Gheorghe Cavcaliuc

Iată cât poate cheltuiască statul pentru investigarea unui caz de furt de găini

727
(reînnoit 09:21 04.10.2018)
Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției al MAI, colonelul de poliție Gheorghe Cavcaliuc, a povestit în studioul radio Sputnik Moldova cum este desfășurat în republica Moldova Programul "Sector supravegheat de vecini", grație căruia, de la începutul anului, au fost descoperite și prevenite 122 de infracțiuni.
Iată cât poate să cheltuiască statul pentru investigarea unui caz de furt de găini

Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției al MAI, Gheorghe Cavcaliuc, spune că aceasta nu este o cifră mică, dacă ținem cont că pentru investigarea unor infracțiuni statul cheltuiește sute de mii de lei doar pentru un singur caz.

Colonelul a relatat un caz banal, la prima vedere. Și anume: un sătean a furat de la altul 20 de găini. Un vecin a văzut cine a comis infracțiunea. Când au venit polițiștii să cerceteze cazul, vecinul nu a spus că a văzut cine a comis furtul. Dar în una dintre zile, probabil l-a mustrat conștiința, el i-a spus vecinului său cine este hoțul. Victima, în loc să sune la poliție, îl sună pe hoț ca să-i spună că el știe cine i-a furat găinile. Și doar după asta a sunat la poliție. Hoțul, ca să nu fie tras la răspundere, fuge, mai întâi în regiunea transnistreană, după care în regiunea Tiumeni din Federația Rusă.

Poliția l-a dat în căutare. Și infractorul a fost reținut de oamenii legii din Federația Rusă în Tiumeni. Polițiștii noștri au fost nevoiți să meargă să ridice această persoană tocmai în Tiumeni. Adus acasă, cel anchetat a luat avocatul și a mers la cel cu paguba rugând-l să-l ierte, spunându-i că îi întoarce toate găinile furate și îi mai dă vreo 3 mii d lei pe de asupra. Acela l-a iertat. În aceste condiții, când infracțiunea nu este gravă și partea vătămată spune că nu mai are pretenții, că i-au fost restituite bunurile, autoritățile sunt obligate să-l elibereze pe infractor și să închidă cazul.

Gheorghe Cavcaliuc spune că, în acest caz mărunt — furtul a 20 de găini, statul a suportat o cheltuială enormă.

"În primul rând, s-au cheltuit bani pentru cercetarea cazului în Republica Moldova. În al doilea rând, s-au cheltuit peste 200 de mii de lei pentru ca polițiștii să meargă în Tiumeni și să-l aducă pe infractor acasă, biletele la avion fiind scumpe", spune polițistul. Dar autoritățile nu l-au putu obliga pe cel care a comis infracțiunea să restituie cheltuielile dat fiind că el nu a fost condamnat.

Iată de ce, spune Gheorghe Cavcaliuc, este atât de importantă desfășurarea programului Programul "Sector supravegheat de vecini".

Programul "Sector supravegheat de vecini" a fost implementat pentru prima dată în Republica Moldova în 2013. Astăzi, în toată țara, sunt peste 3000 de sectoare supravegheate de vecinătate, din care fac parte aproape 32000 de cetățeni.
Doar de la începutul lunii septembrie 2018, în localitățile din țară au fost constituite 22 de sectoare de vecinătate, care includ în total peste 242 de membri și lideri de sectoare.

Mai multă informații despre Programul "Sector supravegheat de vecini" aflați din interviul realizat cu Gheorghe Cavcaliuc, accesând fișierul audio.

727
Tagurile:
furt de gaini, Tiumeni, Georghe Cavcaliuc, Cavcaliuc, caz, lei
Impozitul pe imobil în Chișinău: Va fi sau nu micșorat

Va fi sau nu micșorat impozitul pe imobil în Chișinău - Ce spune primarul Ion Ceban

271
(reînnoit 09:31 19.06.2021)
Primarul Capitalei, Ion Ceban, consideră ipocrită abordarea unor actori politici pe subiectul majorării impozitului imobiliar. El spune că Primăria se ocupă individual de fiecare caz, totodată, ajustarea cuantumului pentru impozitul imobiliar este un proces ireversibil.
Va fi sau nu micșorat impozitul pe imobil în Chișinău-Ce spune primarul Ion Ceban

Săptămâna viitoare, consilierii municipali ar putea să revină la subiectul taxelor locale. Mai mulți experți susțin că există câteva scenarii privind aplicarea impozitului imobiliar în Chișinău, inclusiv anularea lui sau instituirea unui moratoriu. Dacă aceste lucruri se vor întâmpla, ceea ce e puțin probabil, din punct de vedere electoral ar câștiga toate partidele, însă din punct de vedere al administrării fiscale ar putea să apără dificultăți, care, în timp, ar putea fi normalizate.

La Chișinău, mărimea impozitului pe bunurile imobiliare se stabilește de către Consiliul Municipal. În anul 2020, valoarea acestui impozit era de 0,15 la sută din valoarea cadastrală a locuinței. La finele anului 2020, Consiliului Municipal a majorat acest impozit până la 0,185% din valoarea cadastrală a locuinței, iar acest fapt a fost legat de implementarea la nivel de țară a unui proiect, cu suportul partenerilor externi, de reevaluare a cadastrului bunurilor imobiliare.

Va fi sau nu micșorat impozitul pe imobil

Primarul, Ion Ceban spune că subiectul dat a reapărut în campania electorală, chiar dacă aceiași consilieri care, acum, sunt vocali, în decembrie, când a fost luată decizia de a ajusta taxele imobiliare, nimeni din ei nu a avut obiecții.

„În luna decembrie, când a fost discutat subiectul taxelor locale nu au existat critici față de ajustarea acestor taxe și putem să vedem asta în stenogramele comisiilor de profil și a consiliului municipal. Mi se pare ipocrită abordarea, deoarece în unele localități din preajma Chișinăului, cei care sunt vocali acum, în decembrie, ei singuri au majorat aceste taxe imobiliare”, a menționat Ion Ceban.

Primarul mai spune că, la ora actuală, în Chișinău, sunt 78 de mii de apartamente care benificiază de compensații. Pe de altă parte, menționează Ceban, ASP, se află în proces, de reevaluare a cadastrului bunurilor imobile, proces care ar trebui să se încheie în anul 2022.

„Trebuie să privim acest aspect în complexitatea lui, nu putem să  tolerăm situația pe care o avem în Chișinău când toate bunurile imobiliare sunt subevaluate de 3 sau 4 ori. Da, acest aspect a coincis cu perioada electorală, dar acest tablou nu poate dura până la nesfârșit. O reevaluare a bunurilor imobiliare nu s-a făcut din 2004. Pot să vă spun că direcția colectare a taxelor locale, în regim manual, se ocupă cu fiecare caz în parte și se fac aceste recalculări pentru anumite categorii de  deținători de apartamente. Statul, prin ASP, implementează deja un proiect susținut de partenerii externi cu referire la modernizarea cadastrului bunurilor, de aceea, ajustarea cuantumului pentru impozitul imobiliar este un proces ireversibil. Ca să fiu mai explicit, acest plafon privind impozitul pe imobil ar putea să scadă, dar oricum se va păstra o ușoară majorare a taxelor ca rezultat al reevaluării de către ASP”,  a concluzionat primarul Ion Ceban.

În anul 2020, încasările de pe impozitul pentru bunurile imobiliare a constituit 90 de milioane de lei, iar în anul 2021, se planifică o majorare la peste 182 de milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

271
Tagurile:
Ion Ceban, impozitul pe imobil
Тема:
Viața în Chișinău
Tematic
Atracții turistice în apropiere de Chișinău: Un nou proiect lansat de ANTRIM
Anunț important de la Fisc! Mai aveți 12 zile în care puteți face asta


Загрузка...
Luminița Suveică

Fenomen mai rar întâlnit: Viroze în timpul verii - cum ne protejăm

111
(reînnoit 20:11 18.06.2021)
Deși e deja luna iunie, se constată o creștere bruscă a numărului de infecții virale acute respiratorii și răceli. Medicii atenționează că în această perioadă este foarte important să consumăm cât mai multe fructe, legume, ceaiuri din ierburi și cât mai multă apă.
Fenomen mai rar întâlnit: Viroze în timpul verii - cum ne protejăm

Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, în ultimele săptămâni au fost înregistrate de patru ori mai multe solicitări medicale cu privire la numărului de infecții virale acute respiratorii și răceli, decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Mai mulți specialiști asociază acest lucru cu o schimbare a vremii, nespecifică acestei perioade, care se menține ploioasă și răcoroasă.

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, doctorul în medicină Luminița Suveică a precizat că virozele sunt boli infecțioase provocate de viruși de intensitate medie. Manifestările pot fi diverse, mai ales că în fiecare an apar noi tulpini de virus. Cele mai răspândite sunt virozele respiratorii.

"Virozele se manifestă printr-o stare generală proastă, dureri de cap ușoare, rinoree, durere în gât, dureri musculare și articulare, febră. Este de ajuns un simplu strănut sau contact apropiat cu o persoană bolnavă ca să i-ai o viroză", a explicat interlocutoarea.

Potrivit ei, îndată, la apariția primelor simptome ale răcelii  trebuie neapărat să vă adresați medicului de familie, care vă va prescrie tratamentul necesar.

"Dacă de la început totul se tratează la timp, atunci puteți evita complicațiile. Situația este și mai gravă în cazul contractării gripei, care se manifestă prin temperatura 39-40, frisoane și dureri musculare. Dacă nici gripa nu este tratată, atunci apare pneumonia post gripală, care decurge destul de complicat și de multe ori provoacă chiar decesul persoanelor tinere și chiar a copiilor", a explicat doctorul în medicină.

Luminița Suveică susține că în această perioadă este important să consumăm alimente bogate în vitamine, în special cele bogate în vitamina C și zinc pentru a întări imunitatea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

111
Tagurile:
vară, viroză


Загрузка...

România: Yarmolenko solicită ca Heineken și Coca-Cola să-l „contacteze” după briefing

0
(reînnoit 12:28 19.06.2021)
Fotbalistul ucrainean Andriy Yarmolenko a împins în glumă sticle de Coca-Cola și Heineken mai aproape de el în timpul unei conferințe de presă care a avut loc joi la București.

Acest lucru a venit după ce fotbalistul portughez Cristiano Ronaldo a dat deoparte sticlele cu apă gazoasă la o conferință de presă recentă în cadrul Euro 2020, iar jucătorul echipei naționale franceze Paul Pogba și-a repetat acțiunile, împingând deoparte o sticlă de bere Heineken.

"Voi face ceva acum. L-am văzut pe Ronaldo punând sticlele de Coca-Cola. Voi pune Coca-Cola, voi pune Heineken. (Reprezentanților), contactați-mă. Mulțumesc, mulțumesc", a glumit Jarmolenko .

Andriy Yarmolenko a participat la conferința de presă, după ce echipa sa a câștigat 2-1 împotriva Macedoniei de Nord la începutul acelei zile.

Se spune că după ce Ronaldo a scos sticlele de Coca-Cola de pe masă, valoarea acțiunilor companiei a scăzut cu 4 miliarde de dolari (aproximativ 290 de miliarde de ruble).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Campionatul European la Fotbal, Coca Cola, Heineken, România
Тема:
Campionatul European de Fotbal 2021- informații de ultimă oră
Tematic
Campionatul European de Fotbal-2021: Calendarul


Загрузка...