacție pe contul său de Twitter.
Prima seară de violențe urbane a avut loc într-un cartier din Lyon, La Duchère, unde au fost incendiate mașini și coșuri de gunoi. Primăria a precizat că incidentele ar putea avea legătură cu un accident de scuter care a avut loc cu o zi înainte.
Un băiat de 13 ani aflat pe un scuter a fost rănit în cartier, fiind urmărit de o mașină de poliție nemarcată. Nu purta cască, iar în prezent se află în comă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova