Constantin Cojocaru

Proiecte de succes: Primarul municipiului Edineț a atras investiții de milioane de lei

1451
(reînnoit 17:01 27.09.2018)
Constantin Cojocaru a fost ales în funcția de primar al municipiului Edineț din anul 2007.
Proiecte de succes: Primarul municipiului Edineț a atras investiții de milioane de lei

Pe parcursul celor trei mandate al lui Constantin Cojocaru, municipiul Edineț a trecut prin multe schimbări care au fost generate de investițiile străine aduse la nordul Republicii Moldova.

"Încă de la începutul primului mandat, în anul 2007, aveam intenția de a face o zonă industrială în Edineț. În urmă cu cinci ani am reușit să deschidem un asemenea parc industrial. Inițial ne axam să investim în sectorul agroalimentar. Astfel am adus investitori din Ucraina, Polonia și Germania, iar la moment avem 5 rezidenți foarte mari cu o investiție de peste 400 milioane de lei, una destul de solidă pentru municipiul nostru. Recent a fost dată în exploatare și o linie de uscare a fructelor", a precizat Cojocaru.

Mai mult decât atât, Constantin Cojocaru spune că este implicat în negocieri și cu colegii din Letonia și Slovacia, iar până în anul 2020 speră că va reuși să atragă noi investiții pentru comunitate. Totodată, în cadrul proiectului "Primarii pentru creșterea economică" au fost prevăzute 200 de cadre tinere care vor fi școlarizate conform cerințelor pentru a-și găsi un loc de muncă în parcul industrial din Edineț.

"Mulți primari astăzi se plâng că nu le ajung resurse financiare. Întrebarea mea este: ce-au făcut ca să le ajungă bani? A fi primar nu este un lucru atât de ușor în esență, dar dacă îți faci datoria cu cinste și cu onoare lucrurile sunt într-o continuă mișcare. De fiecare dată primesc o doză de plăcere atunci când văd mai multe lucruri realizate pentru comunitate", a punctat primarul.

Mai multe informații despre activitatea primarului municipiului Edineț aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

1451
Tagurile:
agenți economici, investiții, mandat, primar, proiecte, Constantin Cojocaru, Moldova, Edineț
Tematic
Cum a rezistat primarul Daniel Țonu 25 de ani la cârma primăriei Zâmbreni
Alexei Busuioc nu mai vrea să fie primar la Capaclia
Tatiana Badan: Povestea unui primar de succes
Își mai dorește sau nu Anatolie Zagorodnâi încă un mandat de deputat
Primarul de la Cricova spune dacă își ia adio de la Primărie sau mai vrea încă un mandat
Liliana Istrate-Burciu

Ce înseamnă sindromul victimei și de ce femeile din Moldova tolerează violența în familie

26
(reînnoit 10:05 23.04.2021)
Multe femei ar putea preveni violența din partea partenerilor de viață, dacă ar apela din timp la specialiști. Unele nu fac acest lucru din motiv că nu cunosc unde se pot adresa, fie au teama de "gura lumii" sau consideră că nu este momentul potrivit.
De ce femeile din Moldova tolerează violența în familie?

Femeile sunt cele mai expuse violenței în familie - o demonstrează datele statistice. Fenomenul a luat amploare în pandemie, atunci când cuplurile au fost nevoite să petreacă mai mult timp împreună sau au avut parte de multe dificultăți financiare sau de comunicare.

Potrivit managerului Telefonului de încredere din cadrul Centrului Internațional „La Strada”, Liliana Istrate-Burciu, fenomenul violenței în familie nu apare peste noapte, iar adesea victimele îndură ani la rând presiunile fizice din partea soților.

"Femeile pot depista din start bărbatul violent, dar mereu au speranța că acesta se va schimba și umilința se va termina. Ulterior apar copiii, iar ideea de a rupe lanțul tăcerii este tot mai departe. Mai mult, acestea dezvoltă așa numitul sindrom al victimei și se deprind cumva cu această calitate", susține Liliana Istrate-Burciu.

De menționat este că la începutul pandemiei, numărul apelurilor din partea victimelor violenței în familie înregistrate la Telefonul de încredere pentru femei administrat de Organizația "La Strada" a crescut cu 30 la sută. Din numărul total de apeluri, o rată mai mare - peste 65 procente au fost înregistrate din mediul urban.

În primele luni a anului curent, forțele de ordine au înregistrat peste 3700 de sesizări din partea victimelor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
violența împotriva femeilor, violența în familie
Tematic
Util pentru femeile victime ale violenței: Ce trebuie să facă atunci când sunt amenințate


Загрузка...
Ion Cărpineanu

Nici acum nu cred în COVID-19: Ce se întâmplă în comuna Cărpineni

174
(reînnoit 18:55 22.04.2021)
În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", primarul comunei Cărpineni din raionul Hâncești, Ion Cărpineanu, a vorbit despre situația epidemiologică din localitate.
Așa și nu cred în COVID-19: Situația într-o localitate din țară

De la începutul pandemiei, în comuna Cărpineni au fost înregistrate 174 cazuri de infectare cu COVID-19, iar 16 persoane au pierdut lupta cu viața.

În urma creșterii cazurilor noi de infectare, la începutul anului 2021 comuna Cărpineni a fost plasată sub Cod Roșu de COVID-19. Chiar și în această situație, mulți oameni au rămas sceptici în privința existenței acestui virus.

"La începutul pandemiei, oamenii erau speriați și respectau cu strictețe toate restricțiile. Ulterior, din cauza unor surse de informare în masă, fake news-uri ș.a. a apărut o nuanță de neîncredere a populației în existența și pericolul acestui virus", a declarat pentru Sputnik Ion Cărpineanu.

Primarul susține că în ciuda eforturilor depuse de către autorități pentru informarea populației, unii preferă să creadă că virusul îi va ocoli și nu manifestă nicio responsabilitate.

"Există acea doză de neîncredere mare. Chiar și atunci când în certificatul de deces se menționează cauza decesului COVID-19, oamenii nu cred și spun că autoritățile în mod special scriu acest lucru", a precizat Ion Cărpineanu.

În ultima lună, în comuna Cărpineni au fost înregistrate 16 cazuri noi de COVID-19. Șapte persoane s-au tratat la spital, iar altele trei se află la centrul COVID din Hâncești. Ceilalți oameni urmează tratament la domiciliu și se află sub supravegherea medicilor de familie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

174
Tagurile:
COVID-19, vaccin
Tematic
Procesul de vaccinare din Moldova, comparativ cu alte țări


Загрузка...
Imigranți la Moscova

Ambasada Moldovei la Moscova, despre legalizarea șederii pe teritoriul Rusiei

0
(reînnoit 14:14 23.04.2021)
Reprezentanța diplomatică a Moldovei la Moscova s-a adresat cetățenilor moldoveni cu îndemnul de a-și legaliza aflarea lor în Rusia în conformitate cu legislația locală.

CHIȘINĂU, 23 apr – Sputnik. Ambasada Moldovei în Rusia le recomandă insistent cetățenilor moldoveni să-și legalizeze șederea în Federația Rusă în conformitate cu legislația țării. Misiunea diplomatică a comunicat acest lucru pe pagina sa de Facebook.

”După 15 iunie 2021, persoanele care se află ilegal pe teritoriul Rusiei, sunt pasibile de sancțiuni sub formă de îndepărtare de pe teritoriul FR, precum și aplicarea interdicțiilor de intrare, inclusiv pe termen de lungă durată”, a explicat Ambasada.

Misiunea diplomatică a amintit de asemenea că persoanele care se află ilegal pe teritoriul Federației Ruse, contrar prevederilor legislației migraționale, dispun de dreptul de a-și legaliza statutul de ședere, fără aplicarea sancțiunilor prevăzute în acest caz, până la 15 iunie curent.

MAI rus: Imigranții ilegali din Moldova vor trebui să părăsească țara până pe 15 iunie>>>

Ei au acest drept în conformitate cu Decretul Președintelui Federației Ruse Nr.274 din 18 aprilie 2020 „Cu privire la măsurile temporare de reglementare a statutului juridic al cetățenilor străini și apatrizilor din Federația Rusă în legătură cu amenințarea extinderii în continuare a noii infecții cu coronavirus (COVID -19)”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Imigranţi, ședere, legalizare, Moscova, Ambasada
Tematic
Trebuie oare să se pregătească moldovenii pentru "autoexpulzarea" din Rusia


Загрузка...