Gheorghe Cavcaliuc

Iată cât poate cheltuiască statul pentru investigarea unui caz de furt de găini

716
(reînnoit 09:21 04.10.2018)
Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției al MAI, colonelul de poliție Gheorghe Cavcaliuc, a povestit în studioul radio Sputnik Moldova cum este desfășurat în republica Moldova Programul "Sector supravegheat de vecini", grație căruia, de la începutul anului, au fost descoperite și prevenite 122 de infracțiuni.
Iată cât poate să cheltuiască statul pentru investigarea unui caz de furt de găini

Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției al MAI, Gheorghe Cavcaliuc, spune că aceasta nu este o cifră mică, dacă ținem cont că pentru investigarea unor infracțiuni statul cheltuiește sute de mii de lei doar pentru un singur caz.

Colonelul a relatat un caz banal, la prima vedere. Și anume: un sătean a furat de la altul 20 de găini. Un vecin a văzut cine a comis infracțiunea. Când au venit polițiștii să cerceteze cazul, vecinul nu a spus că a văzut cine a comis furtul. Dar în una dintre zile, probabil l-a mustrat conștiința, el i-a spus vecinului său cine este hoțul. Victima, în loc să sune la poliție, îl sună pe hoț ca să-i spună că el știe cine i-a furat găinile. Și doar după asta a sunat la poliție. Hoțul, ca să nu fie tras la răspundere, fuge, mai întâi în regiunea transnistreană, după care în regiunea Tiumeni din Federația Rusă.

Poliția l-a dat în căutare. Și infractorul a fost reținut de oamenii legii din Federația Rusă în Tiumeni. Polițiștii noștri au fost nevoiți să meargă să ridice această persoană tocmai în Tiumeni. Adus acasă, cel anchetat a luat avocatul și a mers la cel cu paguba rugând-l să-l ierte, spunându-i că îi întoarce toate găinile furate și îi mai dă vreo 3 mii d lei pe de asupra. Acela l-a iertat. În aceste condiții, când infracțiunea nu este gravă și partea vătămată spune că nu mai are pretenții, că i-au fost restituite bunurile, autoritățile sunt obligate să-l elibereze pe infractor și să închidă cazul.

Gheorghe Cavcaliuc spune că, în acest caz mărunt — furtul a 20 de găini, statul a suportat o cheltuială enormă.

"În primul rând, s-au cheltuit bani pentru cercetarea cazului în Republica Moldova. În al doilea rând, s-au cheltuit peste 200 de mii de lei pentru ca polițiștii să meargă în Tiumeni și să-l aducă pe infractor acasă, biletele la avion fiind scumpe", spune polițistul. Dar autoritățile nu l-au putu obliga pe cel care a comis infracțiunea să restituie cheltuielile dat fiind că el nu a fost condamnat.

Iată de ce, spune Gheorghe Cavcaliuc, este atât de importantă desfășurarea programului Programul "Sector supravegheat de vecini".

Programul "Sector supravegheat de vecini" a fost implementat pentru prima dată în Republica Moldova în 2013. Astăzi, în toată țara, sunt peste 3000 de sectoare supravegheate de vecinătate, din care fac parte aproape 32000 de cetățeni.
Doar de la începutul lunii septembrie 2018, în localitățile din țară au fost constituite 22 de sectoare de vecinătate, care includ în total peste 242 de membri și lideri de sectoare.

Mai multă informații despre Programul "Sector supravegheat de vecini" aflați din interviul realizat cu Gheorghe Cavcaliuc, accesând fișierul audio.

716
Tagurile:
furt de gaini, Tiumeni, Georghe Cavcaliuc, Cavcaliuc, caz, lei
Luminița Suveică

Dureri de cap și oboseală: Cum înfrunți astenia de toamnă

84
(reînnoit 20:48 19.09.2020)
Toamna este sezonul asteniei - afecțiune caracterizată printr-o stare de epuizare și oboseală a organismului, cauzată de schimbarea anotimpului, căreia i se adaugă stări de melancolie și, în cazurile mai grave, chiar episoade depresive.
Dureri de cap și oboseală: Cum să depășiți astenia de toamnă

Zile mai scurte, temperaturi tot mai scăzute şi peisaje care îndeamnă la melancolie. Reducerea intensităţii luminii provoacă diverse schimbări în organism: scade producţia de serotonină, considerat hormon al fericirii, vitamina D se asimilează mai greu, iar deficitul ei este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietăţii. Lipsa acestei vitamine stimulează producţia de melatonină, considerat hormon al somnului. 

Somnolenţa prelungită, insomniile, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia şi predispoziţia pentru răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă.

Deși această afecțiune poate trece în câteva săptămâni, când organismul se obișnuiește cu noul anotimp, există câteva posibilități de a grăbi acest proces de adaptare și de a preveni simptomele care pot afecta activitatea zilnică.

"În această perioadă imunitatea este mai scăzută, de aceea principalul mod prin care putem influența lucrurile spre bine este alimentația. Recomandarea mea este să consumați cât mai multe alimente bogate în vitamina C, magneziu, Vitamina E, fier și calciu. Consumați legume și fructe proaspete și respectați un regim echilibrat de somn", a menționat doctorul în medicină Luminița Suveică.

Ea menținează că plimbările în aer liber, activitățile sportive, gândirea pozitivă și practicarea unui hobby pot fi cele mai bune remedii pentru astenia de toamnă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

84
Tagurile:
Vitamine, simptome, dureri de cap, astenie, toamnă
Tematic
Vitamina B modulează un răspuns imun: ar putea trata COVID-19 - studiu


Загрузка...
Vadim Ceban

Mai multe localități vor fi racordate la rețeaua de gaze

48
(reînnoit 19:42 19.09.2020)
În Moldova există raioane în care doar 20 la sută dintre gospodării sunt racordate la rețeaua de gaze, pe când în altele proporția este de 90 procente. Care este motivul acestui decalaj am aflat de la președintele consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban.
Moldovagaz: Mai multe localități din țară vor fi gazificate

În cadrul emisiunii "Logica Puterii" de la Sputnik Moldova Vadim Ceban a declarat că anterior exista un program de racordare la rețeaua de gaze, asigurat și executat doar din bugetul public, iar Moldovagaz nu avea împuternicirea și posibilitatea să investească în gazoducte - această responsabilitate îi revenea statului.

În prezent, în unele localități gradul de racordare a gospodăriilor la rețeaua de gaze nu ajunge nici la 25 de procente. De exemplu, din 20 de localități dintr-un raion, doar cinci sunt racordate la sistemul centralizat. O soluție în acest sens pot fi gazoducetele interrurale.

"De mai mulți ani și Moldovagaz poate investi în proiecte de construcție în baza gazoductelor interrurale. Din perspectiva liberalizării pieței fiecare, consumatorul are posibilitatea să-și aleagă furnizorul, fie Moldodovagaz, fie un alt furnizor. Din observațiile noastre, există mare cerere pentru gazul natural și aceasta va crește pentru că deja devine mai disponibil, inclusiv din punct de vedere al prețului", a declarat în studioul Sputnik Vadim Ceban.

Mai mult, în anul 2021 Moldovagaz își propune să construiască patru gazoducte interrurale din contul fondurilor instituției. Acestea vor apărea în raioanele Glodeni, Fălești, Sângerei și Telenești.

"Planificăm în anul ce urmează să investim și să dezvoltăm în mai multe localități rețelele interrurale, să construim gazoducte, iar inițiativa este susținută și de ANRE", a subliniat el.

De menționat este că în acest an programul investițional pentru racordare la rețeaua de gaze a crescut de la 18 milioane de lei până la 50 milioane, iar în anul viitor ar putea ajunge până la 100 milioane de lei – o premieră pentru Republica Moldova, a adăugat Ceban.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
gazoduct, MoldovaGaz, gaz


Загрузка...