Marian Lupu

Ce spune deputatul Marian Lupu despre reforma sistemului de salarizare

375
(reînnoit 14:30 06.11.2018)
În cadrul emisiunii "Poligraf", democratul Marian Lupu, președintele fracțiunii Partidului Democrat în Parlament, a discutat despre reforma sistemului de salarizare în sectorul bugetar.
Ce spune deputatul Marian Lupu despre reforma sistemului de salarizare

Președintele fracțiunii parlamentare a PDM, Marian Lupu, a dat asigurări că reforma salarizării va continua și vor fi găsite resurse financiare pentru a dezvolta mai departe acest sistem de salarizare și de a majora salariile, cel puțin pentru următorii doi ani.

Potrivit democratului, prima garanție ar fi una politică și legală ce se referă la drepturile consacrate prin Constituția Republicii Moldova.

"În art.54 din Constituție este stipulat foarte clar că drepturile obținute de cetățeni nu pot fi restrânse și constrânse. Această normă constituțională se referă la toate drepturile, inclusiv la drepturile sociale. În special pentru sectorul public, aceasta ar însemna că, din momentul în care salariații au obținut un nivel de salariu, respectiv, acest articol din constituție face imposibilă scăderea acestuia, este un drept social obținut, este o garanție constituțională juridică, indiferent cine este la guvernare", a declarat Lupu pentru Sputnik Moldova.

Democratul a precizat că a o altă garanție ar fi una economică și prevede creșterea și dezvoltarea potențialului economic al țării.

"Logica acestei legi este că, dacă nu majorăm salariile, economia țării nu se va dezvolta și nor fi atrase investiții. Creșterea economică pe care am obținut-o, reforma fiscală, diminuarea celor aproape 40 la sută din economia tenebră, sunt elementele de garanție pentru viitor", a spus democratul.

Amintim că peste 150 de mii de bugetari vor primi salarii mai mari începând cu 1 ianuarie 2019. De salarii mai mari vor avea parte medicii, profesorii, asistenți sociali, educatorii, dădacele din grădinițe, precum și angajați în administrația publică centrală și locală. Remunerarea acestora se vor majora cu 20, 50, iar în cazul unora chiar și cu 90 la sută.

Autor: Cristina Baș

375
Tagurile:
alegeri parlamentare, reforma salarizării, Moldova
Tematic
Avem sau nu bani pentru majorările de salarii anunțate? Ce spune ministrul Finanțelor
Zinaida Greceanîi: Majorarea salariilor pentru bugetari este doar un anunț preelectoral
Diana Lazăr

Diana Lazăr: Până în 2025 turismul are nevoie de recuperare

39
(reînnoit 14:04 12.08.2020)
Deși am înregistrat un declin de 50 la sută în domeniul turismului, comparativ cu alte state situația din Moldova este mai bună, susțin specialiștii. Cu toate acestea, vom avea nevoie de o perioadă de recuperare până în anul 2025.
Diana Lazăr: Până în 2025 avem nevoie de o perioadă de recuperare în domeniul turismului

Turismul din întreaga lume a înregistrat pierderi de cel puțin 60 la sută la nivel mondial, ca urmare a crizei economice provocate de COVID-19, potrivit Organizației Mondiale a Turismului. În Moldova, recesiunea a afectat domeniul turismului în proporție de 50 la sută. În cea mai dificilă situație se află antreprenorii care gestionează hoteluri și agenții de turism.

În ultimii șase ani, turismul din țara noastră a înregistrat o creștere a veniturilor de aproximativ 18 la sută în fiecare an. Iar anul 2021 promitea să fie și mai bun pentru turismul moldovenesc. În câteva luni însă sectorul a regresat și a ajuns la nivelul anului 2014, iar pentru a atinge rezultatele înregistrate până la pandemie și pentru a revitaliza acest domeniu va fi nevoie de cel puțin 5 ani, susțin specialiștii.

"Împreună cu Ministerul Economiei am lansat un nou program național de dezvoltare a turismului pentru următorii 10 ani. Numai fiind lansată, a venit pandemia. Atunci am făcut câteva prognoze pentru lunile mai-iunie, care s-au dovedit a fi adevărate – s-a înregistrat 50 la sută scădere și 60 la sută în domenii direct afectate. Planificam o recuperare ușoară, în special din contul turismului domestic, iar în 2020-2022 să recuperăm astfel ca în 2025 să atingem rezultatele din 2019", a declarant într-un interviu pentru Sputnik vicedirectorul Proiectului de Competitivitate din Moldova al USAID, Diana Lazăr.

Ea a subliniat faptul că și experții de la Oxford au studiat situația din domeniul turismului din țara noastră, iar prognozele nu sunt atât de pesimiste cum ne-am fi așteptat. Comparativ cu alte state mai dezvoltate, Republica Moldova este într-o situație mai bună, întrucât pierderile nu au fost atât de dramatice.

"Conform Oxford Economics, avem un indice de revenire în turism de 68 la sută - cel mai înalt din lume, întrucât avem o dependență mai mică de țările îndepărtate, iar fluxul de turism receptor vine din țările apropiate – România, Ucraina, Rusia, Polonia, Belarus. În plus, turismul bazat pe diaspora activă și o cifră de turism domestic care nu este valorificat. Avem doar 60 de mii de turiști în turismul domestic și 320 de mii de moldoveni care pleca în afara țării – acesta este un indice optimist", a punctat ea.

De menționat este că Organizația Mondială a Turismului a prezentat o statistică îngrijorătoare cu privire la situația în întreaga lume. Potrivit acesteia, turismul a înregistrat o scădere de 58-85 la sută.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
Moldova, turism
Tematic
Turismul local: Ce poți face în vacanță de vară în Moldova
Vacanța în pandemie: Care sunt așteptările moldovenilor de la turismul local


Загрузка...
Vasile Baș

Cum va fi organizat învățământul într-un liceu din orașul Soroca de la 1 septembrie

1942
(reînnoit 18:56 11.08.2020)
Consultările în vederea identificării modelului de funcționare de la 1 septembrie a instituțiilor de învățământ sunt în toi. Instituțiile de învățământ trebuie să decidă în ce mod vor activa odată cu începerea noului an de studii.
Cum va fi organizat învățământul într-un liceu din orașul Soroca de la 1 septembrie

Ministerul Educației a propus șapte modele de organizare a procesului educational 2020-2021: „Prezența fizică 100% la școală”; „Învățarea în 2 schimburi” ; „Învățarea combinată” ; „Învățarea de tip hibrid” ; „Învățarea alternantă”; „Învățarea la distanță, inclusiv online” și „Învățarea mixtă”. În prezent, fiecare instituție de învățământ din țară trebuie să ia o decizie privind modul în care-și vor relua activitatea de la 1 septembrie.

În urma consultărilor cu părinții, cadrele didactice și elevii, Instituția Publică Liceul Teoretic "Constantin Stere" din orașul Soroca a decis că-și va relua activitatea conform modelului de studii numărul doi - „Învățarea în 2 schimburi”.

Potrivit directorului instituției de învățământ, Vasile Baș, la identificarea acestui model s-au luat în considerare toate condițiile și posibilitățile instituției, dar și doleanțele părinților.

"Am convenit cu părinții că vom activa conform unei liste speciale, fiind specificate săptămânile pare și impare. Timp de o săptămână - jumătate de clasă va veni dimineața, iar a doua jumătate începând cu ora 13:00, iar apoi se vor schimba. Lecția se va desfășura 30 de minute", a precizat directorul Liceului din orașul Soroca.

Vasile Baș a mai declarat că, după reluarea activității, angajații instituțiilor vor purta obligatoriu echipamente de protecție. Astfel, cadrele didactice vor purta măști, personalul auxiliar va purta și halate, iar cei care lucrează în cantinele școlilor vor avea și viziere. Cu referire la copii, aceștia nu vor purta măști medicinale la școală, însă vor respecta distanța fizică între ei de nu mai puțin de 1,5 metri.

"Instituția este pregătită sută la sută – avem dezinfectanți, termometre, covoare speciale ș.a.  De asemenea, pentru a evita aglomerația, vom folosi cele patru intrări și ieșiri ale școlii, pentru a reduce toate riscurile. Vom crea toate condițiile necesare pentru ca procesul de studii să se desfășoare în condiții foarte sigure", a remarcat managerul instituției.

De menționat este că în cadrul Instituției Publice Liceul Teoretic "Constantin Stere" își fac studiile 1298 de copii, care sunt instruiți de către 86 cadre didactice calificate.

Care este modelul de organizare a procesului educațional pentru care au optat și alte instituții de învățământ preuniversitar din orașul Soroca aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1942
Tagurile:
Ministerul Educaței, 1 Septembrie, Liceu, Soroca
Tematic
Proiect inedit: UTM pregătește un sistem hibrid de studii pentru 1 septembrie


Загрузка...
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

Ultima oră: Alte 474 de cazuri de infectare cu noul coronavirus

0
(reînnoit 17:20 12.08.2020)
Numărul cazurilor de infectare cu noul tip de coronavirus în țara noastră rămâne în continuare mare. Date actuaizate au fost prezentate în cadrul unei conferințe intersectoriale.

CHIȘINĂU, 12 aug - Sputnik. Alte 474 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Informațiile au fost prezentate de vicedirectorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Vasile Gustiuc, în cadrul unei conferințe de presă.

Bilanțul total a ajuns la 28 697 de cazuri de la începutul pandemiei. Numărul de cazuri înregistrat astăzi a fost depășit doar la 17 iulie când în țara noastră au fost confirmate pozitiv 479 de cazuri.

Trei din cele 473 de cazuri sunt de import. Este vorba de o persoană infectată revenită din Turcia, unul din Franța și altul din România. Numărul cazurilor active de infectare este de 7842 de persoane bolnave.

Cele mai multe cazuri, 242 au fost confirmate astăzi în Chișinău. Astăzi au fost raportate alte 258 de cazuri de vindecare, astfel numărul total ajunge la 19 998 de persoane complet tratate de COVID-19. Potrivit lui Guștiuc, numărul total de decese crește până la 857 după ce astăzi alte șase persoane au decedat din cauza complicațiilor provocate de noul tip de coronavirus. 

Autoritățile îndeamnă repetat cetățenii să se conformeze regulilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus prin purtarea măștilor, repectarea distanței sociale etc. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
infecție, focar de infecții, coronavirus, COVID-19


Загрузка...