Pe 26 octombrie 2018 s-a desfășurat Conferința științifico-practică Internațională „Formarea inițială și continuă a psihologilor în domeniul protecției copilului față de violență”. Scopul conferinței constă în schimbul de experiență într-un mediu profesional și academic între psihologi, lectori universitari, cadre didactice, managerii instituțiilor de învățământ preuniversitar și preșcolar, cu idei moderne și tehnologii practice în prevenirea violenței și formarea specialiștilor în domeniu.
La conferință au participat specialiști din Belarus, România, Ucraina și Israel. În cadrul conferinței au fost proiectate trei workshop-uri practice, care, de fapt, au fost miza principală a conferinței pentru a demonstra că violența poate fi diminuată.
"În cadrul conferinței am venit să facem schimb de idei inovative pe care le-am căpătat în cadrul laboratorului. Prin această conferință am vrut să facem un schimb de practici și idei între comunitatea științifică internațională și națională și să demonstrăm că problema poate fi soluționată", a relatat Sergiu Sanduleac.
Pe parcursul lunilor ianuarie – mai 2018, angajații din sistemul educațional au raportat 4802 cazuri de violență asupra copilului care au avut loc în familie, școală sau în alte locuri și servicii din comunitate. Potrivit raportului generalizat pentru semestrul II al anului de studii 2017-2018 privind cazurile raportate de violență asupra copilului, cele mai multe cazuri, 223, se referă la violența fizică, alte 1351 – la violența emoțională, iar 1123 – la neglijare.
Sergiu Sanduleac este de părerea că în foarte multe instituții nu există o conlucrare între părinte, cadru didactic și psiholog.
"Calitatea nu constă doar în aspectul intelectual, pentru că la baza lui sunt în primul rând, aspecte psihologice referite la comunicare. Astfel, dacă noi vom soluționa problema respectivă, și randamentul rezultatelor obținute la învățătură va crește", a conchis Sanduleac.
Potrivit lui Sergiu Sanduleac, cea mai manifestată formă de violență asupra copiilor la etapa actuală este violența emoțională.
"Un strigăt la copil este considerat deja violență emoțională. Aceasta se realizează într-o manieră agresivă și dură de comunicare cu copilul. Părintele trebuie să posede multă răbdare și să-și schimbe stilul de comunicare cu copilul. Dacă părintele a comunicat prin țipete sau constrângere, copilul reacționează doar la acest stil de discuție. El nu mai însușește altă formă de comunicare și adesea această situație reflectă diminuarea stimei de sine", a punctat invitatul.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș
În perioada 18-28 februarie, Agenția Națională Transport Auto în comun cu Inspectoratul Național de Securitate Publica au efectuat operațiuni de monitorizare și control în autogări, pe traseele naționale, cât și în localitățile din Republica Moldova. Despre acest lucru a anunțat în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" specialistul principal, responsabil pe domeniul informare şi comunicare cu mass-media, Dmitri Prohniţchi.
Potrivit lui, în cadrul operațiunilor s-a constatat că, în mare parte, măsurile ce țin de purtarea măștilor de protecție a conducătorilor auto și pasagerilor, dotarea mijloacelor de transport cu dezinfectanți se respectă.
"În mare parte măsurile de protecție stabilite de Comisia Națională de Sănătate Publică se respectă. De câte ori am efectuat controale nu au fost depistate abateri semnificative", a subliniat Dmitri Prohnițchi.
De menționat este că în data de 1 martie curent Ministerul Sănătății a organizat ședința Grupului de lucru intersectorial privind măsurile de protecție și prevenire a răspândirii infecției COVID-19, în cadrul căreia s-au discutat problemele în sănătate publică, inclusiv problema aglomerării în transportul public local și municipal.
Astfel, Agenția Națională Transport Auto a solicitat administrațiilor publice vizate să întreprindă măsuri pentru redresarea situației la rutele locale și municipale. La rândul lor, operatorii de transport rutier urmează să mărească numărul de autobuze în orele de vârf sau să antreneze autobuze cu capacitate mare de îmbarcare, să ajusteze orarul de circulație, dar și să micșoreze intervalul între cursele efectuate, susține instituția.
ANTA și INSP vor continua operațiunile comune privind monitorizarea și informarea persoanelor fizice și juridice implicate la prestarea serviciilor publice în transportul rutier de persoane, precum și întreprinderilor ce desfășoară activități conexe transportului rutier, în vederea respectării măsurilor de prevenire și răspândire a infecției COVID-19.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", medicul generalist Iurie Cușnir a explicat că pacienții ce suferă de obezitate fac parte din lista celor mai vulnerabile categorii de persoane ce riscă să dezvolte o formă severă de COVID.
"Spre exemplu, în Franța peste 50 procente din pacieneții obezi au ajuns în terapia intensivă, iar în Marea Britanie 70 la sută. Maladia a avut consecințe grave pentru această categorie de persoane, inclusiv a adus în multe cazuri la decese", a subliniat Iurie Cușnir.
Mai mult, medicul a remarcat că în timpul pandemiei oamenii au făcut mai puțină mișcare, au fost predispuși stresului, iar în lipsă de activități au consumat mai multe alimente bogate în grăsimi. Toți acești fatori au contribuit la creșterea masei corporale.
Potrivit lui Iurie Cușnir, obezitatea poate duce la la diabet, infarct, atac cerebral sau chiar boli oncologice. Alimentația sănătoasă, practirarea exercițiilor fizice cu regularitate și consumul de lichide reduce semnificativ riscul de a adăuga mai multe kilograme.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 3 mart – Sputnik. Medicii din Moldova au început să fie vaccinați de marți, 2 martie, împotriva COVID-19. Ei ai fost imunizați cu preparatul AstraZeneca, produs în Coreea de Sud.
Primul dintre cei vaccinați în țara noastră a fost Alexandru Botizat, șeful departamentului anestezie și terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican. El a povestit în cadrul emisiunii Sputnik MATINAL la cum se simte acum, după ce au trecut aproape 24 de ore de la vaccinare.
Întrebat dacă medicii au avut anumite temeri în ceea ce ține de vaccinare , medicul a spus că cea mai mare temere a medicilor este prin prisma pacienților gravi de la terapie intensivă și gândul să nu ajungă și ei acolo. ”Știind despre impactul devastator al acestei boli asupra organismului, moi ne rugam să vină mai repede acest vaccin”, a spus medicul.
Când va putea fi oprit lanțul infectărilor: Declarația șefului de la Urgență - Video>>>
El a menționat că sunt descrise o sumedenie de reacții și nu se poate face abstracție de ele, dar sunt cunoscute și datele oficiale ale OMS, și trebuie să ne informăm din surse credibile, astfel că medicii moldoveni au fost asigurați că nu există motive de îngrijorare, sun reacții ca la orice alte vaccinuri, a explicat Alexandru Botizat, menționând că nu a fost pus la îndoială gradul de eficiență al vaccinului, și nici nu au exagerat acele complicații care ar putea inerveni.
La aproape de 24 de ore de la vaccinare, medicul a spus că se simte bine și este plin de optimism. El a menționat că s-a simțit în momentul în care a fost primul imunizat în pielea lui Iurii Gagarin, explorând acest ”cosmos al vaccinării”.
”Sunt niște semne locale, semne de slăbiciune ușoare pe care le-am așteptat de fapt, ceea ce înseamnă că vaccinul este activ, are efect. Și colegii mei care s-au vaccinat au spus că au avut aseară un pic de slăbiciune, și un pic de durere la locul injectării, dar în linii generale starea este de nota 10. Optimismul acoperă de fapt totul”, a relatat primul vaccinat din țara noastră
Medicul a mai a spus că toți medicii vaccinați sunt optimiști și asta le dă speranță și încredere.
La Spitalul Clin Republican au fost vaccinate ieri în total în jur de 140 de persoane – medici, asistenți medicali, infirmieri de la terapie intensivă și medici implicați în tratamentul COVID.