Viorel Gârbu

Este bine sau rău: Guvernul se împrumută de la băncile comerciale - Iată ce spune expertul

142
(reînnoit 19:53 27.09.2018)
"Faptul că Guvernul se împrumută de la bănci este un factor absolut firesc. Executivul a procedat mereu de această manieră", declară expertul în economie Viorel Gârbu.

Guvernul recurge la acest pas pentru că în anul acesta are un acces limitat la sursele de creditare externe și acest fapt face ca Executivul să recurgă la mijloacele de pe piața internă, chiar dacă resursele interne sunt mai scumpe decât cele externe.

Viorel Gârbu a declarat în studioul radio Sputnik Moldova că această tendință are și minusuri prin faptul că băncile nu creditează sectorul real al economiei dacă Guvernul devine lientul lor.

Un alt aspect, spune  expertul, este că la începutul anului autorităţile au decis să creeze o rezerva de lichidităţi. Ministerul Finanţelor a emis obligatiuni în valoare de două miliarde de lei. Aceste hârtii de valoare urmau să fie cumpărate de băncile comerciale sau de investitori cu o dobândă de 6%, iar banii să fie depuşi într-un cont la Banca Naţională tot cu aceeaşi dobândă. Banii urmau să fie folosiţi doar în cazuri excepţionale, spuneau atunci autorităţile.

Iată că timp de o săptămână Guvernul a împrumutat de pe piaţa internă peste 560 milioane lei. Cei mai mari creditori sunt băncile şi alte instituţii financiare. Expertul Viorel Gârbu mai spune că datorită acestei tendințe va crește și deficitul bugetar.

Autor Eduard Maciac

142
Tagurile:
împrumuturi la bancă, împrumuturi externe, Viorel Gârbu, Moldova, Chisinau
Tematic
Gârbu: Depozitele în băncile din Moldova au devenit nerentabile


Загрузка...