Astfel a comentat avocatul Pavel Midrigan inițiativa Partidului Democrat de modificare a Constituţiei, care ar permite ca judecătorii să fie aleşi direct de către cetățeni. Midrigan a spus în studioul radio Sputnik Moldova că dincolo de schimbarea modalității de alegere a judecătorilor, trebuie de schimbat și alte elemente din legislația națională.
Avocatul este de părere că „pentru început autoritățile ar putea să implementeze un proiect pilot, dar cu siguranță asemenea inițiative nu se realizează în perioade electorale", a mai spus avocatul Pavel Midrigan.
Propunerea legislativă de modificare a Constituţiei care ar permite ca judecătorii să fie aleşi direct de către cetățeni urmează să fie înregistrată în zilele următoare în Parlament. Până a fi supusă votului în Legislativ, iniţiativa va fi dezbătută pe larg cu societatea civilă şi cu grupurile profesionale interesate.
Autor Eduard Maciac
Deputații Platformei Demnitate și Adevăr au calificat scumpirea carburanților nejustificată și au venit cu învinuiri în adresa Consiliului Concurenței că ar acoperi înțelegerile de cartel care se fac pe această piață.
În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", șeful direcției Politici și Relații Externe al Consiliului Concurenței, Eugen Cozmulici, a comentat această situație, subliniind faptul că respectivele concluzii ale aleșilor poporului sunt deocamdată neîntemeiate.
Potrivit lui, Consiliul Concurenței continuă să urmărească cu atenție evoluțiile de pe piața produselor petroliere, în limita atribuțiilor sale prevăzute de Legea concurenței nr. 183 din 11.07.2012 și va interveni prompt în cazul identificării unor semne de încălcare a legislației concurențiale.
În acest sens, Eugen Cozmulici a remarcat faptul că instituția pe care o reprezintă efectuează inspecții inopinate la sediile mai multor companii ce activează pe piața comercializării produselor petroliere de bază în contextul investigațiilor în derulare. Investigațiile au scop depistarea probelor privind posibilele încălcări ale legislației concurențiale, fiind aplicate amenzi agenților economici care nu respectă legea.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2021, mamele beneficiază de indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 9459 lei.
Potrivit Lidiei Guștiuc, consultant principal al Direcţiei stabilirea indemnizațiilor familiilor cu copii, ajutoare și compensații, Casa Teritorială de Asigurări Sociale, pentru a benefecia de această indemnizație, fiecare mămică trebuie să o solicitate cel târziu în termen de 12 luni de la naşterea copilului.
Cererea pentru stabilirea indemnizaţiilor se depune la casa teritorială de la locul de domiciliu al solicitantului sau în mod electronic, prin intermediul portalului guvernamental unic al serviciilor publice (www.servicii.gov.md) sau pe pagina-web a Casei Naţionale (www.cnas.md). Termenul de examinare a cererii este de 30 de zile calendaristice.
"Beneficiarul trebuie să prezinte actul personal de identitate sau al reprezentantului legal al copilului, după caz, precum și certificatul de naştere al copilului. În cazul acordării indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii pe teritoriul altui stat, indemnizaţia unică la naşterea copilului nu se stabileşte. Termenul de adresare pentru stabilirea indemnizaţiei unice la naşterea copilului este 12 luni de la data naşterii copilului", a explicat Lidia Guștiuc.
Amintim că pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2020, mamele beneficiau de o indemnizaţie unică la naşterea copilului în cuantum de 8299 lei, pentru fiecare copil născut viu. În 2021, ajutorul în acest sens din partea statului a crescut cu 1160 lei.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 27 ian – Sputnik. Prim-ministrul Marii Britanii Boris Johnson a spus că restricțiile dure impuse în această ţară pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului ar putea fi relaxate de la jumătatea lunii februarie, în contextul în care numărul cazurilor de infectare a început să scadă.
Johnson a declarat că miniștrii vor „analiza posibilitatea relaxării unor măsuri”, dar a subliniat totuşi că numărul infectărilor este încă „foarte mare” și a promis doar că copiii se vor întoarce în clase „cât mai curând posibil”, potrivit Daily Mail.
Guvernul a lămurit însă că relaxarea din data de 15 februarie constituie doar „primul punct” în care regulile vor fi revizuite.
Pe de altă parte, în acelaşi interviu, premierul a refuzat să garanteze că școlile vor fi deschise până la Paște, în ciuda presiunii din partea conservatorilor. Deputații conservatori și experții în educație insistă ca guvernul să găsească o modalitate de a readuce mai mulți copii în sălile de clasă.
Momentan, Marea Britanie vrea să îngreuneze intrarea oamenilor în ţară, astfel ca toți cei care intră să fie obligaţi să stea în carantină pe propria cheltuială în hoteluri de lângă aeroporturi.
Cazurile zilnice de infectare cu Covid-19 au scăzut cu 41% într-o săptămână, ajungând până la 22.195 – cea mai scăzută cifră din 15 decembrie. Pe de altă parte, numărul deceselor se menține constant la 592, în timp ce Boris Johnson se confruntă cu presiuni din partea parlamentarilor conservatori, care cer măsuri pentru ieșirea din lockdown.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova