Ion Chicu

Ministerul Finanțelor: Se vor majora sau nu salariile profesorilor

959
(reînnoit 17:34 22.08.2018)
Potrivit unui proiect aprobat de Executiv, începând cu 1 septembrie 2018, profesorii vor primi salarii mai mari cu 8% . Însă cadrele didactice sunt nemulțumite de această majorare infimă și au lansat o petiție prin intermediul căreia cer de la autorități mărirea cu 50% a salariilor profesorilor și dublarea salariilor personalului auxiliar.
Ministerul Finanțelor: Se vor majora sau nu salariile profesorilor

Potrivit secretarului de stat din cadrul Ministerului Finanțelor, Ion Chicu, în acest an, pentru majorarea salariilor cadrelor didactice în bugetul de stat sunt prevăzute mijloace financiare în sumă de aproximativ 170 de milioane de lei.

"Educația este una dintre prioritățile majore ale Guvernului. Bineînțeles că sunt planificate bugetele pentru perioadele respective reieșind din cadrul de resurse disponibile și prioritățile existente. Această majorare de 8% se calculează ca un raport dintre un salariu mediu repartizat pentru cadrele didactice în trimestru IV al anului precedent și salariul mediu pe economie prognozat pentru anul viitor. Nivelul salariului mediu ale cadrelor didactice este calculat de Biroul Național de Statistică", a precizat secretarul de stat din cadrul Ministerului Finanțelor.

Ion Chicu subliniază că, orice majorare a salariului sau cheltuială publică, trebuie să fie acoperită cu resurse disponibile, iar sursă mai bună de generare a acestor venituri decât economia națională nu există. Potrivit lui Ion Chicu, salariile vor fi majorate în funcție de resursele bugetare disponibile ale statului.

"Noi avem unele previziuni optimiste la acest subiect, pentru că va crește baza fiscală și va fi implementată noua lege a salarizării, iar educația va avea doar de câștigat", a opinat Ion Chicu.

Mai multe informații la acest subiect aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

959
Tagurile:
majorarea salariilor, cadre didactice, educație, salariu mediu, buget, Ion Chicu, Moldova
Tematic
Se schimbă regulile pentru profesorii universitari care vor salarii mai mari
Salarii mai mari pentru primari: Iată cu cât vor fi majorate și de când
Salarii mai mari pentru angajații din administrația publică locală: Ce a decis Parlamentul
Victor Stepaniuc: Ce salariu trebuie să primească un profesor pentru un trai decent
Anatolie Prohnițchi

Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

45
(reînnoit 22:10 23.11.2020)
Specialiștii atenționează: nivelul poluării aerului atmosferic în urma arderii frunzelor ajunge la cote critice și poate avea efecte negative asupra sănătăţii populaţiei. Persoanele care vor recurge la acest proces vor plăti amenzi.
Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

Odată cu venirea toamnei, tot mai des oamenii dau foc frunzelor uscate: atât în orașe, cât și în localitățile rurale. Substanţele nocive rezultate din arderea frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, fiind emanate diferite substanţe toxice, precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele - cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă.

Aceste substanţe chimice pot cauza intoxicaţii, afecţiuni ale căilor respiratorii și sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului sau unele maladii severe.

"Aceste sunt niște deprinderi și obiceiuri ale oamenilor de a aduna frunzele și a le da foc, iar mai apoi respirăm acest aer poluat. Soluția corectă ar fi ca frunzele să fie adunate și ulterior să fie folosite pentru îngrășăminte. Cumpărăm adesea diverși compuși chimici, însă nu folosim ce ne oferă natura", a relatat într-un interviu pentru Sputnik ecologistul Anatolie Prohnițchi.

Mai mult, legislația în vigoare prevede amenzi pentru arderea resturilor vegetale. Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, art.154, persoanele fizice se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanele juridice cu amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
amenzi pentru arderea frunzelor, frunze uscate, toamnă


Загрузка...
Inga Mifsud Wismayer

Gala Notorium: Cine au fost desemnați cei mai buni avocați

75
(reînnoit 18:31 23.11.2020)
Gala Notorium 2020. Un trofeu important i-a fost oferit biroului de avocați condus de Inga Mifsud Wismayer. Detalii am aflat chiar de la ea.
Gala Notorium: Cine au fost desemnați cei mai buni avocați

În cadrul prestigiosului eveniment Gala Notorium 2020 au fost decernate și premii în domeniul jurisprudenței. Astfel, trofeul pentru "Cel mai Bun Birou de Avocaţi"  i-a fost acordat cabinetul avocatului Inga Mifsud Wismayer.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal",  avocata ne-a mărturisit că această distinție este una foarte importantă în cariera profesională, în special pentru faptul că anume cetățenii sunt cei care au votat și și-au exprimat alegerea.

"Acest trofeu este o recunoștință și apreciere de la cei care ne-au votat. Premiul reprezintă o notaritate pentru activitatea noastră și ne motivează să devenim și mai buni", a declarat pentru Sputnik Inga Mifsud Wismayer.

Potrivit ei, principalul criteriu de apreciaere a unui avocat este rezultatul pe care îl obține în fața instanței de judecată pentru clientul pe care-l reprezintă. Chiar dacă nu întotdeauna dosarul este câștigat,  important este faptul că avocatul a întreprins toate măsurile pentru a-și apăra clientul, susține specialistul.

Despre problemele și provocările cu care se confruntă avocații din Republica Moldova aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

75
Tagurile:
premiu, avocat


Загрузка...