Dragoș Dumitriu

De ce românii au boicotat referendumul pentru redefinirea familiei?

200
(reînnoit 18:44 18.10.2018)
Jurnalistul Dragoș Dumitriu explică de ce românii au boicotat referendumul pentru redefinirea familiei.
Ce de românii au boicotat referendumul pentru redefinirea familiei?

Prezenţa destul de scăzută a românilor la referendumul pentru redefinirea familie, desfășurat în perioada 6-7 octombrie, se explică prin faptul că cetățenii români au ajuns să privească cu indiferență tot ce se întâmplă în afara casei lor. Declarația aparține jurnalistului român Dragoș Dumitriu și a fost făcută pentru Radio Sputnik Moldova.

Jurnalistul spune că, în prezent, România trece printr-o perioadă de cumpănă, iar clasa politică este total confuză.

„România trece printr-o perioadă de cumpănă. Cele mai importante forțe în care lumea are încredere, mă refer la biserică, mass-media, cel mai puternic partid de guvernământ și o organizație civilă, au fost învinse de ceva misterios care s-a manifestat la referendum. Referendumul nu a fost un exercițiu ofensiv, a fost un referendum pentru apărarea ființei spirituale a neamului românesc. Cert este că lumea a refuzat să iasă la urne. De ce? Răspunsuri sunt multe", spune jurnalistul Dragoș Dumitriu.

Cert este că politicienii de la București, în special partidul de la guvernare, au ajuns într-o criză.

„Clasa politică din România trece printr-o zvârcolire, situație pe care nici ei nu o înțeleg. PSD-ul a marșat pentru acest referendum. Celelalte partide au oscilat… Întreaga structură politică a României este debusolată. Vin alegerile. Nu se știe cum va reacționa populația", adaugă jurnalistul.

Amintim că referendumul pentru redefinirea familiei s-a desfășurat pe 6 și 7 octombrie. La scrutin au participat puţin peste 3,7 milioane de români, ceea ce înseamnă 20,41%. Astfel, referendumul a fost invalidat.

Autor: Silvia Zavadovschi

200
Tagurile:
referendum pentru redefinirea familiei, populatie, urne, Romania, vot, Dragoș Dumitriu
Tematic
Mesajul lui Matteo Salvini, transmis cu prilejul Congresului Mondial al Familiilor - Video
Mitropolia Moldovei îi îndeamnă pe cetățenii români să spună DA la referendum
Alexandru Oleinic

Va anula sau nu Curtea Constituțională votul de joi

259
(reînnoit 23:29 04.12.2020)
Anularea votului din Parlament privind proiectul Legii bugetului pentru anul viitor ar însemna asumarea unei mari responsabilități de către Curtea Constituțională. De această părere este deputatul independent Alexandru Oleinic.
Va anula sau nu Curtea Constituțională votul de joi-Ce spune Oleinic

După ședința de joi a Parlamentului, care a fost marcată de scandal, deputații din fracțiunea PDA și PAS au declarat că pregătesc demersurile necesare pentru a anula toate voturile date în data de 3 decembrie.  Înalta Curte se va pronunța, probabil, pe chestiuni de încălcarea normelor de procedură în procesul de vot și va evita să se expună pe conținutul legilor, iar asta ar însemna  suspendarea proiectelor pe durata examinării de către Curtea Constituțională.

Deputatul independent Alexandru Oleinic consideră că ar fi o problemă dacă magistrații Curții Constituționale ar anula votul deputaților, în special pentru proiectul Legii bugetului pentru anul viitor.

„Dacă Parlamentul nu adoptă Legea bugetului de stat până la sfârșitul anului, iar în cazul unei sesizări la Curtea Constituțională lucrurile ar putea trena, atunci începând cu anul viitor noi ne-am putea trezi cu dificultăți legate de onorarea obligațiunilor financiare din partea statului. Și pentru Curtea Constituțională ar fi o problemă să-și asume o astfel de responsabilitate de a anula votul în Parlament privind proiectul Legii bugetului”, a remarcat Alexandru Oleinic.

Mai mulți experți consideră că nu toate proiectele adoptate în plenul Legislativului, în ședința de joi, ar  putea fi contestate la Curtea Constituțională. Anterior, mai multe hotărâri ale CCM au demonstrat că judecătorii constituționali au evitat să se pronunțe pe marginea încălcării procedurilor legislative, invocând principiul autonomiei parlamentare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

259
Tagurile:
Sesizare, Curtea Constituțională
Tematic
PRO Moldova elaborează cu PAS și PPDA sesizările către Înalta Curte
Un deputat PAS a contestat la CC legea privind transferul SIS sub control parlamentar


Загрузка...
Ala Darovannaia

Din 2021, mămicile ar putea beneficia de indemnizații mai mari

72
(reînnoit 19:23 04.12.2020)
Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021 vine să susțină mămicile care se află în concediu de îngrijire a copilului. Iată ce prevede aceasta.
Din 2021, mămicile ar putea beneficia de indemnizații mai mari

În cadrul emisiunii "Contrapunct" deputatul Ala Darovannaia a menționat că proiectul își propune să îmbunătățească situația financiară a mămicilor, încurajând astfel natalitatea.

Femeile care nasc ar putea benefecia de o indemnizație unică în valoare de 9479 de lei. În prezent aceasta constituie 8299 lei, a precizat Ala Darovannaia.

"Totodată, începând cu 1 ianuarie se va majora cu 100 lei cuantumul indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la 2 ani pentru persoanele care nu sunt asigurate și pentru creșterea copilului până la vârsta 3 ani pentru persoanele asigurate. Se prevede majorarea cu 50 de lei a cuantumului indemnizației lunare până la 3 ani pentru creșterea a copiilor gemeni sau mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină", a subliniat deputatul.

Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat a fost adoptat în prima lectură de Parlament.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

72
Tagurile:
proiect, indemnizații
Tematic
De ce scade natalitatea în Moldova


Загрузка...
Vladimir Putin

Sondaj: Câți cetățeni ruși au încredere în Vladimir Putin

0
(reînnoit 22:03 04.12.2020)
Fundația ”Opinia Publică” (FOM) a publicat datele unui sondaj realizat recent, care arată gradul de încredere al cetățenilor ruși față de președintele Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Mai mult de jumătate dintre cetățenii ruși (60%) au încredere în președintele Vladimir Putin, potrivit unui sondaj realizat de Fundația ”Opinia Publică”.

Conform datelor sondajului, au spus că mai degrabă nu au încredere în el 30% dintre cei chestionați, alți 10% au considerat că este dificil să răspundă la întrebare.

Totodată, 63% dintre cetățeni consideră că Putin se descurcă mai degrabă bine în funcția pe care o ocupă. Punctul de vedere opus este împărțit de 24% dintre cei intervievați. Nu au putut să răspundă la întrebare 13%.

În perioada 27-29 noiembrie a fost realizat un sondaj telefonic în toată Rusia, în rândul a patru mii de respondenți cu vârsta de 18 ani și mai mult, prin metoda de eșantionare aleatorie a numerelor de telefon mobil și fix. Marja de eroarea nu depășește 1,9%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
sondaj, Putin
Tematic
Maia Sandu: Eu îmi doresc relații bune cu Rusia


Загрузка...