Copiii vin cu mare drag la antrenamente care au posibilitatea de a-și dezvolta imaginația, dar și calitățile fizice.
În curând, asociația condusă de coregrafa și antrenoarea Victoria Basiul va împlini 16 ani de activitate. Numărul cluburilor au crescut de la 7 la peste o 100, ceea ce înseamnă un progres considerabil. Într-o perioadă scurtă de timp, federația de profil a reușit să crească deja și o generație de antrenori care, la rândul lor, doresc să-și deschidă secțiile lor nu doar în Capitală, dar și în întreaga țară.
Invitata emisiunii matinale a declarat că și dansul folcloric se bucură de o mai mare popularitate. "Pentru mine este o mare supriză faptul că avem doritori tot mai mulți de a face dans popular, inclusiv cel stilizat. Niciodată nu mi-aș fi imaginat că dansul folcloric, care la un moment dat era pe cale de a fi uitat, să revină spectaculos. Probabil valorile naționale continuă să trăiască în sufletele oamenilor", a conchis Basiul.
Deasemenea președinta Federației a vorbit despre cele mai complicate momente prin care a trecut asociația în decursul celor 16 ani și că în pofida greutăților această probă a devenit mai accesibilă de a fi practicată de copiii din întreaga țară.
Cel puțin 35 de mii de moldoveni au luat calea străinătății în 2020. Declarația îi aparține expertului economic Veaceslav Ioniță și a fost făcută în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova. Economistul face referire la rezultatele unei cercetări socio-economice pe care a realizat-o împreună cu CBX-AXA și care arată că aproape 18 la sută dintre moldoveni au intenția să emigreze în următoarele șase luni.
„Cel puțin 35 de mii de moldoveni au plecat anul trecut. Și vă spun cum am dedus această cifră. Noi realizăm sondaje în care îi întrebăm pe oameni dacă intenționează să plece în următoarele șase luni. În medie, 18% din intervievați spun că vor să plece. Este clar că nu toți pleacă, dar cifrele asta arată și vreau să spun că intenția de plecare este similară cu cea din 2018, când din țară au plecat peste 36 de mii de cetățeni. Acest lucru ne permite să spunem că în 2020 cel puțin 35 de mii de moldoveni au plecat din Moldova”, spune Veaceslav Ioniță.
Și dacă anterior plecau muncitorii necalificați și oameni care ajungeau la limita sărăciei, astăzi aleg calea străinătății moldoveni care sunt satisfăcuți de veniturile financiară, dar nu mai suportă criza instituțională cu care se confruntă țara noastră.
„Să știți că cel mai mare grup de oameni din cei care spun că vor să plece, sunt foarte mulțumiți de starea financiară, adică omul are casă, are masă, are mașină și salariu bun, dar vrea să plece. Acest grup constituie 25%. Evident că cei nemulțumiți de starea financiară la fel vor să plece. Și mai sunt o categorie, care sunt suficient de mulțumiți, eu îi numesc prizonierii bunăstării, ei nu sunt nici foarte bogați, dar nici săraci, ca să-și ia lumea în cap și să plece”, adaugă Veaceslav Ioniță.
Așa se face că din cauza birocrației și a crizei instituționale în care se bălăcește Moldova de ceva ani, oameni realizați aici, acasă, decid să pună lacăt la tot și să plece.
„Vreau să spun că această criză instituțională în care trăim, această criză a societății fugărește din țară nu oamenii săraci, dar cei pe cei bogați, pe cei care au început afaceri, au prosperat, dar care au spus „Nu! Eu merit ceva mai bun, iar în Moldova eu nu am nicio șansă să obțin ceea ce merit”. Vă spun că 25% la sută din intervievați spun că au tot necesarul, dar vor să plece din țară”, conchide economistul.
Datele oferite de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale arată că anual aproape 2000 de moldoveni se stabilesc cu traiul peste hotare.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, declară că președintele țării, Maia Sandu, este obligată conform Constituției să înainteze un candidat la funcția de premier, în termeni rezonabili. Altfel, ea riscă să răspundă politic și juridic. Mai exact, ar fi vorba despre răspundere contravențională dar și suspendarea din funcție.
”Constituția Republicii Moldova prevede clar că, după consultarea fracțiunile parlamentare, președintele țării este obligat să înainteze un candidat la funcția de premier. Dacă nu, riscă să răspundă politic ori juridic pentru faptul că blochează activitatea Guvernului. Procedura de suspendare a președintelui țării însemnă răspunderea politică, dar în ceea ce ține de răspunderea juridică, asta ar însemna de la contravențional la penal”, declară Nagacevschi.
Totodată, Nagacevschi s-a referit și la faptul că sesizarea PAS la CCM cu privire la autodizolvarea Parlamentului, cu votul a 2/3 din deputați, ar fi una eșuată din start. Întrucât, dacă nu există consens parlamentar, adică 51 de voturi pentru dizolvarea Parlamentului, chiar dacă va exista o decizie a Curții Constituționale în favoarea PAS, de unde se vor găsi 67 de voturi în actualul Legislativ, se întreabă ministrul.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Caz tragic într-un centru comercial din Chișinău. Un tânăr a căzut de la înălțime. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati.
Potrivit informațiilor, totul s-a întâmplat la ora 14:40 la mall-ul de pe strada Arborilor din Capitală. Tânărul de 22 ani a căzut de la șapte metri înălțime în timp ce se filma cu telefonul.
„La fața locului imediat s-au deplasat angajații Inspectoratului de Poliție ai sectorului Centru, pentru documentare și stabilirea tuturor circumstanțelor”, a precizat Stati.
Tânărul a fost preluat de o ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Polițiștii care au efectuat cercetări la fața locului au stabilit ca el se afla în incinta centrului comercial împreună cu niște prieteni, care au comuncat că acesta a vrut să facă un filmuleț pentru tik-tok. Pe balustrada escalatorului tânărul și-a pierdut echilibrul și a căzut. Cazul este documentat în continuare de către angajații poliției.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova