Vladimir Țurcan

Iată ce au constatat deputații după ce au vizitat mai multe penitenciare

380
(reînnoit 14:45 05.11.2018)
Comisia parlamentară pentru drepturile omului și relații interetnice a făcut Guvernului mai multe propuneri pentru a îmbunătăți condițiile de detenție din penitenciarele din Moldova, a declarat în studioul radio Sputnik Moldova deputatul Vladimir Țurcan.

Parlamentarul s-a referit la câteva acțiuni pe care Guvernul, în special Ministerul Justiție, ar trebui să le întreprindă în regim de urgență.

Este vorba, spune Țurcan, de modificarea legislației de procedură penală și a Codului Penal pentru a aplica pedepse rezonabile de detenție. O altă modificare se referă la reducerea aplicării abuzive  a arestului preventiv pentru a depopula penitenciarele. Deputatul mai spune că Guvernul ar trebui  să revadă și rația alimentară pentru deținuți în măsura posibilităților financiare.

O altă măsură se referă la repararea în penitenciare a blocurilor sanitare. De asemenea, se impune în regim de urgență constituirea unei secții speciale pentru persoanele cu dereglări mintale pe lângă spitalele din penitenciare. Și nu în ultimul rând, mai spune Vladimir Țurcan, oferirea unor condiții stimulatorii pentru agenții economici de a crea locuri de muncă în penitenciare pentru deținuți.

Săptămâna trecută patru deputați din Comisia parlamentară pentru drepturile omului și relații interetnice au efectuat vizite inopinate la trei penitenciare din țară. Parlamentarii au fost însoțiți de către reprezentantul Oficiului Avocatului Poporului. Vizitele au fost efectuate la instituțiile penitenciare nr. 4 și nr. 15 din or. Cricova și nr. 10 din satul Goian, comuna Ciorescu, în contextul exercitării funcției de control parlamentar privind aplicarea Legii cu privire la Avocatul Poporului, în mod particular implementarea capitolului V din lege “Mecanismul național de prevenire a torturii”.

Autor: Eduard Maciac

380
Tagurile:
mai putini detinuti, penitenciar
Tematic
Câțiva deputați de la Chișinău au ajuns la pușcărie. Cum s-a întâmplat totul


Загрузка...