Oxana Andreev

Promovarea literaturii poloneze, la biblioteca "Adam Mickiewicz" din Capitală

340
(reînnoit 19:35 16.10.2018)
În data de 11 noiembrie 2007 a avut loc inaugurarea primei biblioteci de carte poloneză din Capitală. Instituția de cultură poartă numele simbolului culturii și demnității poloneze - poetului Adam Mickiewicz. Evenimentul a fost atașat celebrării sărbătorii naționale a Poloniei - Ziua Independenței.
Promovarea literaturii poloneze, la biblioteca "Adam Mickiewicz" din Capitală

Ideea deschiderii la Chișinău a Bibliotecii de Cultură și Literatură Poloneză îi aparține fostului ambasador al Poloniei în Republica Moldova Piotr Marciniak, fiind lansată încă în anul 2005. Biblioteca "Adam Mickiewicz" este a șasea filială a Bibliotecii Municipale "B.P,Hașdeu", destinată comunităților etnice din municipiul Chișinău.

Directoarea Bibliotecii poloneze "Adam Mickiewicz", Oxana Andreev, spune că în palmaresul bibliotecii sunt, în total, peste 27.000 de cărți. Totodată, peste două mii de cărți ale autorilor polonezi sunt traduse în limba rusă și română.

"Oamenii consideră că avem doar literatură poloneză, însă avem și o colecție bogată de cărți în limba română și rusă. Grație acestei biblioteci promovăm cultura, literatura și tradițiile Poloniei. Cei care pășesc pragul bibliotecii sunt oamenii pasionați și curioși de obiceiurile din Polonia sau cei care au origini poloneze, dar locuiesc pe teritoriul Moldovei. Totodată, adesea ne vizitează și polonezii, care sunt frapați de biblioteca noastră", a declarat Oxana Andreev.

Potrivit Oxanei Andreev, Ambasada Republicii Polonia în Republica Moldova susține activitatea bibliotecii poloneze cu care formează relații de colaborare și prietenie. Totodată, biblioteca are proiecte de parteneriate cu multe organizații din Polonia.

"Am schimbat multe lucruri datorită proiectelor scrise la ambasadă. Uneori cărțile pe care le primim sunt din bibliotecile personale ale ambasadorilor. Mai mult decât atât, grație proiectelor internaționale organizăm diverse evenimente, expoziții de carte, pictură sau fotografii prin care aducem în vizor tradițiile poporului polonez", a menționat directoarea Bibliotecii poloneze.

În acest an, la aniversarea Bibliotecii poloneze "Adam Mickiewicz" organizatorii pregătesc un program deosebit și vast pentru toți iubitorii de literatură poloneză.

Autor: Cristina Baș

340
Tagurile:
cultură poloneză, literatură poloneză, cărți, ambasadă, bibliotecă, proiecte, Oxana Andreev, Moldova
Tematic
Ideea ingenioasă a unui director de bibliotecă cu care i-a ademenit pe cititori
România dăruiește Moldovei cărți semnate de scriitori ruși
Cele mai vechi și rare cărți din țară: Iată unde le poți admira
Diana Cebotaru

Ai îndoieli angajatorul tău achită toate contribuțiile la stat? Cum îl poți verifica

92
(reînnoit 12:42 19.01.2021)
Cum poți verifica dacă angajatorul își onorifică obligațiunile față de tine și achită toate contribuțiile sociale la stat.
Ai îndoieli că angajatorul tău achită toate contribuțiile la stat? Cum îl poți verifica

Ai îndoieli că angajatorul tău își onorează obligațiunile față de tine și achită toate contribuțiile la stat? Pentru a scăpa de griji și surprize neplăcute, poți verifica personal dacă cel care te-a angajat achită contribuțiile sociale la stat, așa cum v-ați înțeles.

„Persoanele care vor să știe care este starea reală a contului lor de asigurări sociale pot să se adreseze la Casa Națională de Asigurări Sociale sau la oficiile teritoriale de asigurări sociale pentru a solicita acea parolă a contului său curent și pentru a vedea cât achită angajatorul pe contul său de asigurări sociale”, a declarat şefa Direcţiei politici de asigurări sociale şi medicale a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Diana Cebotaru în studioul Radio Sputnik Moldova.

Cert este că angajații care acceptă să primească salariul în plic nu fac decât să-și taie singuri creanga de sub picioare.

„Economia neformală are consecințe mari asupra persoanei. Angajaților care acceptă aceste condiții de muncă le sunt diminuate acele prestații sociale de care pot beneficia la survenirea riscului asigurat. În cazul în care persoane încheie diverse tipuri de contracte de muncă, care favorizează neachitarea contribuțiilor sociale lunare, în cazul dat, la survenirea riscurilor sociale ca maternitatea, creșterea copilului, incapacitatea temporară de muncă, dizabilitatea sau pensionarea, vor fi reduse și prestațiile de care ar putea beneficia persoana respectivă”, a adăugat şefa Direcţiei politici de asigurări sociale şi medicale a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Diana Cebotaru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
salariat, contracte individuale, angajator, angajat


Загрузка...
Ion Tăbârță

Expert: Despre sinceritatea relațiilor moldo-ucrainene

106
(reînnoit 12:19 19.01.2021)
Comentatorul politic Ion Tăbârță a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre sinceritatea relațiilor moldo-ucrainene și a trecut în revistă cele mai ”spinoase” dosare din istoria celor două state după proclamarea Independenței.
Expert: Despre sinceritatea relațiilor moldo-ucrainene

După recenta vizită a președintelui Maia Sandu la Kiev, mai mulți experți de la Chișinău au vorbit despre relansarea relațiilor moldo-ucrainene și despre complexitatea lor.

Comentatorul politic Ion Tăbârță a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre istoria complicată a relațiilor dintre cele două state, care pe parcursul timpului nu au fost tocmai reciproc avantajoase.

„Această relație între Moldova și Ucraina a avut foarte multe pietre subterane, iar, cu regret, Ucraina a avut o atitudine ambiguu față de poziția Moldovei pe mai multe subiecte. Aș aminti aici poziția părții ucrainene pe dosarul transnistrean, disputele problematice pe subiectul delimitării frontierei de stat, unde partea ucraineană a fost destul de rigidă la negocierile cu Moldova. Cei 7,7 km pe șoseaua Odesa-Reni, este problema portului Giurgiulești, hidrocentrala de la Novodnestrovsc, barajul de la Naslavcea, problema celor 130 de proprietăți ale Moldovei de pe teritoriul Ucrainei. Pentru soluționarea acestor probleme avem nevoie de o relație sinceră și sperăm că partea ucraineană își va revizui atitudinea pe mai multe dosare, pentru a manifesta o deschidere mai mare față de Moldova”, a precizat Ion Tăbârță.

Totodată expertul a vorbit și despre proiectele de infrastructură dintre cele două state, exprimându-și poziția că, deocamdată, pe hârtie aceste proiecte arată bine, în realitate, însă va fi destul de dificil de a le implementa.

„Referitor la acest proiect de infrastructură rutieră convenit la Kiev, acest traseu Chișinău-Soroca-Iampoli-Kiev arată foarte bine pe hârtie, dar va fi nevoie de sume colosale de bani din ambele părți. De unde ar putea fi accesați acești bani, Moldova nu-i are, noi nu știm pe cât Ucraina este gata să investească. Cred că acești bani ar putea veni pe filiera europeană”, a precizat Ion Tăbârță.

Aflată la Bruxelles, președintele Maia Sandu va aborda și implicarea Uniunii Europene pentru expertizarea impactului în cazul construirii Hidrocentralelor ucrainești pe Nistru.Totodată, Președintele a adăugat că în cadrul vizitei va solicita și o monitorizare a situației privind proprietățile moldovenești din Ucraina.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106
Tagurile:
satul Palanca, Novodnestrovsk, Ucraina
Tematic
Întrevederea Sandu-Zelenski: De la "șezătoarea prezidențială" la "Podul lui Manilov"


Загрузка...
Boboteaza în Moldova - foto de arhivă

Cea mai geroasă noapte din ultimii ani: Ce vreme urmează în Moldova

0
Tocmai am trecut de cea mai geroasă noapte din ultimii trei ani. În ajunul Botezului Domnului, sărbătoare marcată pe 19 ianuarie, în Republica Moldova, în nord s-au înregistrat minime de minus 21 de grade Celsius. 

CHIȘINĂU, 19 ian – Sputnik. Cu adevărat, am avut „gerul Bobotezei”. În noaptea de 18 spre 19 ianuarie, în Republica Moldova s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi din ultimii trei ani.

Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în nord termometrele au indicat noaptea - 21... - 18 grade Celsius.

În raioanele de centru Criuleni și Călărași, minimele termice ale aerului fost de minus 16 grade Celsius. În regiunea de sud, cel mai frig a fost în raionul Ștefan-Vodă – minus 19...minus 14 grade Celsius.

Pentru noaptea de 19 spre 20 ianuarie, SHS prognozează minime de -9..-12 grade Celsius în nord, -8..-11 grade în centru și -7..-10 grade în sud. 

Prognoza meteo pentru 20 - 26 ianuarie
Prognoza meteo pentru 20 - 26 ianuarie

Va fi destul de frig în următoarele trei zile, potrivit prognozei SHS, după care treptat se va încălzi.

Deja joi, 21 ianuarie, temperaturile vor fi pozitive pe parcursul zilei și în regiunea de nord: la prânz vor fi +1..+4 grade Celsius.

Culturile agricole n-au fost afectate de îngheț, potrivit meteorologilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, Meteo, frig, geruri
Tematic
Boboteaza la moldoveni – de ce nu se spală rufe și nu se dă bani cu împrumut


Загрузка...