Raisa Ghilan

Vor crește sau vor descrește salariile judecătorilor după reforma salarială

198
(reînnoit 15:22 10.12.2018)
Șeful Direcției politici salariale și monitorizarea angajaților în sectorul bugetar la Ministerului Finanțelor, Raisa Ghilan, a explicat în studioul radio Sputnik Moldova ce se va întâmpla cu salariile judecătorilor în contextul implementării noii legi cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Funcționarul de la Ministerul Finanțelor a dat de înțeles că nu vor fi diminuate salariile angajaților din domeniului justiției, dar nu vor fi nici majorări la această etapă. Raisa Ghilan a precizat că  pentru judecători și procurori s-a stabilit cea mai mare valoare de referință de 2500 de lei. Aceasta ar permite ca salariile respectivilor funcționari să nu descrească ceea ce este astăzi. Reprezentantul Ministerului  Finanțelor a explicat de a fost făcut acest pas.

“După poziționarea lor în gradul de salarizare, lefurile calculate ale judecătorilor puteau să fie mai mici decât cele actuale fiindcă ei au beneficiat de o lege specială unde salariile erau indexate anual, în funcție de evoluția salariului mediu pe economie. Dacă salariul în economie creștea cu 15%, atunci automat acele categorii beneficiau de aceste majorări. După ce s-au poziționat toți în aceeași grilă, judecătorul primește același salariu pe care l-a avut. Problema a apărut cu acei angajați care intră în sistem. Spre exemplu, dacă un judecător pleacă din funcție, cel care vine în locul lui beneficiază de un salariu mai mic de două ori. Și atunci, ca să nu avem riscul că vom rămâne fără cadre în sistemul judiciar, s-a decis, pe o perioadă de tranziție, de ridicat valoarea de referință pentru a menține aceleași salarii în sistem”, a punctat Raisa Ghilan

Anterior, Ministerul Finanțelor a declarat că judecătorii nu pot avea salarii în baza legii speciale pentru că acest lucru ar da peste cap reforma. Pe de altă parte, Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au declarat că optează pentru menținerea legii speciale privind salarizarea judecătorilor și procurorilor, menționând că nu poate fi aprobată o lege în detrimentul sistemului existent, deoarece aceasta prevede o diminuarea salariilor judecătorilor și a personalului tehnic.

Autor: Eduard Maciac

198
Tagurile:
judecatori, reforma salarizării
Tematic
Judecătorii țin cu dinții să aibă salarii de 30 de mii și cheamă Guvernul în judecată
Raisa Ghilan: Cine va pierde și cine va câștiga în urma reformei salarizării


Загрузка...