Maia Bănărescu

Copilărie după gratii: Problemele mamelor cu copii în penitenciare

138
(reînnoit 15:44 17.08.2018)
În penitenciarele din Republica Moldova cresc în prezent 15 copii cu vârsta de până la trei ani. În penitenciarul nr. 7 de la Rusca se află cinci copii împreună cu mamele lor, iar în penitenciarul nr. 16 de la Pruncul - zece copii.
Copilăria de după gratii

Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului, Maia Bănărescu, spune că în Penitenciarul nr. 7 — Rusca și Penitenciarul nr. 16 — Pruncul, mamele cu copii se află într-un bloc separat unde este bucătărie, teren de joc pentru copii și tot strictul necesar.

Deși beneficiază de alte condiții decât celelalte condamnate, mamele aflate după gratii, dar și nou-născuții au nevoie de mai multe facilități sau, mai bine zis, de un suport mai mare din partea statului.

"Pentru copii, nu există o alimentație diferită de meniurile generale ale deținutelor. În bugetele prevăzute de instituțiile penitenciare nu este nici o linie separată bugetară care ar oferi posibilitatea ca aceste finanțe să fie repartizate pentru micuți. Principala sursă de finanțare trebuie să fie din partea statului. Fructele, legumele, hainele pentru copii și obiectele sanitare sunt asigurate de organizațiile neguvernamentale. Statul dacă și-a luat angajamentul ca acești copiii să rămână alături de mame, atunci trebuie să-și asume și cheltuielile pentru menținerea acestor copii, cu atât mai mult că nu sunt mulți", a relatat Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului.

Maia Bănărescu spune că o altă problemă a copiilor aflați în instituțiile penitenciare împreună cu mamele lor este lipsa de contact a acestora cu lumea din afară.

"Acești copii sunt mai închiși în sine pentru că nu au un spațiu larg de comunicare. O soluție ar fi înscrierea acestor copii în creșele din localitățile apropiate. În același timp, problema constă în faptul că Codul educației al Republicii Moldova prevede accesul la grădiniță pentru copiii cu vârsta de la trei ani. Ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, s-a arătata disponibilă de a promova acest subiect. Consider că aceasta ar fi o soluție bună pentru a-i oferi posibilitate copilului să se integreze în societate de la o vârstă fragedă", a menționat Maia Bănărescu.

Potrivit Maiei Bănărescu, mai este necesar ca personalul instituțiilor penitenciare să fie completat cu cadre medicale și cu psihologi.

Mai multe informații referitor la acest subiect aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

138
Tagurile:
gratii, deținuți, penitenciar, Drepturile copilului, Maia Bănărescu, Moldova
Tematic
Viața de după gratii a copiilor cu vârsta de până la trei ani
Valentina Casian

Primar: Prin plafonarea taxelor locale Guvernul ne are de neputincioși

5
(reînnoit 15:29 01.12.2020)
Primarul orașului Strășeni, Valentina Casian, spune că noua politică fiscală aprobată de Guvern, unde se propune și plafonarea taxelor locale, va debusola și mai mult activiatea administrațiilor locale.
Primar: Prin plafonarea taxelor locale Guvernul ne are de neputincioși

Războiul dintre autoritățile centrale și aleșii locali continuă. Mărul discordiei este intenția Guvernului, prin politica fiscală, de a plafona taxele locale, iar asta îi nemuțumește pe primari, care au protestat recent la Guvern și la Ministerului Finanțelor. Primarul orașului Strășeni, Valentina Casian, a declarat pentru Sputnik Moldova că, prin semnalele date de Guvern, primarii sunt considerați incapabili de a elabora o politică fiscală la nivel local și de a avea o relație prietenoasă cu mediul de afaceri.

„Trebuie să fie în prim planul interesul general al comunității și nu ar unor cercuri înguste, ceea ce am simțit noi în acest document. Orice decizie luată de autoritatea centrală trebuie să fie bine argumentată, însoțită de o analiză de impact, ori ceea ce propune Guvernul miroase a protecționism. Consider că nu există nici un argument de a plafona taxele locale, iar cei de la Guvern nu au putut să ne prezinte un argument economic în favoarea acestui concept. Fiecare guvern vine cu politica sa fiscală, iar asta debusolează și mai mult activitatea autorităților locale”, a precizat Valentina Casian.

Conceptul privind plafonarea taxelor locale se regăsește în proiectul politicii bugetar-fiscală aprobată de Guvern. Mai multe asociații de afaceri au semnat o declarație publică în susținerea autorităților de a plafona taxele locale, care, în opinia lor, are drept scop asigurarea previzibilității și predictibilității activității de întreprinzător. Proiectul politicii fiscale pentru anul 2021  urmează să fie examinat de Parlament.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

5
Tagurile:
politica fiscală, Primari
Tematic
Sandu, despre protestul primarilor față de plafonarea taxelor
Politica bugetar-fiscală și vamală a fost aprobată de Guvern


Загрузка...
Iurie Pânzaru

Intoxicațiile cu ciuperci: Consecințele pot fi fatale

36
(reînnoit 21:18 30.11.2020)
Crește numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci. Doar în decurs de o săptămână, peste 20 de persoane au ajuns în stare gravă la spital după ce au consumat acest produs.
Intoxicațiile cu ciuperci: Consecințele pot fi fatale

De la începutul anului curent Agenția Națională pentru Sănătate Publică a înregistrat 190 de cazuri de intoxicare cu ciperci, fiind afectate 270 de persoane. Doar în perioada 16-25 noiembrie au fost semnalate 23 de cazuri cu afectarea a 62 de persoane, dintre care 11 copii, iar patru oameni au murit. Despre acest lucru a anunțat șeful Direcției Protecția Sănătății Publice din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Iurie Pânzaru.

Potrivit lui, cele mai multe cazuri se înregistrează în raioanele Orhei, Telenești, Florești, Nisporeni – regiunile situate în preajma suprafețelor împădurite.

"Sunt foarte mutle cazuri când părinții merg la cules ciuperci cu copiii. Odată cu venirea ploilor ambundente a început să crească vertiginos numărul de cazuri. De exemplu, într-o singură familie din raionul Orhei s-au intoxicat 7 persoane, la Telenești cinci membri ai unei familii și șirul continuă", a semnalat Iurie Pânzaru.

Pentru a evita intoxicarea cu ciuperci, specialistul a venit cu recomandarea ca acestea să fie procurate doar din locuri autorizate și nu de pe marginea drumurilor.

Totodată, ciupercile culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma rampelor de gunoi sunt toxice.

"Acestea absorb toate substanțele murdare și toxice, care mai apoi nimeresc în organism, iar consecinețe pot fi fatale", a subliniat interlocutorul.

De mențioant este că ANSP atenționează că ciupercile sunt interzise în alimentația copiilor. La fel, nu este recomandat ca bucatele din ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 ore. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
ANSP, intoxicație, ciuperci
Tematic
Sezonul otrăvirilor cu ciuperci: Specialiștii bat alarma


Загрузка...