Oleg Cernei

De ce Primăria este în imposibilitate acorde locuințe temporare în cazuri excepționale

91
(reînnoit 16:42 13.10.2018)
La Spitalul Feroviar Central din Chișinău rămân a fi cazate în total 29 de persoane care anterior au fost evacuate din blocul de pe bd. Moscova 11/5. La fel, la Sanatoriul Preventoriu de Bază „Constructorul" au fost prevăzute 50 de locuri suplimentare pentru cazare.
De ce Primăria este în imposibilitate să acorde locuințe temporare în cazuri excepționale

Fostul consilier municipal Oleg Cernei a declarat în studioul radio Sputnik Moldova că, anterior, în Chișinău a existat un fond locativ de manevră. Astfel, în caz de situație excepțională municipalitatea avea posibilitatea să acorde persoanelor sinistrate locuințe destinate cazării temporare.

"De exemplu, pe strada Eugen Coca și Vasile Lupu erau desemnate două blocuri locative cu patru nivele. Pe parcursul anilor, locuințele au fost repartizare și privatizate. Mai mult decât atât, când se dădea terenul de pământ către companiile de construcție, în deciziile Consiliului municipal era specificat că aceste companii se obligă să transmită 10% din numărul de apartamente municipalității. Dacă să acumulăm toate aceste decizii, acum trebuia să avem cel puțin 500-600 de apartamente acordate pentru situații excepționale", a explicat invitatul.

Mai multe informații referitor la acest subiect aflați din interviul audio realizat cu Oleg Cernei.

Autor: Cristina Baș

91
Tagurile:
fond locativ de manevră, cazuri excepționale, cazare, explozie, oleg cernei, Moldova
Тема:
Explozie teribilă într-un bloc din sectorul Râșcani - există morți și răniți (46)
Tematic
Oficial: Sinistrații exploziei din Chișinău nu vor primi locuințe de la stat
Explozie devastatoare în Chișinău: Ce se întâmplă cu locatarii din apartamentele afectate
Cernei: Mii de apartamente dispun de butelii de gaz și prezintă pericol de explozie
Inga Mifsud Wismayer

Important: Țările europene care au impus restricții pentru moldoveni - detalii

119
(reînnoit 21:52 14.07.2020)
Mai multe țări europene și-au închis frontierele pentru cetățenii din țara noastră din cauza riscului de răspândire a COVID-19. Iată care state au impus restricții de călătorie până în prezent și la ce trebuie să atragă atenția moldovenii dacă planifică o călătorie.
Important: Țările europene care au impus restricții pentru moldoveni - detalii

Potrivit avocatei Inga Mifsud Wismayer, cetățenii moldoveni trebuie să respecte anumite condiții atunci când planifică să treacă frontiera Republicii Moldova. Primul și cel mai important lucru este să se informeze din surse demne de încredere despre restricțiile impuse de autoritățile altor țări.

"Din păcate, tot mai multe state au închis hotarele pentru cetățenii moldoveni și cred că numărul acestora va crește. Cetățenii moldoveni trebuie să ia cunoștință de toate condițiile impuse de țările europene. Totodată, ar fi bine ca cetățenii să plece peste hotare doar în condiții stringente sau dacă au planificat și nu pot amâna călătoria", a declarat pentru Sputnik avocata Inga Mifsud Wismayer.

De menționat că Austria a fost prima țară care a anunțat introducerea de restricții din cauza COVID-19 pentru călătorii din mai multe state ale lumii, printre care este și Republica Moldova. Austria a anunțat impunerea restricțiilor pentru persoanele care provin din România, Moldova și Bulgaria din cauza situației complicate legate de răspândirea coronavirusului în aceste țări.

Astfel, cei care pleacă spre Austria din România, Moldova și Bulgaria trebuie să prezinte testul negativ la coronavirus sau să respecte carantina de 14 zile.

Și Italia - una dintre destinațiile europene predilecte ale moldovenilor, și-a închis joia trecută frontierele pentru cetățenii din țara noastră. Măsura autorităților italiene vizează în total 13 țări cu risc sporit de răspândire a infecției cu coronavirus.

Astfel, este interzis accesul în țară pentru persoanele care au locuit în sau au tranzitat aceste ţări cu două săptămâni înainte de a intra pe teritoriul Italiei, acestea urmând să fie oprite la frontieră. Totodată, Italia a suspendat zborurile directe şi indirecte către Republica Moldova, Armenia, Bahrain, Bangladesh, Brazilia, Bosnia-Herţegovina, Chile, Kuweit, Macedonia de Nord, Oman, Panama, Peru şi Republica Dominicană.

Mai mult, din 16 și până în 31 iulie, cel puțin, Austria a anunțat că va sista în intervalul 16 iulie – 31 iulie cursele aeriene din și către Republica Moldova. Cetățenii străini, inclusiv din țara noastră, pot intra acum în Austria cu condiția că au dreptul de a sta în această țară în baza unei vize de tip D, eliberată de Austria, în baza unui permis de ședere sau a documentației necesare solicitării dreptului de ședere în conformitate cu Legea poliției pentru străini, Legea privind regimul străinilor sau Legea privind azilul din 2005.

Dacă persoanele nu pot prezenta certificatul medical, trebuie să intre în izolare/carantină, într-o locație adecvată, pe o perioadă de 14 zile. Accesul persoanelor ce nu pot face dovada deținerii unei locații adecvate în Austria nu va fi permis.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

119
Tagurile:
Italia, Ungaria, Austria, moldoveni, frontiera, restricții de circulație
Tematic
Noi restricții pentru accesul călătorilor în Ungaria - detalii


Загрузка...
Maria Vârlan

Cum ar putea fi prevenit abandonul copiilor în Republica Moldova

31
(reînnoit 19:35 14.07.2020)
Fenomenul abandonului nu este nou pentru țara noastră. Dimpotrivă, el pare să ia amploare. În fiecare an, până la 10 nou-născuți și copii de vârstă fragedă sunt aruncați în tomberoane sau abandonați în stradă de către părinți.
Cum ar putea fi prevenit abandonul copiilor în Republica Moldova

De multe ori, societatea acuză asistenții sociali de faptul că nu-și onorează obligațiile și nu monitorizează corect situația familiilor social-vulnerabile, iar din acest motiv unii copii de vârstă fragedă ajung să fie abandonați de către părinți.

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", decanul Facultății de Asistență Socială din cadrul Universității Ion Creangă, Maria Vârlan, a specificat că fenomenul abandonului nou-născuților, bebelușilor și copiilor de vârstă fragedă este cauzat de mai mulți factori (situația financiară precară a familiei, consumul de alcool a părinților etc.). Fenomenul ar putea fi prevenit dacă toate persoanele responsabile ar conlucra între ele, iar "pietrele nu vor fi aruncate" doar în direcția asistenților sociali.

"Există mai mulți subiecți care sunt responsabili de bunăstarea copiilor. Aici ne referim la asistentul medicului de familie – responsabil de copiii de vârstă preșcolară care nu frecventează grădinița. Pentru cei care frecventează grădinița, un rol important îl au educatorii, la școală - dirigintele, iar în școlile profesionale – curatorii", a subliniat Maria Vârlan.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, doar în anul trecut 51 de copii au fost abandonați în stradă de către părinți. În luna iulie curent, o mamă și-a abandonat bebelușul în câmp, imediat după ce l-a născut. Nou-născutul a fost găsit de o femeie care își lucra via, într-o localitate din raionul Nisporeni.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
Moldova, asistent social, copii, abandon
Tematic
Noi detalii în cazul bebelușului abandonat în scara unui bloc din Buiucani


Загрузка...

Interzis până la 1 august: Ce nu puteți face în această perioadă

0
(reînnoit 22:29 14.07.2020)
Comisia Națională de Sănătate Publică a prelungit perioada stării de urgență în sănătate publică. Vedeţi în ingograficul Sputnik ce nu aveţi voie să faceţi până pe 1 august.
Interzis  până la 1 august
© Sputnik / Moldova

Cel puțin până în 1 august, se interzice aflarea în locurile publice, păduri, parcuri, alei, plaje etc. în grupuri mai mari de trei persoane.

De asemenea, persoanele cu vârsta de peste 63 de ani nu vor putea părăsi domiciliul fără o necesitate stringentă.

Rămân închise în continuare teatrele, cinematografele, sălile de concerte, dar și cluburile de noapte.

Este interzisă organizarea nunților cumetriilor și altor ceremonii, inclusiv în instituțiile cu statut privat.

Totodată, Comisia Națională pentru Sănătate Publică a decis că se permite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului.
Întrunirile însă nu pot fi organizate în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție.

De asemenea, se admite reluarea activităților sălilor de sport, bazine, săli de fitness cu vestiare, baie, piscine, cu respectarea măsurilor de sănătate publică.

Pentru a evita sancțiunile, Poliția Republicii Moldova îndeamnă cetățenii să se conformeze și să se informeze despre decizia CNSP.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
COVID-19, 1 august, interzis
Tematic
O importantă țară europeană a interzis accesul pentru moldoveni: Alte 12 state sunt vizate


Загрузка...