Eugenia Bejan și Lilia Tcaci

Elevii și profesorii, invitați participe la o altfel de oră de programare

1144
(reînnoit 15:10 04.12.2018)
Mișcarea globală "Ora de Programare" se desfășoară simultan în 180 de țări și are scopul de a-i învăța pe copii, dar și pe adulți să studieze bazele programării. Astfel, Biblioteca Națională pentru Copii "Ion Creangă" organizează ore de programare pentru clase de elevi în perioada 3-9 decembrie.
Elevii și profesorii, invitați să participe la o altfel de oră de programare

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", secretarul Consiliului Biblioteconomic Național, Eugenia Bejan, și coordonatoare de proiecte Lilia Tcaci au oferit mai multe informații despre organizarea campaniei "Ora de Programare", desfășurată în bibliotecile din țară.

Potrivit Liliei Tcaci, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” organizează și coordonează acest eveniment pentru al doilea an. Anul trecut mai multe biblioteci și instituții de învățământ au fost implicate în această campanie. În 2017 au fost peste 2800 de participanți: elevei, părinți, bunici și cadre didactice.

"Este o inițiativă pe care am organizat-o anul trecut în cadrul unui program inovator pe care l-am implementat în mai multe biblioteci din țară. Ideea a venit în urma unei vizite de studiu pe care am avut-o în Statele Unite ale Americii și am văzut experiența unor biblioteci care organizează activități de inițiere în programare. În 2017, 12 biblioteci pentru copii din țară au acceptat această provocare", a declarat Lilia Tcaci, coordonatoare de proiect.

Totodată, Bejan Eugenia a menționat că tehnologiile informaționale sunt instrumente pe care fiecare trebuie să le posede pentru a obține cunoștințe. Această campanie de programare are scopul de a-i ajuta pe copii să-și dezvolte anumite abilități.

"La ora de programare este utilizată o metodă atractiv vizuală, interesantă și dinamică pentru elevi. Copiilor le place să participe la aceste ateliere pentru că învață să creeze ceva nou. Aceste activități dezvoltă în primul rând logica gândirii", a menționat Bejan Eugenia, secretarul Consiliului Biblioteconomic Național.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

1144
Tagurile:
bibliotecă, programare, Moldova
Tematic
Promovarea literaturii poloneze, la biblioteca "Adam Mickiewicz" din Capitală
Consemnarea Zilelor Științei se va desfășura în premieră la Biblioteca Națională
Câte cărți trebuie să citești ca să ajungi un om cu adevărat cult și inteligent
Luminița Suveică

Dureri de cap și oboseală: Cum înfrunți astenia de toamnă

82
(reînnoit 20:48 19.09.2020)
Toamna este sezonul asteniei - afecțiune caracterizată printr-o stare de epuizare și oboseală a organismului, cauzată de schimbarea anotimpului, căreia i se adaugă stări de melancolie și, în cazurile mai grave, chiar episoade depresive.
Dureri de cap și oboseală: Cum să depășiți astenia de toamnă

Zile mai scurte, temperaturi tot mai scăzute şi peisaje care îndeamnă la melancolie. Reducerea intensităţii luminii provoacă diverse schimbări în organism: scade producţia de serotonină, considerat hormon al fericirii, vitamina D se asimilează mai greu, iar deficitul ei este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietăţii. Lipsa acestei vitamine stimulează producţia de melatonină, considerat hormon al somnului. 

Somnolenţa prelungită, insomniile, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia şi predispoziţia pentru răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă.

Deși această afecțiune poate trece în câteva săptămâni, când organismul se obișnuiește cu noul anotimp, există câteva posibilități de a grăbi acest proces de adaptare și de a preveni simptomele care pot afecta activitatea zilnică.

"În această perioadă imunitatea este mai scăzută, de aceea principalul mod prin care putem influența lucrurile spre bine este alimentația. Recomandarea mea este să consumați cât mai multe alimente bogate în vitamina C, magneziu, Vitamina E, fier și calciu. Consumați legume și fructe proaspete și respectați un regim echilibrat de somn", a menționat doctorul în medicină Luminița Suveică.

Ea menținează că plimbările în aer liber, activitățile sportive, gândirea pozitivă și practicarea unui hobby pot fi cele mai bune remedii pentru astenia de toamnă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

82
Tagurile:
Vitamine, simptome, dureri de cap, astenie, toamnă
Tematic
Vitamina B modulează un răspuns imun: ar putea trata COVID-19 - studiu


Загрузка...
Vadim Ceban

Mai multe localități vor fi racordate la rețeaua de gaze

48
(reînnoit 19:42 19.09.2020)
În Moldova există raioane în care doar 20 la sută dintre gospodării sunt racordate la rețeaua de gaze, pe când în altele proporția este de 90 procente. Care este motivul acestui decalaj am aflat de la președintele consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban.
Moldovagaz: Mai multe localități din țară vor fi gazificate

În cadrul emisiunii "Logica Puterii" de la Sputnik Moldova Vadim Ceban a declarat că anterior exista un program de racordare la rețeaua de gaze, asigurat și executat doar din bugetul public, iar Moldovagaz nu avea împuternicirea și posibilitatea să investească în gazoducte - această responsabilitate îi revenea statului.

În prezent, în unele localități gradul de racordare a gospodăriilor la rețeaua de gaze nu ajunge nici la 25 de procente. De exemplu, din 20 de localități dintr-un raion, doar cinci sunt racordate la sistemul centralizat. O soluție în acest sens pot fi gazoducetele interrurale.

"De mai mulți ani și Moldovagaz poate investi în proiecte de construcție în baza gazoductelor interrurale. Din perspectiva liberalizării pieței fiecare, consumatorul are posibilitatea să-și aleagă furnizorul, fie Moldodovagaz, fie un alt furnizor. Din observațiile noastre, există mare cerere pentru gazul natural și aceasta va crește pentru că deja devine mai disponibil, inclusiv din punct de vedere al prețului", a declarat în studioul Sputnik Vadim Ceban.

Mai mult, în anul 2021 Moldovagaz își propune să construiască patru gazoducte interrurale din contul fondurilor instituției. Acestea vor apărea în raioanele Glodeni, Fălești, Sângerei și Telenești.

"Planificăm în anul ce urmează să investim și să dezvoltăm în mai multe localități rețelele interrurale, să construim gazoducte, iar inițiativa este susținută și de ANRE", a subliniat el.

De menționat este că în acest an programul investițional pentru racordare la rețeaua de gaze a crescut de la 18 milioane de lei până la 50 milioane, iar în anul viitor ar putea ajunge până la 100 milioane de lei – o premieră pentru Republica Moldova, a adăugat Ceban.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
gazoduct, MoldovaGaz, gaz


Загрузка...