Inga Albu

Sfatul avocatului: Cum dai bani cu împrumut și ai siguranța îi vei primi înapoi

757
(reînnoit 15:41 27.09.2018)
Deseori persoanele dau cu împrumut anumite sume de bani, dar se întâmplă să nu le fie restituită datoria. Specialiștii vin cu o serie de recomandări pentru ca cei care dau banii să fie siguri că aceștia le vor fi întorși la timp.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", avocata Inga Albu le-a recomandat persoanelor care dau cu împrumut anumite sume de bani să întocmească în primul rând o recipisă sau un contract pentru a nu se pomeni în situații neplăcute.

Totodată, Inga Albu a menționat clauzele la care trebuie să atragă o atenție sporită contractanții.

"În primul rând, în contract trebuie să fie stipulată data, ziua și anul returnării banilor. Atunci când într-un contract nu este indicat termenul restituirii banilor, se prezumă că împrumutatul nu are obligația de a restitui acea sumă", a menționat avocata.

Un alt element la care trebuie să atragă atenția împrumutătorul sunt penalitățile. În Codul Civil al Republicii Moldova sunt stipulate două tipuri de contracte de împrumut care pot fi: gratuite, adică fără dobânzi, sau cu dobânzi. Contractele de împrumut cu dobânzi nu trebuie să depășească rata de refinanțare a Băncii Naționale. Cetățenii nu cunosc acest lucru și de multe ori se pomenesc în situația când trebuie să restituie dobânzi majorate.

Mai multe informații la acest subiect aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

757
Tagurile:
recipisă, penalități, Împrumut, contracte, bani, Inga Albu
Tematic
Sfatul avocatului: Contractul de vânzare-cumpărare a unui bun imobil
Cum să soluționezi corect și legal conflictele familiale. Sfatul avocatului
Cum își pot recupera banii șoferii care și-au distrus mașinile în gropile din asfalt


Загрузка...