Lilia  Triboi, Nichita Triboi, Maxim Starodubțev și Eugen Petrachi

Cum îi facem pe copii mai responsabili ?

129
(reînnoit 12:29 19.08.2018)
Specialiștii susțin că sportul este una dintre cele mai bune metode de a maturiza copii. Este deja un model testat, practic, o cale de a realiza un vis și de a oferi mai multă motivație.
Cum îi facem pe copii mai responsabili ?

Invitații emisiunii matinal la Radio Sputnik, antrenorul Eugen Petrachi și Lilia Triboi, părintele Nichitei Niculcea care practică Jiu-Jitsu de mai mulți ani, susțin că educația sportivă are un impact foarte puternic asupra comportamentului copilului.

"De la o vârsta foarte fragedă noi încercăm să le insuflăm micuților multă încredere. Foarte mulți copii vin în sala de luptă complexați, foarte timizi, crispați. Începem cu jocuri foarte simple după care treptat trecem la un program de antrenamente foarte complex. Mulți dintre ei în doar câteva luni sunt de nerecunoscut în sensul bun al cuvântului", susține antrenorul Eugen Petrachi.

Părinții deasemenea confirmă faptul că sportul le schimbă regimul de viață. "Am observat la Nichita că are o atitudine mai serioasă. Simplul fapt că are antrenament la ora 16:00, deja îl motivează. Are un program încărcat dar este motivat. Este montat de a obține performanță, o calitate pe care sportul îi oferă tuturor. Îi mulțumim antrenorului care are răbdare dar și această știință de a lucra cu ei de la 5 — 7 ani", a declarat Lilia Triboi.

De partea cealaltă tehnicianul Eugen Petrachi susține că secretul pentru care copii își doresc să progreseze sunt competițiile. "Înainte de marile campionate eu încerc să-i mobilizez la maxim. Ei trebuie să se concentreze, în caz contrar vor pierde. De multe ori ei suferă înfringeri și noi la antrenamente începem totul de al zero. Ei înțeleg la un moment dat că prin muncă pot obține mari performanțe", a coinchis antrenorul.

De menționat că echipa condusă de Eugen Petrachi formată din mai mulți luptători de stil Jiu —Jitsu, a reprezentant în premieră Republica Moldova la campionatul Mondial rezervat copiilor. Competiția a avut loc în Marea Britanie. Nichita Niculcea a devenit campion iar Maxim Starodubțev s-a ales cu medalie de argint.

Mai multe despre performanțele copiilor aflați în materialul audio

 

129
Tagurile:
performanță, sport, copii, Republica Moldova, Chisinau
Tematic
Sport sau alcool. Ce ne prelungește mai mult viața
Juravschi: Politicul se implică prea mult în sport
Plata în sport: cine va primi cel mai mare premiu pentru medalia de la Olimpiadă
Valeriu Jereghi

"Pandemia.md" noua producție, semnată de regizorul Valeriu Jereghi

40
Pandemia de COVID-19 a devenit subiectul unui film, în regia maestrului Valeriu Jereghi. Producția "Pandemia.md" relatează istoria societății, care a fost pusă în fața unui virus nemilos, apărut în primăvara anului 2020.
"Pandemia.md" – noua producție, semnată de regizorul Valeriu Jereghi

Regizorul Valeriu Jereghi își lansează noua producție cinematografică - filmul "Pandemia.md", inspirat din realitatea cotidiană, dar și din propria experiență în lupta cu COVID-19.

© Sputnik / Екатерина Чеснокова
"De fapt, scenariul filmului a fost schițat la solicitarea unor jurnaliști. Nu pot spune că pandemia poate fi o sursă de inspirație, însă cumva această perioadă te apasă indirect și gândurile vin de la sine. Mai cu seamă că am trecut și eu prin această tristă experiență", a mărturisit pentru Sputnik Moldova Valeriu Jereghi.

Potrivit renumitului regizor, filmările pentru noua producție vor începe la mijlocul verii și vor avea loc în satul Ivancea, raionul Orhei. Scenariul a fost inspirat din situații absolut reale din viață, iar în cadrul fimărilor vor participa actori din Moldova, inclusiv din Găgăuzia, dar și din Ucraina ș.a.

Proiectul urmează să fie realizat cu susținerea financiară a Centrului Național de Cinematografie din Republica Moldova. Conform CNC, acesta va fi primul proiect cinematografic din țara noastră care va reflecta fenomenul internațional COVID-19.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tematic
Moldovenii vor putea merge în sfârșit la film: Iată de când


Загрузка...
Victor Juc

Politolog, despre conflictul israeliano-palestinian: Cum îi va afecta pe moldoveni

46
Conflictul israeliano-palestinian pare că nu se va încheia în viitorul apropiat. Această îngrijorare a exprimat-o politologul Victor Juc. Potrivit lui, cel mai mult vor avea de suferit oamenii, inclusiv moldovenii stabiliți în aceste teritorii.
Politolog, despre conflictul israeliano-palestinian: Cum îi va afecta pe moldoveni

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", politologul Victor Juc a declarat că în viitorul apropiat nu ar trebui să ne așteptăm că va fi pus capăt conflictului israeliano-palestinian.

"Conflictul este vechi. Este o problemă ce ține de memoria fiecărei familii, mai ales ale celor palestiniene. Au fost prea multe jertfe. Nici teoretic, nici practic, acest conflict nu poate fi soluționat în viitorul apropiat", a spus Victor Juc.

Expertul susține că în urma acestor conflicte cel mai mult va avea de suferit societatea, iar moldovenii care muncesc și trăiesc acolo au parte de adevărate clipe de coșmar. Mulți dintre ei își doresc să revină acasă, pentru că nu se mai simt în siguranță.

"Sunt 16 mii de moldoveni stabiliți acolo și muncesc. Ei vor avea de suferit, pentru că ei nu sunt deprinși cu situația tensionată la care sunt expuși, pentru că probleme de ordin terorist, atacurile cu bombe se află pe agenda zilei și nimeni nu este asigurat. Mulți dintre aceștia intenționează să revină acasă, dar cred că atunci când situația se va ameliora unii dintre ei își vor dori să revină", a menționat politologul.

De precizat că Ambasada Republicii Moldova în Israel a anunțat în data de 15 mai că Fâșia Gaza continuă să fie ținta atacurilor masive cu rachete, iar pericolul se menține și asupra aeroporturilor, iar din acest motiv, autoritățile israeliene au decis să interzică toate zborurile din și spre Israel până pe 17 mai inclusiv. Nu se știe deocamdată ce decizie va fi luată începând cu 18 mai. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

46
Tagurile:
război, Israel, conflict
Tematic
Vor putea veni acasă moldovenii din Israel după 18 mai?


Загрузка...
LGBT

"România arată Moldovei calea europeană" - susține LGBT de la Chișinău

0
În timp ce în România peste 20 de ambasade străine promovează LGBT, România face același lucru în Republica Moldova prin ambasada sa de la Chișinău.

BUCUREȘTI, 17 mai – Sputnik, Marius Holdean. Ambasada României la Chișinău și-a exprimat pentru prima oară susținerea pentru politicile LGBT din Republica Moldova, imitând gesturile inacceptabile ale ambasadelor străine de la București care fac o propagandă deșănțată pro-homosexuali, în dispreț față de valorile poporului român.

Acum, Bucureștiul face același lucru în Republica Moldova, Ambasada României semnând o declarație comună a 30 de diplomați acreditați în susținerea comunității LGBT din Republica Moldova, de Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei.

Declarația comună a fost anunțată în Moldova pe pagina de facebook a Ambasadei Olandei, un stat care militează de mult timp în favoarea politicilor anti-familie.

Astfel de declarații pro-LGBT au existat în anii precedenți în Republica Moldova, însă e pentru prima dată când apare și semnătura misiunii diplomatice românești de la Chișinău.

În declarația respectivă, care seamănă cu declarația dată cu aceeași ocazie și de mai mult de 20 de ambasade de la București pentru România, semnatarii își exprimă ”solidaritatea și sprijinul pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgender și intersex (LGBTI) din Republica Moldova, dintre care mulți sunt discriminați pe baza orientării lor sexuale, identității sau expresiei de gen și caracteristicilor sexuale”.

În același mesaj, ambasadele anunță că în perioada 15-20 iunie, va avea loc cel de-al 20-lea Festival LGBTI „Moldova Pride”, preponderent online, din cauza condițiilor actuale de pandemie COVID-19.

Cu referire la acest pas șocant făcut de România în Republica Moldova, teologul și politologul Bogdan Duca a oferit pe pagina sa de telegram o replică care nu mai lasă loc de comentarii: ”Bun, bun. România arată Moldovei calea europeană :))”!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
homosexuali, România, CHIȘINĂU, LGBT


Загрузка...