PS Ioan Moșneguțu, Episcop de Soroca

Sfaturi duhovniceşti: Cu ce gânduri trebuie începem postul

669
(reînnoit 18:00 26.11.2018)
Miercuri, 28 noiembrie, începe Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către toți credincioșii - iată câteva sfaturi duhovnicești la început de post, rostite de Episcopul Ioan de Soroca.

Postul Crăciunului durează 40 de zile și se încheie la 7 ianuarie, când credincioșii ortodocși sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi. Creștinii care sărbătoresc Crăciunul pe data de 25 decembrie, au intrat în Postul Nașterii Domnului pe data de 15 noiembrie.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Radio Sputnik Moldova, Episcopul de Soroca, Prea Sfințitul Ioan Moșneguțu , a explicat prin ce se deosebește Postul Nașterii Domnului de celelalte posturi de peste an și care sunt lucrurile de care trebuie să ținem cont mai întâi de toate.

”Dintre cele patru posturi din crugul anului bisericesc, postul Nașterii Domnului este al doilea ca durată. Este postul care precedă praznicul domnesc, evenimentul biblic al nașterii Pruncului Mântuitor și ne îndeamnă pe noi, credincioșii, să exersăm în cele spirituale în mod mai deosebit, să fim prezenți în biserică, să ne îndeletnicim cu spovedania și unirea cu Hristos în chip euharistic. Să intensificăm în această perioadă acțiunile caritabile, actele de milostenie, să fim mai des cu mâna pe Dumnezeiasca Scriptură, să lecturăm din cărțile sfinte, să sprijinim persoanele cu deficiențe, să fim aproape de semenii noștri”, a declarat Episcopul de Soroca.

Episcopul de Soroca, Prea Sfințitul Ioan Moșneguțu, a declarat că perioada Postului Nașterii Domnului este una de bucurie, întrucât precedă această măreață sărbătoare a nașterii Domnului Iisus Hristos, perioadă în care noi, creștinii ortodocși din spațiul autohton moldovenesc, avem atâtea tradiții, atâtea rânduieli liturgice, atâtea obiceiuri culturale frumoase pe care le promovăm în societate.

Postul Crăciunului este mai ușor față de cel al Paștelui, având multe dezlegări la peste, ulei și vin. În acest post se obișnuiește ca toți credincioșii să postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile se dezleagă de untdelemn, pește și vin.

Autor: Cristina Baș

669
Tagurile:
Crăciun, Post, Moldova
Tematic
Interviu în exclusivitate: Mesaj puternic pentru politicieni și popor
Începe Postul Crăciunului: Ce avem voie să mâncăm și ce nu avem voie


Загрузка...