Oleg Luchian

Anunțul experților imobiliari: Ce se va întâmpla cu prețul la apartamente

575
(reînnoit 10:28 06.11.2018)
Expert imobiliar: în următoarele luni vor fi date în folosință mai multe blocuri de locuințe. Vezi cum va fi influențată piața imobiliară.
Anunțul experților imobiliari! Ce se va întâmpla cu prețul la apartamente

Sfârșitul anului ar putea aduce și prețuri mai mici la apartamentele din Chișinău. Expertul imobiliar Oleg Luchian spune că în următoarele luni urmează să fie date în folosință mai multe blocuri de locuințe, fapt ce va duce la o micșorarea prețului la apartamente.

„La sfârșitul anului s-ar putea să asistăm la o micșorare a prețului la apartamente. Asta, datorită faptului că pe la sfârșitul anului urmează să fie date în folosință noi blocuri de locuințe. Va fi o ofertă destul de mare, respectiv, și prețul se va micșora, deoarece prețurile depind de concurența de pe piața. Cu cât mai multe blocuri de locuințe sunt date în folosință, cu atât oferta este mai mare, iar prețul este mai mic”, a declarat Oleg Luchian în studioul Radio Sputnik Moldova.

Și asta, după ce în perioada august-septembrie, prețul apartamentelor s-a majorat cu 1,3%. Cert este că cele mai solicitate apartamente sunt cele din sectoarele Centru și Botanica. Sectoare în care și prețul per metru pătrat este mai ridicat, spune expertul imobiliar.

„Cele mai întrebate apartamente sunt cele din Centru, Botanica, Râșcani, după care urmează Buiucani și Ciocana. Desigur, și prețurile variază în funcție de sector. Cele mai scumpe apartamente, per metru pătrat, sunt cele din Centru, iar pe ultimul loc - cele din Ciocana. Prețul lor variază între 500 și 650 de euro per metru pătrat”, a adăugat Oleg Luchian.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2017 au fost date în folosință peste 9200 de locuințe, apartamente și case individuale de locuit. Cifra este cu 35% mai mare comparativ cu 2016. Și în primele cinci luni ale acestui an, companiile de construcții au dat în folosință aproape 2500 de locuințe.

Autor: Silvia Zavadovschi

575
Tematic
Declin pe piața imobiliară: Ce se va întâmpla cu ramura construcțiilor în anii următori
Important! Ce se va întâmpla cu piața imobiliară în următorii ani
Diana Crudu

Diana Crudu: Cum putem promova produsele producătorilor moldoveni

29
Chiar dacă Republica Moldova este o țară agrară, acest domeniu întâmpină foarte multe dificultăți. Este strigător la cer faptul că producătorii din țara noastră nu știu cum și nu au unde să-și exporte marfa.
Diana Crudu: Cum putem promova produsele producătorilor moldoveni

Agricultorii din Moldova se confruntă nu doar cu seceta și pandemia, dar și cu faptul că nu au posibilitatea de a-și comercializa produsele pe rafturile magazinelor din țară sau de a le exporta. Mai mult, nici Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului nu deține o bază de date în care să fie înregistrați toți producătorii moldoveni. De această părere este producătoarea și reprezentanta Federației Fermierilor din Moldova, Diana Crudu.

Potrivit ei, în țara noastră nu este stimulat nici procesul de post recoltare și procesare, iar multe dintre produsele fermierilor ajung să fie vândute cu bănuți sau și mai rău – aruncate.

"De exemplu, avem multe livezi, vii, dar nu avem suficiente fabrici. Sunt doar patru fabrici de sucuri în toată țara. Este o mare problemă în acest sens, fiindcă nu este suficient doar să produci, dar și să ai diverse opțiuni pentru a vinde marfa prin diferite metode", a subliniat producătoarea.

Anterior, Diana Crudu a mai subliniat faptul că "lucrurile nu sunt deloc roz în domeniul agriculturii", iar unii mici producători  nu au unde să-și vândă marfa decât prin intermediul Internetului.

"Nu este ok să ne sunăm între noi și să zicem: am nevoie de două camioane de mere. În Moldova, cererea și oferta se întâlnesc cel mai des pe 999. Asta e realitatea. Noi trebuie să depășim acest nivel dacă vrem să facem performanță în agricultură", a menționat ea.

Producătoarea a subliniat că în primul rând, pentru a promova agricultorii moldoveni este necesară crearea unei platforme online, unde să fie incluși toți producătorii locali, pentru a facilita conexiunea acestora cu autoritățile și consumatorii.

Totodată, Diana Crudu este de părere că pentru a susține producătorii locali este necesar, prin intermediul legislației, să fie stimulat consumul de fructe autohtone în grădinițe și școli. În Moldova, agricultura a fost declarată un domeniu strategic, iar statul este obligat să asigure cu măsuri de protecție acest sector prin aplicarea unor bariere la importul de produse agricole.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

29
Tagurile:
business autohton, Produs autohton, local, producatori, producător, agricultor, produse autohtone


Загрузка...
Constantin Cojocaru

Cel mai prost an pentru apicultori: Producătorii de miere cer ajutor din partea statului

41
Anul curent este unul dintre cei mai dificili pentru apicultorii moldoveni. Din cauza condițiilor meteorologice neprielnice, crescătorii de albine se confruntă cu cea mai dificilă situație din ultimii 30 de ani.
Cel mai prost an pentru apicultori: Producătorii de miere cer ajutor din partea statului

În 2020 producția de miere a însumat doar 35% din volumul preconizat, devenind cel mai complicat an pentru apicultorii moldoveni. Motivele principale sunt condițiile meteorologice nefavorabile: înghețurile și temperaturile scăzute din primăvară, apoi seceta și temperaturile caniculare. Totodată, apicultorul consideră că prețurile la miere în Moldova vor crește în acest an, anume din cauza situației în care s-au pomenit apicultorii.

"Anul acesta a fost un an foarte dificil, practic s-a strâns foarte puțină miere. Miere de salcâm, practic, nu am extras deloc. De când mă ocup cu apicultura, din anii ’87-’88  nu am mai avut așa situație. Creștrea prețurilor este inevitabilă în asemenea situație", a declarat într-un interviu pentru Sputnik apicultorul Constantin Cojocaru.

O altă problemă actuală este decesul în masă a albinelor, din cauza utilizării chimicalelor toxice și a pesticidelor împotriva insectelor dăunătoare.

"Apicultorii pierd un număr mare de familii de albine din cauza livădarilor, care stropesc plantațiile cu diverse substanțe chimice pentru a proteja copacii de boli și insectele dăunătoare. În consecință, toate chimicalele provoacă moartea multor albine, iar acest lucru trebuie interzis prin lege", susține apicultorul.

Constantin Cojocaru este de părerea că fără implicarea autorităților, apicultorii nu se vor descurca de unii singuri, întrucât recolta din acest an acoperă doar nevoile familiei sale, iar pentru ca albinele să supraviețuiască, vor trebui să fie hrănite constant cu sirop de zahăr – ceea ce cosntituie cheltuieli adiționale pentru apicultori.

"Sperăm că statul se va gândi și la apicultori și ne va oferi compensații – cel puțin câte 200-300 de lei pentru o familie de albini. De exemplu, eu am 200 de familii, respectiv, 30 - 40 de mii de lei ar fi de mare ajutor pentru a ieși din acest impas", a punctat el.

De menționat că în Moldova se produc în temei următoarele sortimente de miere: miere de salcâm, de tei, de floarea soarelui, de levănțică, plorifloră și de mană.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
compensații, producător, miere, miere de salcâm, Apicultori


Загрузка...
Poliția nu permite agricultorilor protestatari să intre în capitală pe șoseaua Chișinău-Hâncești

Protestul agricultorilor văzut de la înălțime Video

197
(reînnoit 20:29 14.08.2020)
Reporterii Sputnik Moldova au surprins astăzi cu drona protestul agricultorilor de pe șoseaua Chișinău-Hâncești, în dreptul lacului Dănceni, acolo unde au fost opriți ieri de poliție ca să nu ajungă în Capitală.

Precizăm că după discuțiile pe care le-au avut protestatarii cu premierul Ion Chicu, poliția le-a permis protestatarilor să se înainteze spre Capitală, până la intrarea în oraș de pe șoseaua Chișinău-Hâncești.

Deși la un moment spiritele s-au încins, ciocniri între cele două tabere nu au avut loc.   

Poliția nu permite agricultorilor protestatari să intre în capitală pe șoseaua Chișinău-Hâncești
© Sputnik / Mihai Caraus.
Poliția nu permite agricultorilor protestatari să intre în capitală pe șoseaua Chișinău-Hâncești

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

197
Tagurile:
drona


Загрузка...