Anatolie Goncear, preot Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi”

Călăuziri pentru ținerea postului și rolul lui în viața credincioșilor

140
(reînnoit 17:41 28.11.2018)
Din 28 noiembrie, creștinii ortodocși din Moldova au intrat în Postul Nașterii Domnului. Părintele Anatolie Goncear ne spune cum trebuie să ne comportăm în această perioadă cu noi înșine și față de cei din jur.
Călăuziri despre post și rolul lui în viața credincioșilor

Postul Crăciunului durează 40 de zile și se încheie la 7 ianuarie, când credincioșii ortodocși sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi. Creștinii care sărbătoresc Crăciunul pe data de 25 decembrie, au intrat în Postul Nașterii Domnului pe data de 15 noiembrie.

Preotul Anatolie Goncear explică că postul nu semnifică momentul de care trebuie să fim speriați sau în care luăm niște atitudini categorice împotriva la ceva: ”postul este un fel de a fi tu însuți, cu cei din jur și cu Dumnezeu”, spune părintele.

Potrivit preotului, postul trebuie ținut în așa fel, încât să ai spor duhovnicesc, deoarece, adesea, este înțeles în funcție de rolul pe care îl are Dumnezeu în viața fiecăruia și atunci când El lipsește - regula postului devine superficială.

”Omul când aude de post înțelege că trebuie să se abțină de la mâncare. Nu trebuie să ignorăm existența sufletului nostru, faptele, comportamentul, bunătatea. Lumea încearcă să facă din post o dietă și nu o vindecare a sufletului. Străduite să nu mănânci măcar carne dacă e vorba de mâncare, dacă nu te poți abține de la mâncare abține-te de la vorbă multă, străduite să vorbești frumos cu familia, să ierți, să nu vorbești nici o prostie, să nu ridici vocea, să fii milostiv. Depune efort să devii mai bun”, i-a îndemnat pe creștini părintele Anatolie Goncear.

Totodată, părintele Anatolie a subliniat că, în această perioadă, spovedania și împărtășania trebuie să o facem fără să ne gândim că îndeplinim o condiție a postului pentru că ”cel care îndeplinește condiția se joacă cu regula, dar nu regula mântuiește, nu ne salvează regula, dar ne salvează credința”.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

140
Tagurile:
post, Moldova
Tematic
Începe Postul Crăciunului: Ce avem voie să mâncăm și ce nu avem voie
Calendar Ortodox: Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului
Sfaturi duhovniceşti: Cu ce gânduri trebuie să începem postul
Ana Codreanu

Suicidul în rândul copiilor: Cauze și metode de prevenire

40
(reînnoit 07:38 18.09.2020)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", medicul-psihiatru pentru copii Ana Codreanu a vorbit despre cauzele suicidului printre copii și măsurile de prevenire a fenomenului.
Suicidul în rândul copiilor: Cauze și metode de prevenire

Datele privind fenomenul suicidului în Moldova sunt alarmante. În fiecare an, aproximativ 500 de persoane își curmă viața recurgând la suicid. Îngrijorător este faptul că acest gest îl comit tot mai mulți copii și adolescenți.

Potrivit medicului-pishiatru Ana Codreanu, patologiile psihice (depresia ș.a.) sunt printre esențilele cauze ale suicidului în rândul adolescenților, urmate de alți factori precum ar fi neglijența din partea celor apropiați sau abuzul. Astfel a descris specialistul comportamentul copiilor care au gânduri suicidare.

"Sunt niște semne care ne arată că ceva nu este în regulă. Neglijarea înfățășirăii personale, schimbări în comportament, fuga de acasă, consumul de alcool sau droguri, dezinteres față de activitățile care-i aduceau plăcere, declin în activitatea școlară, simptome somatice (dureri de cap, dureri de stomac) – toate acestea ar trebui să le dea de gândit părinților", a declarat pentru Sputnik Ana Codreanu.

Mai mult, specialistul a remarcat faptul că cel mai frecvent tentativele și ideile de sucid apar la adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12-15 ani, atunci când în organismul lor au loc schimbări hormonale.

Totuși, sinuciderea în rândul copiilor ar putea fi prevenită, dacă adulții nu ar ignora simptomele comportamentului suicidar.

"Pentru a preveni aceste situații tragice este important să comunicați zilnic cu copilul. Dacă observați schimbări majore în comportamentul lui adresați-vă la specialiști. Fie la psihologul de la școală, apelați la serviciile altor specialiști din domeniu, fie la cele 41 de centre prietenoase tinerilor sau la centrele de sănătate mintală", a menționat medicul-psihoterapeut.

Totodată, Ana Codreanu susține că indiferent de vârstă, fiecare om are nevoie de comunicare și dragoste din partea celor apropiați. Indiferența din partea familiei, lipsa de atenție și socializare poate avea un impact negativ asupra stării psiho-emoționale a multor persoane, în special, asupra copiilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
psiholog, copii, suicid


Загрузка...
Viorel Sochircă

Averile funcționarilor publici: Descoperirile ANI

112
(reînnoit 19:17 17.09.2020)
Autoritatea Națională de Integritate a pornit o serie de măsuri privind declarațiile de avere mai multor funcționari publici. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "Logica Puterii".
Averile funcționarilor publici: Descoperirile ANI

Să declari că te plimbi cu mașina vecinului, să cumperi case și apartamente cu câteva mii de lei, dar care, de fapt, valorează zeci sau chiar sute de mii de euro, se pară că, este o normalitate pentru Republica Moldova. Acest  lucru a declarat șeful Direcției Evaluare, Prevenire și Implementare a Politicilor din cadrul Autorității Naționale de Integritate, Viorel Sochircă.

"Este de mirare când deschizi o declarație și vezi că funcționarul are un salariu decent, la fel și soția acestuia, dar ei declară valoarea automobilului de patru mii de lei. Misiunea inspectorului din cadrul Autorității Naționale de Integritate este să stabileasă dacă nu este o diferență substanțială între veniturile realizate de către subiect și bunurile care au fost dobândite pe parcursul deținerii unei funcții publice", a spus Viorel Sochircă.

Potrivit lui, lacunele din legislație, dar și mușumalizările la care recurg unele persoane publice contribuie la faptul ca acțiunile întreprinse în cadrul controalelor efectuate de ANI să nu aibă mari rezultate.

"Dacă nu vor fi intreprinse măsuri, atunci și în continuare vom avea demnitari care își procură mașini cu cinci mii de lei și au averi pe care nu le pot motiva", a subliniat Viorel Sochircă.

Ce soluții propune Viorel Sochircă aflați din emisiuniunea "Logica Puterii".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

112
Tagurile:
funcționari publici, ANI, avere


Загрузка...
Ion Nicolaescu

Ion Nicolaescu reușește o dublă de senzație în Liga Europei

0
DAC Dunajska Streda s-a calificat în runda a treia preliminară a Ligii Europa după 5-3 cu Jablonec. Omul meciului a fost atacantul moldovean Ion Nicolaescu, transferat o zi mai devreme la campioana Slovaciei.

CHIȘINĂU, 18 sep – Sputnik, Ștefan Ursu. Intrat pe teren în minutul 78, Nicolaescu a dus meciul în prelungiri în minutul 85 și a marcat pentru 4-3, în minutul 96, cu un șut superb din interiorul careului. În runda următoare, DAC va juca cu LASK.

Un alt internațional moldovean, Mihail Caimacov a pasat decisiv la primul gol al echipei Olimpija Ljubljana, dar vicecampioana Sloveniei a cedat în prelungiri în fața lui Zrinjski cu 2-3.

De prelungiri a avut nevoie și Partizan Belgrad pentru a trece de Sfântul Gheorghe.

Singurul gol al partidei de la Chișinău a fost marcat din penalty de fostul jucător a lui CSKA Moscova, Bibras Natcho, în minutul 104.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Liga Europei, fotbal
Tematic
Ion Nicolaescu nu va fi golgheter în Belarus: Iată cu cine a semnat


Загрузка...