Congresul Mondial al Familiei, care a avut loc recent la Chișinău, sub egida președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, a scos în evidență un spectru larg de probleme. Familia tradițională întâmpină dificultăți de ordin social și economic nu doar în țara noastră, dar și în multe state din regiune. Stoparea migrației masive, inclusiv scăderea demografică, nu poate fi oprită la moment.
Corneliu Popovici a declarat în exclusivitate în cadrul emisiunii Sputnik Matinal că este nevoie obligatoriu de un consens la nivel politic pentru a dezvolta un program care să diminueze efectele negative ale scăderii populației, dar și de a schimba mentalitatea celor care crează o nouă familie. "Trebuie să înțelegem că o familie sănătoasă înseamnă prosperitate și bunăstare. Bineînțeles că este nevoie de a spori calitatea serviciilor medicale pentru îngrijirea mamelor și copiilor. Este un concept pe care încercăm să-l dezvoltăm. Congresul Mondial al Familiei a fost un succes. Printre invitați am avut personalități politice și religioase foarte influente", a declarat oficialul.
De remarcat că evenimentul de la Chișinău a avut peste o mie de invitați din țări de pe diferite continente. La acest forum au fost expuse diferite soluții, programe de dezvoltare a conceptului de familiei și sporirea demografiei.
"Nu în toate țările observăm scăderea natalității sau regres demografic. În statele din Europa de Est acestă problemă este una specifică. Nu cred că trebuie să inventăm bicicleta și am putea prelua practica unor state. Nu avem state sărace sau bogate ci țări bine gurnate și prost adminstrate", a subliniat Corneliu Popovici.
Invitatul de asemenea a menționat că, dacă situația rămîne neschimbată, în anul 2035 populația țării ar putea număra sub două milioane de persoane.
Codul Civil vechi a avut compartimentul Moștenire și anterior, însă noutatea prevederilor în prezent ține foarte mult de anumite instituții, cum ar fi statutul juridic concret al moștenitorului, dar și competența în materie de moștenire.
De asemenea, potrivit Mariei Zugravu, a fost înlăturat termenul de acceptare a moștenirii, iarăși o instituție care era mult prea învechită și uneori interpretată în defavoarea moștenitorilor. În mare parte, s-au pus foarte multe aspecte pozitive pe instituțiile moștenirii, care sunt în beneficiul moștenitorului, pentru ca să dispară confuzia, dar și să se diminueze numărul mare de litigii la acest capitol.
Precizăm că, după 16 ani de la adoptarea ultimei versiuni a Codului Civil, pe 1 martie 2019 a fost modernizată infrastructura juridică națională conform tendințelor europene și internaționale.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Vaccinul anti-COVID este colacul de salvare pentru întreaga omenire. Totuși, imunizarea nu este obligatorie în țara noastră, iar moldovenii au o mulțime de dubii cu referire la efectele vaccinului anti-COVID. Printre cele mai răspândite zvonuri sunt cele precum că vaccinul de fapt nu va acționa și nu va proteja organismul de viruși. Unii spun că acesta nu a reușit să fie testat în timp, iar șirul afirmațiilor continuă încă cu zeci de păreri.
Potrivit doctorului habilitat în științe, șefului catedrei de epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Viorel Prisăcaru, aceste sunt niște păreri nefondate, iar faptul că sunt răspândite cu o viteză uimitoare în societate nu va salva situația epidemiologică din țara noastră.
”Sunt niște dubii prostești. Prea mult le atragem atenția celor ce au aceste gânduri. Ele sunt răspândite intenționat. Vaccinurile au salvat lumea de diferite maladii. Dacă nu erau ele, credeți-mă că nu mai ajungeam până aici”, a declarat el.
În același timp, epidemiologul Ala Tocarciuc a făcut câteva precizări pentru oamenii care sunt sceptici față de vaccinare și refuză categoric imunizarea împotriva COVID-19, pentru că se tem de efecte adverse.
„Trebuie să ne uităm la riscuri - riscuri cu vaccin și riscuri fără vaccin. Care risc este mai mare? Riscul să ne îmbolnăvim fără vaccin și să facem o formă gravă este mai mare decât riscul efectelor adverse ale vaccinului”, a declarat pentru Sputnik Ala Tocarciuc.
Expertul susține că trebuie să atragem atenția la statistici și a invocat în acest sens exemplul Israelului.
„Deja peste 200 de milioane de oameni sunt vaccinați. Trebuie să vedem câte milioane de oameni au primit vaccinul AstraZeneca, care a ajuns la noi și câte efecte adverse au fost înregistrate. În Israel campania de vaccinare este în plină desfășurare. Și acolo mai întâi de toate au fost vaccinați medicii. În rezultat, scăzut cu 80 la sută nivelul de infectare în rândul angajaților din sistemul medical. Deci vaccinul este eficient”, a remarcat Ala Tocarciuc.
Alexandru Botizatu, șeful Departamentului de anestezie și terapie intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, a fost primul moldovean vaccinat în țara noastră. Medicul spune că printre reacțiile pe care le-a avut după prima doză de administrare a vaccinului a fost o slăbiciune ușoară și o senzație mică de durere la locul injectării.
"Sunt niște reacții la care m-am așteptat, dar în linii generale starea este de nota zece. Suntem optimiști și asta ne dă o speranță", a declarant în cadrul emisiunii Sputnik Matinal, Alexandru Botizatu.
Amintim că în Moldova campania de vaccinare a început în data de 2 martie. De la începutul campaniei de imunizare, în Republica Moldova, 5 066 de lucrători medicali au fost deja vaccinați împotriva COVID-19. Potrivit planului național de imunizare împotriva coronavirusului, 70% din populația Republicii Moldova ar urma să primească vaccinul.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 8 mart - Sputnik. Bugetarii au zi liberă luni, pe 8 martie, când sărbătorim Ziua Internațională a Femeii.
Această dată a fost inclusă în calendarul zilelor de odihnă pentru anul 2021.
Deoarece ziua de 8 martie este declarată drept zi liberă prin lege, aceasta nu va fi recuperată într-o altă zi.
Priviți în infograficul Sputnik ce alte zi libere mai sunt programate în acest an.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova