Ion Țurcan

Poliția: Anunț important pentru cei care dețin arme ilegal

160
(reînnoit 17:01 24.10.2018)
Cetățenii care dețin ilegal arme de foc sunt îndemnați să le predea benevol la poliție și astfel nu vor fi sancționați. Acțiunea face parte din campania "Acum este momentul, predă armamentul" lansată de Inspectoratul General al Poliției. În acest mod, autoritățile vor să reducă numărul armelor neautorizate și al infracțiunilor.
Poliția: Anunț important pentru cei care dețin arme ilegal

Campania se va desfășura în perioada 23 octombrie 2018 — 23 ianuarie 2019, și are drept scop implementarea recomandărilor și bunelor practici ale țărilor europene privind stabilirea periodică, în interval de timp determinat, a unor măsuri suplimentare de încurajare a persoanelor care dețin în posesie ilegală arme, în vederea predării benevole a armelor și absolvirea acestora de răspunderea prevăzută de legislația în vigoare. 

"Prin această campanie ne propunem să sensibilizăm societatea civilă privind pericolul la care se expun deținând o armă ilegal, riscul la care își expun familia și întreaga comunitate. Deținătorii de arme neautorizate riscă amenzi, muncă neremunerată în folosul comunității sau chiar trei ani de închisoare. Cele mai frecvente tipuri de arme deținute ilegal sunt cele cu țeava lisă, armele confecționate artizanal, precum și cele din timpul celui de-al doilea război mondial", a declarat șefului Secției Supravegherea Circulației Armamentului din cadrul Direcția Generală Securitate Publică a IGP, Ion Țurcan, pentru radio Sputnik Moldova. 

Invitatul a precizat că aceasta este a doua campanie destinată pentru predarea benevolă a armelor deținute ilegal. Astfel, în urma primei campanii au fost predate benevol diferite tipuri de arme.

"Prima campanie s-a desfășurat cu succes și ne-a încurajat să realizăm cea de-a doua campanie,  care va ajuta la scoaterea din cercuit a astfel de arme sau muniții care sunt deținute ilegal. Persoana care deține o armă ilegal și o va preda benevol în timpul campaniei nu va fi trasă la răspundere penală", a menționat Ion Țurcan. 

Potrivit datelor poliției, timp de zece ani, din circuitul ilegal au fost scoase 19 mii de arme de foc deteriorate, cu modificări neautorizate în construcție sau adaptate pentru comiterea infracțiunilor, păstrate ilegal, depistate fără stăpân, confiscate sau predate benevol, care au fost distruse prin  topire, astfel fiind evitat creșterea numărului de incidente și infracțiuni.

De la începutul anului curent, poliția a contracarat 321 de infracțiuni și incidente comise cu aplicarea și folosirea armelor deținute ilegal, în cadrul cărora au fost depistate și ridicate 342 de arme și 4124 muniții din posesie ilegală. În Republica Moldova aproape 59 de mii de persoane dețin 71 de mii de arme, aflate în circuit civil. 

Autor: Cristina Baș

 

160
Tagurile:
arme deținute ilegal, muniții, infracțiuni, campanie, amendă, Inspectoratul General al Politiei, Ion Țurcan, Moldova
Tematic
Au rămas zile numărate când poți face asta: Sunt vizați toți proprietarii de arme
Zinaida Gribincea

Psiholog, despre cea mai mare frică a moldovenilor în pandemie

19
(reînnoit 13:59 06.03.2021)
Pandemia a lăsat o amprentă puternică asupra stării de spirit și sănătății moldovenilor. Frica de a se infecta de noul coronavirus îi domină pe oameni, iar printre cele mai mari temeri este și faptul că vor avea de suferit persoanele dragi.
Psiholog, despre cea mai mare frică a moldovenilor în pandemie

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", psihologul Zinaida Gribincea a semnalat că în această perioadă de incertitudine, în interiorul oamenilor s-a instalat frica de a se îmbolnăvi sau de a-i infecta pe cei din jur. De fapt, sentimentul de frică este unul firesc, în cazul în care aceasta poate fi gestionată.

"De multe ori fricile pe care le experimentăm sunt iraționale și nu au un suport real. Frica exagerată trece în stare de panică și anxietate profundă", a subliniat psihologul.

Mai mult, Zinaida Gribincea spune că doar patru procente dintre fricile oamenilor sunt reale, restul – imaginare. Exercițiile de respirație, plimbările în aer liber, practicarea unui hobby sunt printre cele mai răspândite metode ce pot preveni și gestiona stările profunde de frică.

În cazul în care frica devine mult prea accentuată este recomandat de apelat după ajutorul unui specialist.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
pandemie, psiholog, frica
Tematic
Stresul – dușmanul nevăzut al zilelor noastre: Cum să-l depășim


Загрузка...
Igor Ștefăneț

Investiții de milioane: Câte locuri de muncă urmează fie create în Moldova

147
Rezultate remarcabile în pofida pandemiei. În Republica Moldova au fost atrași cinci investitori din trei țări ale lumii. Iată în ce domenii au fost făcute investițiile.
Investitorii străini crează locuri de muncă în Moldova

În anul 2020, pe plan mondial investițiile au scăzut cu 43 la sută, însă pentru Republica Moldova a fost un an de bun augur în acest sens. Deși s-au închis multe afaceri cu experiență de câțiva ani și mulți oameni au rămas fără loc de muncă, există și o altă parte a monedei.

Potrivit șefului Direcției Investiții și Protejarea Investițiilor din cadrul Agenției de Investiții, Igor Ștefăneț, în Republica Moldova au fost atrași cinci investitori străini din trei țări, în trei sectoare, cu valoarea investiției de 30 milioane de euro. Aceștia urmează să creeze între 1200-1600 locuri de muncă.

"Sunt trei investitori din Germania, unul din Federația Rusă și unul din Marea Britanie. Domeniile de activitate sunt diverse: producerea materialelor izolatoare pentru construcții și industria grea, generatoare electrice, electronică și altele. Unii au început construcția, alții au deja 75 procente activitate. Investițiile vor fi la Bălți, Ungheni și Parcul Industrial Edineț", a precizat Igor Ștefăneț.

Mai mult, Agenția de Investiții este în proces de negociere cu alți șapte investitori străini care ar putea să-și lanseze în viitorul apropiat activitatea în țara noastră. Astfel, vor fi create locuri de muncă pentru cetățenii noștri, iar economia țării va cunoaște o dezvoltare ascendentă în mai multe domenii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

147
Tagurile:
locuri de muncă în Moldova, investiții, Investiții străine


Загрузка...