Gabriela Lungu

De ce Teatrul Municipal de Păpuși "Guguță" ar putea dispară - detalii

604
(reînnoit 18:25 12.09.2018)
Directoarea unuia dintre cele mai cunoscute teatre pentru copii, Gabriela Lungu, a lăsat să se înțeleagă, într-un interviu emoționant acordat pentru emisiunea radio Sputnik Matinal, că soarta actorilor și a Teatrului Municipal de Păpuși "Guguță" este incertă.
De ce Teatrul Municipal de Păpuși "Guguță" ar putea să dispară - detalii

În lipsa unui contact emoțional și vizual cu publicul în sala teatrului, spectacolele își pierd farmecul de altădată, iar problemele financiare ar putea duce la dispariția artei păpușărești.

"Dacă m-ați fi întrebat acum 10 ani dacă teatrul are viitor, aș fi răspuns sigur că da, are viitor, fără nici-o îndoială. Acum mă tem că se va pierde într-o zi", a declarat actrița.

Una din marele probleme este că statul nu acordă instituției atenția și susținerea financiară necesară. Mulți actori renunță la meserie sau încearcă să se reprofileze. Pentru a-și câștiga existența, păpușarii sunt nevoiți să participe la spectacole private în calitate de animatori.

O altă mare problemă este cultura și educația tinerei generații. Instituțiile locale nu mai încurajează frecventarea teatrelor, iar asta îi determină pe manageri să se ocupă nu doar de repertoriu, dar și de promovare, atragere de fonduri și alte aspecte organizatorice.

"Promit că atâta timp cât sănătatea îmi va permite, teatrul va exista. Atâta timp cât mai am energie, voi face tot posibilul să rezistăm și să organizăm spectacole, să facem noi repertorii", a conchis Gabriela Lungu.

Autor: Dumitru Chitoroagă

604
Tagurile:
dispara, Teatrul Municipal ”Guguță, teatru de păpuși, educatie, cultura, Gabriela LUNGU, Republica Moldova, Chisinau
Tematic
Interviu cu actorul Boris Bechet, critic și cu umor, despre teatru și film
Cum frumoasa moldoveancă Lia Sinchevici a ajuns actriță de film și teatru
Alexandru Slusari

Următoarele săptămâni vor fi decisive pentru soarta CFM - Ce se va întâmpla

52
(reînnoit 19:40 27.02.2021)
Deputatul Alexandru Slusari, membru al Comisiei parlamentare speciale privind analiza situației de la CFM, spune că în cazul în care statul nu va interveni în săptămânile următoare la Calea Ferată, întreprinderea va falimenta.
Următoarele săptămâni vor fi decisive pentru soarta CFM-Ce urmeză să se întâmple

Alexandru Slusari a declarat pentru Sputnik Moldova că singura soluție de salvare a CFM ar fi ca Guvernul să-și subordoneze direct acestă întreprindere strategică și să elaboreze imediat un plan anticriză privind asanarea întreprinderii.

„La moment, CFM este gestionat de Agenția Proprietății Publice care are în subordine peste 750 de întreprinderi, iar Calea Ferată este incomparabilă după potențialul pe care îl are față de alte întreprinderi. Noi mergem cu pași rapizi spre faliment la CFM. Pe fundalul crizei politice datoriile sunt tot mai mari, iar responsabilitatea tot mai mică. Acest ping-pong verbal care are loc, că s-a furat până la 2019 sau după 2019, nu va avea nicio relevanță, pentru că vom asista la falimentul acestei întreprinderi strategice, vom pierde infrastructura, iar cei 6500 de angajați vor completa lista celor care pleacă din țară”, a spus Slusari.

Deputatul consideră că e nevoie de intervenția rapidă a Guvernului pentru că cei de la Agenția Proprietății Publice pare să fie incapabilă să gestioneze situația.

Slusari mai spune că urmează să fie elaborat imediat un plan anticriză, de restructurare, un plan privind asanarea întreprinderii, în care să fie prevăzute injecții financiare, bugetare, dar pentru asta este nevoie de un jucător, adică de un Guvern care să prezinte acest plan de restructurare, în caz contrar vom avea o catastrofă.

„Până când se achită niște restanțe mici, se adună altele. În martie angajații vor ieși din șomaj tehnic și va trebui de achitat salariile integral. Până nu demult am avut 69 de miloane de lei restanțe, iar acum sunt 92 de milioane de lei datorii salariale”, a precizat Alexandru Slusari.

Datoriile Căii Ferate a Moldovei au ajuns la 665 de milioane de lei. Mai mulți deputați spun că Parlamentul, președintele și Guvernul trebuie să intervină pentru a salva această întreprindere strategică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
Restructurare, salarii restante, CFM
Tematic
Deputați PSRM: Calea Ferată a Moldovei are restanțe salariale către mii de angajați
Feroviarii din Ungheni amenință că vor bloca circulația trenurilor - document
Feroviarii de la Ocnița mor de foame și sunt gata de măsuri disperate


Загрузка...
Microfon în studioul Sputnik

Medic: Cât de probabilă este survenirea decesului după intubare

177
(reînnoit 16:19 27.02.2021)
Care sunt motivele intubării bolnavilor cu insuficiență respiratorie cauzată de COVID- 19 și efectele respirației artificiale am aflat de la medicul din cadrul Spitalului Clinic Republican Alexandru Botizatu.
Ce spune un medic despre intubarea pacienților în Moldova

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", șeful Dpartamentului anestezie și terapie intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican, Alexandru Botizatu, a declarat că intubarea pacientului este o modalitate de a salva viața persoanei și nu înseamnă că această procedură va fi soldată neapărat cu deces, așa precum cred mulți oameni.

"Panica și frica oamenilor vizavi de această procedură necesară este mult prea mare. Sunt criterii clare ce stabilesc că este o procedură care poate salva  viața. Intubarea este acel pas care oferă o șansă de a trăi", a subliniat medicul.

Alexandru Botizatu a precizat că această procedură este esențială pentru persoanele care suferă de insuficiență respiratorie gravă cauzată de pneumonie. Adevărul crud este însă că nu toți pacienții ajung să fie salvați.

"Unii nu mai ajung să se trezească, fiindcă organismul nu mai poate face față acestei lupte. Însă procedura trebuie aplicată în orice caz, întrucât pentru mulți pacienți este colacul salvator", a punctat medicul.

Bilanțul cazurilor de COVID-19, înregistrate din martie 2020 și până în prezent, a ajuns la peste 182 mii în Republica Moldova. Numărul deceselor provocate de virus a ajuns la aproape 4000 de cazuri.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

177
Tagurile:
pacient, COVID-19
Tematic
Aplicația pentru călătorii internaționale care stochează vaccinările și testele Covid


Загрузка...
Imagine din arhivă

Criza COVID-19: A fost constituit un consiliu consultativ pe lângă prim-ministru

0
(reînnoit 20:15 27.02.2021)
Având în vedere agravarea situației epidemiologice din țară, Guvernul a decis să instituie un consiliu consultativ de sănătate publică pe lângă prim-ministru.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Într-un comunicat de presă al Guvernului se menționează că instituirea Consiliului consultativ pe lângă prim-ministru a fost instituit în condițiile în care în ultimele zile se atestă un număr sportit de infectări cu COVID-19. 

În cadrul acestui consiliu vor fi oferite recomandări, expertiză și consultanță premierului interimar Aureliu Ciocoi în ceea ce privește gestionarea situației pandemice. 

Din acest consiliu fac parte conducători ai principalelor instituții medicale din țară, specialiști din domeniul medical, secretarul general al Guvernului Liliana Iaconi, consilierul prezidențial în domeniul sănătății Ala Nemerenco, reprezentanți ai organizaţiilor internaţionale și asociaţiilor din domeniul medical.

Amintim că vineri Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a instituit regim special de activitate în toată țara, în perioada 1-15 martie, pentru a înceteni răspândirea virusului Covid-19.

Astfel, angajatorii din sectorul public, cât și din domeniul privat, vor trebui să organizeze activitatea personalului în așa mod, încât aceștia să nu fie supuși riscul de infectare cu COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
prim-ministru, consiliu, COVID-19
Tematic
Video, foto: Vaccinul împotriva COVID-19 din România a ajuns la Chișinău


Загрузка...