Octavian Grigoriu

La Căușeni a fost deschis un cinematograf în memoria regretatului actor Grigore Grigoriu

353
(reînnoit 14:06 13.11.2018)
Locuitorii din Căușeni vor putea merge iarăși la cinema chiar în orașul lor, după ce 30 de ani au fost lipsiți de această posibilitate. Cinematograful a fost deschis după mai bine de nouă ani cât s-a aflat în reconstrucție și poartă numele regretatului actor Grigore Grigoriu, Acesta a fost inaugurat la data de 6 noiembrie, în orașul Căușeni, localitatea de baștină a artistului.
La Căușeni a fost deschis un cinematograf în memoria regretatului actor Grigore Grigoriu

Deschiderea cinematografului din Căușeni a fost posibilă datorită investițiilor făcute de fiul actorului, Octavian Grigoriu, care și-a văzut visul împlinit după aproape un deceniu cât a fost reconstruit cinematograful vechi din localitate.

"Pentru a redeschide acest cinematograf am vândut mașina tatălui, vila tatălui, apartamentul în care am trăit împreună. Încet, încet am ajuns la final și cred că s-a meritat această investiție. Investițiile pentru reconstrucție sunt doar ale mele. Am primit promisiuni verbale din partea Ministerului Culturii, care au zis că vor contribui și ei pentru deschiderea cinematografului. Sper să fie onorate", a menționat  Octavian Grigoriu în studioul radio Sputnik Moldova.

De două ori pe săptămână, la cinematograful "Grigore Gheorghiu" vor fi proiectate diverse filme, iar intrarea deocamdată este liberă. Totodată, teatrele din Capitală își vor putea prezenta acolo spectacolele.

"Lecturile audiovizuale formează personalitatea foarte puternic și profund. De aceea eu cred că aceste lecturi vor contribui la o culturalizare a publicului din Căușeni. Sperăm să inspirăm și să familiarizăm publicul spectator din Căușeni cu ceea ce se numește raza magică a filmului. Totodată, actorii teatrului ”Luceafărul” au jucat deja trei spectacole pe scena cinematografului din Căușeni", a adăugat Octavian Grigoriu.

Regretatul actor Grigore Grigoriu a devenit cunoscut după rolul din pelicula "O şatră urcă la cer". Artistul a dus faima filmului moldovenesc departe de hotarele țării. În 1977, la Festivalul Internațional de Film de la Praga, el s-a ales cu premiul pentru cel mai bun rol masculin. Artistul s-a filmat în peste 50 de pelicule și a primit numeroase trofee pe parcursul celor peste 40 de ani de activitate. Gheorghe Grigoriu s-a stins din viață în 2003, la vârsta de 62 de ani.

Autor: Cristina Baș

353
Tagurile:
actor, cinematograf, Căușeni, Moldova
Tematic
(VIDEO) Filme moldovenești excepționale. Să nu spui că nu le-ai privit și tu
Filmul „O șatră urcă la cer” ar fi putut avea cinci episoade
Dumitru Grosei, despre industria cinematografică din Moldova
Stephen King a numit cel mai bun film din istoria cinematografiei
Valentina Casian

Primar: Prin plafonarea taxelor locale Guvernul ne are de neputincioși

14
(reînnoit 15:29 01.12.2020)
Primarul orașului Strășeni, Valentina Casian, spune că noua politică fiscală aprobată de Guvern, unde se propune și plafonarea taxelor locale, va debusola și mai mult activiatea administrațiilor locale.
Primar: Prin plafonarea taxelor locale Guvernul ne are de neputincioși

Războiul dintre autoritățile centrale și aleșii locali continuă. Mărul discordiei este intenția Guvernului, prin politica fiscală, de a plafona taxele locale, iar asta îi nemuțumește pe primari, care au protestat recent la Guvern și la Ministerului Finanțelor. Primarul orașului Strășeni, Valentina Casian, a declarat pentru Sputnik Moldova că, prin semnalele date de Guvern, primarii sunt considerați incapabili de a elabora o politică fiscală la nivel local și de a avea o relație prietenoasă cu mediul de afaceri.

„Trebuie să fie în prim planul interesul general al comunității și nu ar unor cercuri înguste, ceea ce am simțit noi în acest document. Orice decizie luată de autoritatea centrală trebuie să fie bine argumentată, însoțită de o analiză de impact, ori ceea ce propune Guvernul miroase a protecționism. Consider că nu există nici un argument de a plafona taxele locale, iar cei de la Guvern nu au putut să ne prezinte un argument economic în favoarea acestui concept. Fiecare guvern vine cu politica sa fiscală, iar asta debusolează și mai mult activitatea autorităților locale”, a precizat Valentina Casian.

Conceptul privind plafonarea taxelor locale se regăsește în proiectul politicii bugetar-fiscală aprobată de Guvern. Mai multe asociații de afaceri au semnat o declarație publică în susținerea autorităților de a plafona taxele locale, care, în opinia lor, are drept scop asigurarea previzibilității și predictibilității activității de întreprinzător. Proiectul politicii fiscale pentru anul 2021  urmează să fie examinat de Parlament.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

14
Tagurile:
politica fiscală, Primari
Tematic
Sandu, despre protestul primarilor față de plafonarea taxelor
Politica bugetar-fiscală și vamală a fost aprobată de Guvern


Загрузка...
Iurie Pânzaru

Intoxicațiile cu ciuperci: Consecințele pot fi fatale

39
(reînnoit 21:18 30.11.2020)
Crește numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci. Doar în decurs de o săptămână, peste 20 de persoane au ajuns în stare gravă la spital după ce au consumat acest produs.
Intoxicațiile cu ciuperci: Consecințele pot fi fatale

De la începutul anului curent Agenția Națională pentru Sănătate Publică a înregistrat 190 de cazuri de intoxicare cu ciperci, fiind afectate 270 de persoane. Doar în perioada 16-25 noiembrie au fost semnalate 23 de cazuri cu afectarea a 62 de persoane, dintre care 11 copii, iar patru oameni au murit. Despre acest lucru a anunțat șeful Direcției Protecția Sănătății Publice din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Iurie Pânzaru.

Potrivit lui, cele mai multe cazuri se înregistrează în raioanele Orhei, Telenești, Florești, Nisporeni – regiunile situate în preajma suprafețelor împădurite.

"Sunt foarte mutle cazuri când părinții merg la cules ciuperci cu copiii. Odată cu venirea ploilor ambundente a început să crească vertiginos numărul de cazuri. De exemplu, într-o singură familie din raionul Orhei s-au intoxicat 7 persoane, la Telenești cinci membri ai unei familii și șirul continuă", a semnalat Iurie Pânzaru.

Pentru a evita intoxicarea cu ciuperci, specialistul a venit cu recomandarea ca acestea să fie procurate doar din locuri autorizate și nu de pe marginea drumurilor.

Totodată, ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma rampelor de gunoi sunt toxice.

"Acestea absorb toate substanțele murdare și toxice, care mai apoi nimeresc în organism, iar consecinețe pot fi fatale", a subliniat interlocutorul.

De mențioant este că ANSP atenționează că ciupercile sunt interzise în alimentația copiilor. La fel, nu este recomandat ca bucatele din ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 ore. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
ANSP, intoxicație, ciuperci
Tematic
Sezonul otrăvirilor cu ciuperci: Specialiștii bat alarma


Загрузка...
Serghei Lavrov

Lavrov a comentat solicitarea lui Sandu privind retragerea trupelor ruse din Transnistria

73
(reînnoit 17:28 01.12.2020)
Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei Serghei Lavrov a comentat declarația președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, privind retragerea forțelor de menținere a păcii din Transnistria.

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Șeful diplomației ruse consideră că retragerea pacificatorilor ruși din stânga Nistrului nu va soluționa diferendul transnistrean.

„Este dificil să înțelegem ce anume a avut în vedere doamna Sandu atunci când a anunțat necesitatea retragerii forțelor ruse de menținere a păcii, dar faptul că acest lucru nu va duce soluționarea conflictului este cert. Cu greu putem accepta o astfel de solicitare destul de iresponsabilă”, a declarat Serghei Lavrov. 

Oficialul a reamintit, de asemenea, că Rusia a reușit să retragă din regiune aproximativ jumătate din munițiile Armatei a 14-a sovietice depozitate la Kolbasna între 2001 și 2003, în perioada în care relațiile dintre autoritățile moldovenești și administrația transnistreană s-au îmbunătățit.

El a menționat, de asemenea, că ministrul rus al Apărării, Sergei Șoigu, și-a anunțat deschiderea de a utiliza munițiile pe loc.

"Acest lucru necesită cooperarea părților și, în primul rând, voința Chișinăului și Tiraspolul", a subliniat ministrul rus de externe.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tagurile:
Transnistria, Maia Sandu, Serghei Lavrov


Загрузка...